GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Guide: Sabbatsår i Asien

Guide: Sabbatsår i Asien

Asien är den ultimata kontinenten för backpackers – möjligheterna är oändliga! Här erbjuds slående kontraster; allt från futuristiska städer till paradisstränder och hisnande naturunderverk. På jordens största kontinent kan det dock vara svårt att veta vart man ska åka. För att underlätta för dig har vi samlat en guide för dig som planerar ett sabbatsår i Asien.

Stilla din reslust – från stränder till storstäder

Oavsett om du föredrar stränder, berg, djungler eller pulserande storstäder kommer Asien stilla din reslust. Det är omöjligt att uppleva allt kontinenten har att erbjuda under ett år (eller kortare). Men, det är också omöjligt att inte bli kär i varje stad du besöker.

Att utforska Sydostasien på moped är en klassiker. Du kan exempelvis åka från Hanoi till Ho Chi Minh City och utforska Vietnams dolda pärlor längs vägen. I Thailand kan du åka från pulserande Bangkok till vilda ”full moon parties” och vykortsvackra stränder. Om trafiken känns överväldigande kan du istället färdas med båt längs floden Mekong. På båten får du se mer av Vietamn och Thailand, likväl som det bästa av Laos, Myanmar och Kambodja. Du kan också utforska Malaysias häftiga huvudstad, Kuala Lumpur, för att sedan bege dig till Borneos häftiga djungel. Därifrån kan du båtluffa i Indonesiens skärgård för att utforska över 17 500 öar, inklusive backpackerparadiset Bali.

Ett måste i Asien är att besöka platser med mycket historia, exempelvis Angkor Wat, Kinesiska Muren och Bagan i Mayanmar. Andra måsten är de ultamoderna metrololerna Tokyo, Shanghai och Singapore. Ett annat tips är att färdas med ett japanskt höghastighetståg för att uppleva några av landets sevärdheter – exempelvis Mount Fuji och Kyoto.

Om du beslutar dig för att både besöka Japan och Indien under ditt sabbatsår i Asien kommer du uppleva två mycket olika sätt att färdas med tåg. Den indiska järnvägen har sin egen charm och är ett fantastiskt sätt att uppleva landets unika kultur till en billig peng. Utmana dina smaklökar på en matmarknad, se soppullgången över Taj Mahal, vandra i Himalaya och/eller koppla av på en strand i Goa.

Listan över sevärda destinationer i Asien kan göras lång – och då har vi inte ens hunnit nämna paradiset Maldiverna eller äventyren i Mongoliet och Kina.

Utbilda eller lär dig

Om du vill göra något utöver att resa under ditt sabbatsår i Asien kan du överväga att undervisa. Det finns en ständig efterfrågan på engelsklärare som har en TEFL-, TESOL- eller TESL-examen. Det ser bra ut på ditt CV och det är en mycket givande upplevelse där du har möjlighet att göra skillnad. Lärare behövs inte endast i Asiens storstäder, även i mindre samhällen över hela kontinenten. Lön, förmåner och semester varierar – men lärarlönen är ofta högst i Japan och Sydkorea och lägst i Vietnam, Kambodja och Kina.

Ett annat alternativ för att fördjupa dig i den lokala kulturen är att lära dig ett språk, exempelvis japanska, koreanska eller mandarin. Språkkunskaper är viktiga i dagens globala samhälle och får dig att sticka ut från mängden när du söker jobb. Om detta låter intressant bör du spana in Tokyo, Shangai, Singapore eller Seoul. Dessa fyra städer är några av de mest spännande städerna i världen med ett internationellt studentliv.

Volontärarbeta under ditt sabbatsår i Asien

Genom att volontära i Asien kan du bidra till något du brinner för. Det finns oräkneliga volontärmöjligheter i Asien – allt från sjukvårdsprojekt och hjälp på barnhem till djur- och katastrofhjälpsinitiativ. 60% av världens befolkning bor i Asien och trots snabb utveckling – med moderna skyskrapor och skytrains – behöver många hjälp ur sin fattigdom. Om du vill bidra till Asiens rika naturliv, vilket tyvärr utrotas i större utsträckning på grund miljöpåverkan och stadsutveckling, finns också möjlighet till det. Du kan hjälpa till att rädda pandor i Kina eller tigrar i Indien. I Borneos regnskogar kan du hjälpa till att skydda orangutanger. På idylliska Maldiverna kan du bidra till korall- och marinvård och i Thailand, Sri Lanka och många andra länder kan du hjälpa elefanter. Oavsett vilken passion du har, kan du bidra till denna i Asien.

Det praktiska: Visum

Visum är många resenärers värsta fiender. Men oroa dig inte – allt som krävs är tålamod, planering och ibland lite tur. Visumprocesserna i Asien varierar från land till land. Det kan ta allt från några dagar till månader, och i flera länder kan du ansöka och betala för visum vid gränsen. Visumen kan utfärdas med vissa begränsningar, exempelvis om det är ett turist- eller arbetsvisum. Vissa visum kräver att du har en fulltäckande reseförsäkring, medan andra bara rekommenderar det. Längden på vistelsen kan också spela stor roll – i vissa asiatiska länder kan du stanna upp till ett år, medan det i andra länder endast varar i en månad. Ofta kan visumen dock förlängas om det skulle behövas. Om du söker visum under resans gång bör du göra en del research och alltid ha en plan B.

Utforska Asien med EF under ditt sabbatsåref.se/pg/sabbatsar/
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig