GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Du frågar, vi svarar: Vilken engelsk språkexamen passar dig?

Du frågar, vi svarar: Vilken engelsk språkexamen passar dig?

Behöver du en engelsk språkexamen för studier utomlands? En språkexamina är ett officiellt intyg på din språknivå. De mest kända examenskurserna hålls inom det engelska språket, men det finns även officiella språkexamen inom franska, spanska, tyska och italienska. Om du behöver en engelsk språkexamen bör du titta närmre på Cambridge English test, International Language Testing System (IELTS) och Test Of English as a Foreign Language (TOEFL). Men, vad skiljer dem egentligen åt? Och vad kostar det att genomföra ett test? Jag har satt ihop en guide för att hjälpa dig.

Hur väljer jag rätt språkexamen?

En viktig skillnad mellan de tre olika diplomen är giltigheten på resultaten. Ett Cambridge-certifikat har livslång varighet, medan IELTS och TOEFL endast är giltiga under två år. När du gör ett Cambridge English Test finns en risk att du ligger under den lägsta nivån de mäter vilket innebär att du inte får ett diplom. Med IELTS och TOEFL får du alltid ett diplom oavsett hur högt eller lågt ditt resultat är.

Om du ska göra en språkexamina i syfte att stärka ditt CV, skulle jag välja Cambridge English Test. IELTS och TOEFL är däremot ett bättre alternativ om du söker visum, jobb utomlands eller om du gör universitets- eller collegeansökningar där en viss engelsknivå krävs för att bli antagen. IELTS är vanligare i Storbritannien medan TOEFL dominerar i USA (det finns såklart undantag och många institutioner accepterar båda testen).

Vad behöver jag göra under en engelsk språkexamen?

Cambridge English testet ser lite olika ut beroende på vilket typ av test du väljer att göra. Generellt varar Cambridge English Test under två dagar. Den första dagen består av läs-, skriv- och hörförståelse. Beroende på hur bra din engelska är tar varje del mellan en till två timmar att göra. Den muntliga delen av testet brukar vara en annan dag. Det tar ungefär 15 minuter och du gör det tillsammans med en annan språkstudent. Ett Cambridge English Test kan skrivas både på papper och på en dator beroende på vart i världen du skriver det. Cambridge English Test betygsätts enligt “The Common European Framework of Reference for Languages (CEFR)”, en betygsskala från A1 till C2.

IELTS fokuserar också på hör-, skriv- och läsförståelse samt en muntlig del. De tre förstnämnda sätts på prov under ett skriftligt test som tar 160 minuter, utan rast. Den muntliga delen av testet tar 15 minuter och är antingen på samma dag som de övriga momenten (efter en 10 minuters rast) eller en annan dag, beroende på vart i världen som du gör testet. Du får ett resultat mellan 1 och 9. Testet är giltigt i två år.

De flesta som gör TOEFL testet väljer det internetbaserade (TOEFL iBT). Du gör testet på en dator och det tar mellan tre och fyra och en halv timme att göra (inklusive en 10 minuters rast). Testet testar, precis som IELTS och Cambridge, av en hör-, skriv- och läsförståelse samt en muntlig del. Du kan maximalt få 120 poäng, det vill säga 30 poäng på varje del. Du kan med andra ord få mellan 0 till 120 poäng. Precis som IELTS är TOEFL giltigt i två år.

Vem delar ut diplomen?

Cambridgediplom delas ut av Cambridge English Language Assessment, som är baserade vid University of Cambridge i England. IELTS “ägs” av British Council, EDP Education och Cambridge English Language Assessment. TOEFL-certifikatet delas ut av Educational Testing Service (ETS), en ideell, amerikansk organisation.

Var och när gör jag en engelsk språkexamen?

Du kan göra alla tre engelsktest nästan var som helst i världen. På de olika organisationernas hemsidor hittar du ditt närmsta testcenter och du anmäler dig online. Det går endast att skriva Cambridge English Test ett visst antal gånger varje år, så tänk på att vara ute i god tid. IELTS  och TOEFL erbjuder däremot tester nästan varje vecka.

Vad kostar en engelsk språkexamen?

Cambridge English test kostar cirka 2 300 kr, Ett IELTS test kostar cirka 2500 kr och ett TOEFL test kostar cirka 2 400 kr. Priserna kan dock variera beroende på vart du skriver testen.

Hur förbereder jag mig inför en språkexamen?

Nyckeln till framgång är förberedelse! Börja plugga inför testen i god tid. Du kan studera på egen hand med hjälp av onlinekurser, men mest effektivt tycker jag är att åka på en språkkurs. En språkorganisation som EF erbjuder förberedande kurser som är skräddarsydda för att du ska uppnå ett så bra resultat som möjligt. Om du åker på en språkkurs utomlands (exempelvis till Storbritannien, USA, Australien eller Kanada) kommer du dessutom öva din engelska dygnet runt i en miljö där språket talas, vilket givetvis maximerar dina chanser till goda resultat.

Gör ett gratis språktest

Om du är osäker på vilken nivå du befinner dig på, och vill ha ett “hum” innan du betalar dyra pengar för att göra ett test, kan du göra EFs kostnadsfria språktest här!

Photo via Oliver Symens, Flickr / Creative Commons

Hur bra är din engelska? Gör EFs kostnadsfria språktestGör test
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig