GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur du gör de bästa fynden på Black Friday & Cyber Monday

Hur du gör de bästa fynden på Black Friday & Cyber Monday

Känner du till alla shoppinghögtider? Just nu har vi årets bästa tillfällen att göra bra fynd framför oss, med Black Friday & Cyber Monday som väntar alldeles runt hörnet. I samband med att önskelistorna börjar skickas runt är det hög tid att börja planera för hur du kan spara så mycket tid och pengar som möjligt.

Black Friday: Den fjärde fredagen i november

Varuhuset Macy’s i New York bestämde sig 1924 att i samband med sin berömda Thanksgiving parad promota en stor rea som skulle dra igång fredagen efter Thanksgiving. De kunde aldrig ana att deras PR trick skulle bli startskottet för en av årets största shoppingdagar.

Namnet “Black Friday” sägs att fått sitt namn genom att företag som gick med förlust fick en chans att komma ikapp och sälja så mycket att de på en enda dag började gå med vinst. Eftersom som mycket pengar står på spel tar de flesta butiker i ordentligt och ser det som en av deras viktigaste försäljningsdagar på året. Många erbjuder ”early bird specials” och doorbusters” vilket ofta bilder långa köer utanför butikerna, för att ingen vill gå miste om speciella erbjudanden och extra stora rabatter för de som kommer först. Black Friday är idag ett känt fenomen i USA, men har även spridit sig till många andra delar av världen som också valt att haka på trenden.

Shoppingtips:

Gör din research! Gör en en plan och bestäm vad du vill köpa och vilka butiker du vill gå till för att hinna med alla dina inköp. Se också till att dubbelkolla vilka öppettider som gäller.

Cyber Monday: Måndagen efter Black Friday

USA:s detaljhandelsförbund myntade 2005 begreppet “Cyber Monday” vilket gav alla e-handels företag en egen dag att fira på. Idag är högtiden världskänd och har uppmärksammats av många företag runt om i världen.

Precis som Black Friday, ger butikerna kraftiga rabatter på riktigt bra produkter och hela konceptet bygger på en ”först till kvarn” princip. Rean pågår vanligtvis under en 24 timmars period, till skillnad från Black Friday där rabatterna gäller från öppning till stängning. Eftersom försäljningen sker online, finns det inte heller några begränsningar för från vart i världen man kan handla. Så shoppingsugna från både San Diego och Shanghai kan ta del av samma erbjudande.

Shoppingtips:

Dagarna innan Cyber Monday får du vanligtvis många nyhetsbrev från företag du ofta handlar av med en smygtitt på vad de kommer att ha för speciella erbjudanden. Spara ner de flikar som du tycker är intressanta och sök på de produkter som du planerar att köpa för att hitta de bästa priset. Sist men inte minst, kolla om du har någon gräns på ditt betalkort!

Att shoppa inför jul kan vara stressigt och kan kännas jobbigt. Men om du planerar dina inköp noga kommer du inte bara spara tid, du kan även spara en hel del pengar på att vara effektiv!

Happy shopping och gör nu riktigt bra fynd!

Upptäck världen med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer