GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 SAKER BARA DE SOM LEVT I AUSTRALIEN FÖRSTÅR

10 SAKER BARA DE SOM LEVT I AUSTRALIEN FÖRSTÅR

Down Under. The Lucky Country. Oz. Oavsett vad du kallar Australien så känner alla till landet tack vare Sydney, surfning och sand. Men vad säger de som kallar landet för sitt hem? Med allt från de förkortade slangorden till den underbara krispigt varma julen, här hittar du tio saker som bara du bara förstår av att leva i Australien.

1. DU VET ATT STORLEK HAR BETYDELSE

Australien är känt för att vara otroligt stort. Det är faktiskt så att om man skulle lägga landet över Europa så skulle det nästan täcka hela kontinenten. Till följd av den stora storleken så är det ganska komplicerat att åka på roadtrip rent logistiskt – inte att glömma att det kanske även kan innebära att man ska åka igenom en öken. Vill du resa från västkustsidan och Perth till Brisbane på östkusten? Det skulle nämligen vara som att köra från Madrid till Moskva – och det skulle troligtvis ta lika lång tid!

2. DU KOMMER BLI MÄSTARE ÖVER TIDSSKILLNADER

När du bor i Australien så kommer det krävas mer än lite matte för att ringa utomlands. Försök att få grepp om 17 timmars-skillnaden mellan Sydney och Seattle eller ringa till London från Brisbane (som ”endast” har 10 timmars skillnad bakåt!). Så när du ringer utomlands från Australien så kommer troligtvis en av er att prata i pyjamas och den andra under middagen.

3. DU VET SKILLNADEN PÅ AUSSIE OCH KIWI-ACCENTER

Innan du spenderar tid Down Under så tror de flesta att australiensisk och nya zeeländska accenter låter likadant. Du kanske är lite förvirrad i början men när du fått leva med australiensisk engelska så kommer du kunna peka ut vilka som är nyzeeländare direkt. De kommer avslöja sig med sina vokalljud, slangord och hur de väljer att uttala språket.

4. DU DRICKER MASSOR KAFFE

Snabbkaffe? Droppande? Get out of here! Australien är ett av de bästa länderna i världen när det kommer till kaffe. Sedan 1950-talet då den första espressomaskinen hittade sitt första hem i Australien i Melbourne så kan du hitta fantastiskt kaffe i alla de större städerna. Fast för att beställa det krävs en snabb lektion i kaffespråket: För att låta som lokalbefolkningen beställ en ”flat white” (espresso med ångad mjölk och lite skum, väldigt lik latten), en ”long black” (en eller två shottar av espresso med varmt vatten, liknande en ”americano”), eller en ”short black” (en shot med espresso).

5. DU DRICKER INTE FOSTER’S

Någon väldigt smart marknadsföringsperson övertygade alla och deras hundar om att australiensarna och Foster’s går hand i hand. Komplett blir det tillsammans med slogan “Foster’s Australien for Beer”. När du bor i Australien kommer du dock snabbt att se att Foster’s inte går att hitta någonstans. Det finns en aktiv gemenskap av bryggerier och craft beer överallt i landet, så skål!

6. DU DRÖMMER OM EN VARM JULAFTON

Den dagen då Australien får en vit jul kommer bli samma dag som istiden officiellt är tillbaka på jorden. Tills det katastroftillståndet infaller så kommer australiensarna ha sol och räkor istället för snö och äggtoddy. Julen sker precis mitt i sommaren så julen i Oz är en riktigt het affär där det ofta innebär strandhäng, cricket matcher, skaldjur, solsken och en väldigt svettig jultomte (klädd i shorts och bli dragen av kängurur istället för renar i släden!).

7. DU KOMMER SLIP, SLOP AND SLAP

Australien ligger beläget direkt under ett stort hål i ozonlagret vilket innebär att ultraviolett strålning strålar hela året runt. Till följd av detta så är solbränna och hudcancer ett ständigt hot, så att sola är ett stort no-no och australiensiska barn är upplärda från ung ålder att “slip on a shirt, slop on sunscreen, and slap on a hat” (ta på en tröja, ta på solkräm och ta på en hatt), för att skydda sig själva.

8. DU HAR SEMESTER I THAILAND, VIETNAM ELLER PÅ BALI

Eftersom dessa länder är så pass nära så är det extremt populärt för Aussies att spendera deras semestrar där. De tar med sig sina utmärkande accenter och en förkärlek till förhandling av priser. Australiensarnas närvaro i Sydostasien är så stark, i framförallt Phuket och Bali, att på en del dagar kan det vara svårt att hitta en icke australiensare. Kulturell beblandning någon?

9. DU KOMMER KANSKE ALDRIG SE EN VILD KÄNGURU ELLER KOALA

Även om vi gärna vill få våra besökare att tro att australiensare är födda krokodilbrottare eller känguru-boxare så är det inte så. Det är sant att det finns mycket exotiskt naturliv Down Under (vilket inkluderar världens mest giftiga djur, box-maneten), så har vi absolut inte dessa mysiga djur som husdjur eller går förbi dem på väg till jobbet.

10. DU KOMMER FÖRKORTA ALLT

Du kan se på namnet att allt handlar om en mer effektiv konversation (eller kanske lite lathet)! I vilket fall som helst, nere i ’Straya – den helt ärligt fula förkortningen av landets egna namn – kommer du höra arvo (afternoon), exxy (expensive), avo (avocado), cuppa (cup of tea), choccy biccy (chocolate biscuit), servo (service station), mozzie (mosquito) och  det fantastiska tradie, postie, garbo, muso och truckie (tradesman, postman, garbage truck driver, musician och truck förare)… bland många andra.

LEV I AUSTRALIEN MED EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig