GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Hur du lär sig mandarin snabbt: 10 tips

Hur du lär sig mandarin snabbt: 10 tips

Mandarin har lite av ett rykte om sig att vara ett svårt språk att lära sig. Men om du är angelägen om att behärska världens näst mest talade språk finns det definitivt sätt som du kan använda för att påskynda din inlärning av språket.

Här är vår lista över tio saker som alla som studerar mandarin bör prova.

1. Börja med Pinyin

Till skillnad från många västerländska språk har mandarin inget alfabet. Istället används tusentals eleganta tecken och att lära sig dem alla kan kräva en hel del övning. Här kommer pinyin-systemet in i bilden! Pinyin (拼音 - pīn yīn) är en praktisk form av transkription från kinesiska tecken till det latinska alfabetet (som används av engelskan), som visar hur varje tecken ska uttalas. Att fokusera på pinyin är det bästa sättet att börja så att du kan förstå och uttala grundläggande ord och meningar. När du är nöjd med att läsa pinyin kan du börja med mandarintecknen.

2. Gå till en bokaffär

Barnböcker är en fantastisk start för nybörjare, eftersom de är utformade för att lära barn att förstå, läsa och tala grundläggande mandarin. Ordförrådet och grammatiken är mycket enkel och ofta finns det bilder som ger sammanhang och hjälper dig att följa med i berättelsen. Leta efter böcker som innehåller tecken, pinyin och ett språk som du redan kan.

3. Prova manga, eller manhua (漫画 - màn huà)

Du har säkert hört talas om manga - vackert illustrerade japanska serieromaner. Kinesisk manga kallas manhua och är användbart när du senare ska lära dig mandarin eftersom dialogen ofta bara är skriven med kinesiska tecken, snarare än med pinyin.

4. YouTube

Ett bra sätt att lära sig ny slang och öva på att följa dialoger är att titta på YouTube-kanaler som talar mandarin. Hitta en kanal som är utformad för att stödja språkinlärare och även en skapare vars innehåll är inriktat på dina intressen. På så sätt kommer du att tycka om att titta och kunna plocka upp vokabulär som är relevant för dina hobbies.

5. Studera utomlands

När det gäller att lära sig ett nytt språk finns det inget mer användbart än att studera utomlands. Du kommer att kunna öva med lokalbefolkningen varje dag i en rad olika situationer och kulturell fördjupning påskyndar verkligen dina framsteg. Ställ in siktet på Singapore, där mandarin är ett av landets fyra officiella språk.

6. Öva, öva, öva

För att hjälpa dig att förstå konversationer, förbättra ditt uttal och snabbt bli en säkrare talare bör du hitta varje tillfälle du kan att öva på att tala mandarin. Välj stormarknader eller restauranger som du vet använder mandarin, eller utmana dina klasskamrater att spendera en dag tillsammans där ni bara får prata mandarin.

7. Fråga om hjälp

Det är ingen idé att lida i tysthet om du känner dig fast eller förvirrad. Ta kontakt med dina klasskamrater, vänner, lärare eller värdfamilj och be om hjälp om du inte förstår en fras eller inte får grepp om en bit grammatik. Det tar förmodligen inte särskilt lång tid för dem att förklara vad du behöver veta och sedan kan du gå vidare till att öva och se till att du förstår det.

8. Titta på TV-program från Kina

Visste du att det finns ett enkelt sätt att studera språket och lära sig om kinesisk kultur och kinesiska seder, från soffan? Från drama och romantik till sitcoms och anime - nu är det dags att börja ta del av det stora utbudet av TV-program på mandarin online. Att använda undertexter på ditt modersmål kan också hjälpa dig att följa snabba dialoger.

9. Ha anteckningar

När man lär sig ett nytt språk vet man aldrig vilka misstag man kommer att göra, eller ens när man kommer att stöta på en ny fras. Att föra anteckningar på telefonen om sådant som du tror kan vara bra att återkomma till (t.ex. praktiska meningar eller fraser som du ofta glömmer) kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår.

10. Sätt lappar på saker

Ta några klistermärken och märk föremål i ditt hem som du ser varje dag. Skriv ut föremålets namn med tecken, pinyin och ditt förstaspråk. Detta hjälper dig att memorera dessa mandarinord, men detta enkla tips kan också ha en mycket större inverkan. Genom att omge dig med språket på det här sättet kommer du att vänja dig vid att mentalt växla mellan mandarin och ditt eget språk snabbare.

Läs mandarin i SingaporeMer info
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer