Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

5 anledningar varför Kapstaden är världens bästa stad

5 anledningar varför Kapstaden är världens bästa stad

Det finns få platser i världen som erbjuder några av de bästa sakerna i livet i ett snyggt och lättillgängligt paket. Fantastisk natur, intressant historia, häftiga äventyr, god mat och vin och några av de mest spännande djuren i världen. Kapstaden i Sydafrika lyckas att göra just detta.

Här är varför min röst för världens bästa stad går till Kapstaden – och varför jag tycker du borde boka ett flyg dit precis nu. Eller åtminstone direkt efter du har läst denna artikeln.

1. Fantastisk natur

På nästan alla platser i eller runt Kapstaden behöver du bara titta upp för att se på magnifika Table Mountain. Vid 1100 meters höjd dominerar den horisonten runt staden och är utan tvekan Kapstadens mest kända landmärke. Om du någonsin blir trött att se den nedanifrån, gå upp på berget för att se på utsikten från ett annat perspektiv. Du kan hoppa på linbanorna för att njuta av en liten åktur upp eller testa en av de olika spåren upp som är mellan 3-10 km och leder upp till toppen.

Precis mittemot Table Mountains är Lion’s Head vid 670 meter över havet. En fem km vandring till toppen som ger en fin utsikt och samtidigt lite svett. Vill du ha mer adrenalin? Boka en skärmflygning från toppen och sväva över staden, utanför kusten och tillbaka.

2. En rik och rå historia

Robben Island, där Sydafrikas mest kända medborgarrättskämpe och tidigare president Nelson Mandela fängslades, är ett måste att se. Tyskarna använde det som ett kriminellt fängelse vilket gjorde att Robben Island blev ett fängelse som användes av den sydafrikanske regeringen i apartheid-tiden för att öppna upp civila och politiska aktivister som motsatte sig regeringen. Gå igenom lägerplatsen och besök cellen där Mandela spenderade 18 år av hans liv. Gå utanför lägerplatsen så får du en utsikt över Kapstadens ikoniska skyline.

När du kommer tillbaka till stadens centrum kan du lära dig om “försök och prövningar” av vad som en gång var staden själv – Det sjätte distriktet. Medan det inte finns något speciellt där nu var det en gång ett blomstrande grannskap som var ett hem för över 60 000 handlare och invandrare. Under apartheidtidens lagar var Sjätte distriktet gjort till en vit sektor och år 1968 tvångsflyttades familjer med våld över 25 km bort till Cape Flats. Att ta en vandringstur i det nu lugna och tomma området med guider som själva utvisades år 1968 ger så mycket råa och riktiga insikter på vad livet var i årtionden. Glöm inte att besöka Sjätte distriktets museum för yttereligare insikter på vad livet i området brukade vara.

3. Äventyr som finns överallt

Äventyr är en del av stadens DNA. Du kan surfa, vandra och skärmflyga över bergen på en och samma dag och om du är riktigt riktigt modig kan du göra cage diving med stora vithajar. Åk ut till Birkenhead Peninsula så kommer du förmodligen stöta på många ivriga företag som som vill ta ut dig för att du på ett tryggt sätt ska se en av de största marina rovdjuren på planeten. Ta med din GoPro – men var försiktig med selfiepinnen.

När cage diving med stora vithajar inte är tillräckligt, kör ut till Tsitsikamma Nationalpark där du kommer att hitta många fler möjligheter så du ska kunna bocka av din bucket list. Bungee jump från Bloukrans Bridge, det fjärde högsta bungee jump i världen. Gör sedan lite plats för kajakpaddling, dykning eller mountainbike i parken.

4. “Wining and dining” i världsklass

Garden Route är utan tvekan en av de mest ikoniska och idylliska platserna i världen för att prova enastående viner och underbar mat. Och det är lättillgängligt att ta sig dit från staden. Det erbjuder vacker kustutsikt, pittoreska sjöar och vackra jordbruksmarker som skapar en perfekt road trip. Det är här du hittar Sydafrikas bästa och mest kändla vinodlingsregioner och vingårdar, inklusive Stellenbosch, Constantia och Paarl.

För vissa middagar i världsklass kan du även göra en kort vandring till Hout Bay Market på helgen för att kolla in en livlig marknadsplats med lokala säljare och äta ostron i samma storlek som ditt huvud. Där kommer du att hitta oändligt med sorter av mathantverk , inklusive kött stekt på en “brai” (sydafrikansk grill), cured biltong (torkat kött), ugnsbakad pizza, mer gigantiska ostryn och massvis av andra färska skaldjur. Det är också lite av shoppingens mekka med konst, kläder och smycken som säljs av lokala hantverkare.

5. The Big 5

Garden Route Game Lodge är ett bra ställe där du kan se de välkända “Big 5”: Afrikanskt lejon, afrikansk elefant, buffel, afrikanskt leopard och noshörning. Hoppa in i baksätet i en öppen Land Rover och var redo med kikare och kameror för en vacker solnedgångssafari. Soluppgångssafaris är också underbara, speciellt om du stannar över natten och utnyttjar de tidiga timmarna på dagen när lejon och andra stora rovdjur är som mest aktiva.

Inte nära nog? De Hoop Game Reserve är en annan bra plats där du kan fortsätta ditt djurlivstittande. Detta privata viltreservat ligger bredvid den berömda Whale Trail – ett vanligt backpacking spår med kustutsikt på valar. Ännu bättre – stanna en natt eller två i reservatet omgivet av djurlivet (icke-rovdjur). Men se upp för babianerna!

Lät allt lite för bra för att vara sant? Det är det inte. Åk dit så förstår ni vad jag menar!

Upptäck Kapstaden med EF!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor