GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

FILM-MAGI: KATASTROFSTÄDER DU BARA MÅSTE BESÖKA

FILM-MAGI: KATASTROFSTÄDER DU BARA MÅSTE BESÖKA

Har du alltid velat åka upp i Empire State Building? Se till att göra det medan du fortfarande kan – denna ikoniska skyskrapa har blivit krossad, sönderslagen, omkullslagen, klättrad på och sprängd så många gånger att det säkert bara är en tidsfråga innan aliens verkligen landar i New York och får det att explodera. OK – vi kanske överdrev en aning där, men det är sant att New Yorks mest kända torn har fått sin del av filmisk ödeläggelse. Faktum är att det bara är en av många världsstäder som har upplevt ilskan av en manusförtfattare från Hollywood. Så vilka destinationer har tagit den största smällen i dessa fiktiva fiaskon? Här är vår lista med filmtips från städer som råkat ut för katastrofer gång på gång.

NEW YORK

Stackars New York får aldrig en paus. Först blir staden terroriserad av en enorm mutantödla (Godzilla), sedan stormar en stor apa skyskrapor och tar skrikande kvinnor från deras lägenheter (King Kong), och sedan översvämmar en ny istid staden och fryser ner den helt (Day After Tomorrow). Vilken dag! Och allt vi ville göra var att ta en lätt promenad i Central Park.

WASHINGTON, D.C.

Hemstaden till amerikansk politik står aldrig säker – speciellt inte när Vita Huset står i mitten. Från aliens som använder det som mål under övningar (Independence day) till terrorister som försöker ta presidenten som gisslan (White House Down, och många andra). Världens mest kända vita byggnad är som honung för stora monster-bin (med en smak för destruktion).

TOKYO

Det är ovanligt att saker i superorganiserade Japan går snett. Förutom när en ENORM ÖDLA ATTACKERAR STADEN. Japans huvudstad har länge varit inspelningsplatsen för den ursprungliga Godzilla – även om den klarat sig undan det mesta annars. Men, tänker man efter hur mycket skada det hemska monstret gör så är det nog en bra grej.

LONDON

Åh, London. Så mycket historia – och så mycket att förstöra. Englands huvudstad har översvämmats (Flood), varit värd för asagudstrider (Thor: The Dark World), zombieapokalypser (28 Days Later) och skadegörelse från drakar (Reign of Fire) för att nämna några få. För en plats som tydligen är fylld av MI6 spioner (hej James Bond!), så kanske man kan tro att de borde sett det komma.

LOS ANGELES

Med tanke på att nästan alla Hollywoods manunsförfattare bor här så är det lite förvånande att de älskar att förstöra sin hemstad så mycket. Oavsett om staden rivs sönder av tornados (Day After Tomorrow), exploderar i samband med alieninvasioner (Battle: Los Angeles) eller blir offer för tektonisk terror (Volcano, 2012 med flera) så tvingas invånarna i LA ta en paus från sina avslappnade livsstil för att fly för sina liv. Men det är ju alltid soligt åtminstone.

Så avslutar vi vår lista på städer som utstått mer än de förtjänat – vi hoppas innerligt att inga av dessa katastrofer verkligen inträffar. Men jag ska nog bygga en egen Godzilla-säker bunker, bara utifall att.

Bild: Becky Wetherington / Flickr, Creative Commons License

Åk till LA och Hollywood där katastrofidéerna skapas!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig