GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Louvisas kommande resa till Nya Zeeland

Louvisas kommande resa till Nya Zeeland

Mitt namn är Louvisa. Jag är 18 år och går på gymnasiet. Detta är min färd fram till att ha bokat en språkresa med EF till Nya Zeeland i 6 månader. När jag var yngre, 13 år, åkte jag 2 veckor till Malta med EF. För personen jag var då var upplevelsen en riktig utmaning. Jag lärde mig såklart otroligt mycket om det engelska språket, men den största utvecklingen var nog min självkänsla och mitt förtroende för mig själv. Aldrig tidigare hade jag varit hemifrån så länge, utan att känna någon dit jag åkte. Även om det var en emotionell berg- och dalbana: glädje, nervositet, förväntan, kommer jag aldrig att glömma resan till Malta.

Det var också där ett intresse för att uppleva samma sak igen väcktes, fast denna gång ville jag ta det ett steg längre. Jag har alltid hört historier om personer som åkte på utbytesår, språkresor och som reste under gymnasiet eller efter studenten. Det vill jag också göra, men det är lättare sagt än gjort. Under flera år var drömmen om ett liknande äventyr någonting som dök upp i huvudet ett fåtal gånger per år, något som var kul att drömma om, men det kändes alltid så långt i framtiden att jag aldrig kom längre i tankeprocessen. Men så plötsligt går jag i 2:an på gymnasiet, det senaste året har flugit förbi och ett år tar jag studenten. Nu började jag höra om alla roliga saker som personerna runt och kring mig har planerat. Lägligt nog kom idén tillbaka; kanske skulle det vara kul att åka på en språkresa efter studenten. Jag visste ändå inte vad jag ville studera framöver, så ett sabbatsår lär det nog ändå bli. Frågan var bara; vad finns det för möjligheter?

Med tanke på att jag inte visste vad jag ville studera så var det svårt att boka ett utbytesår då det ofta sker mellan ett universitet i Sverige (vilket såklart kräver att man är inskriven vid ett universitet) och en skola utomlands. Att åka och studera på universitet utan utbyte verkade dessutom både dyrt och krångligt då jag skulle behöva skaffa en egen bostad, hitta lämpliga kurser och åka helt utan vägledning. EF verkade därför som ett både smidigt och säkert alternativ.

Processen att välja vad jag ville plugga hos EF gick relativt lätt, en intensivkurs i engelska verkade som rätt upplägg för mig - en blandning av engelsklektioner med möjlighet till tillval av business-english. Frågan var bara vart jag ville åka. Det mesta verkar roligt när man sitter inomhus i april, snöslask utanför fönstret, och ser bilder på Miami, Vancouver och Sydney. En destination stack dock ut: Auckland i Nya Zeeland. Om jag ska vara helt ärlig visste jag inte särskilt mycket om Nya Zeeland. Sagan om Ringen är inspelad där, de gillar rugby och ursprungsbefolkningen kallas maorier. Juste, kiwifåglarna måste såklart också nämnas. I övrigt var dock kunskaperna bristande. Efter ett par timmar av sökande online (främst bildgooglande om jag ska vara ärlig) var jag fast besluten att jag hade hittat rätt.

Det som främst lockade mig med Nya Zeeland, förutom det bra rykte som lokalbefolkningen har om att vara väldigt öppna och välkomnande, var landets natur. Tack vare sin stora yta i relation till den lilla befolkningen i landet finns det gott om natur att utforska. Hiking, eller tramping som nyzeeländare kallar det, tillsammans med mountainbiking och kayaking verkar vara väldigt populärt, och det finns ett stort utbud av vandringsleder, grottor och stränder att utforska.

När jag fyllde 18 år fick jag en försenad födelsedagspresent av några familjevänner: en guidebok om Nya Zeeland. Efter att ha bläddrat igenom de 5 första sidorna har jag redan minst 8 destinationer jag vill besöka, varav några aktiviteter går att boka genom EF. Efter att ha haft kontakt med EF angående försäkring, flygresa dit, boende mm. kändes beslutet mer än rätt. Jag fick snabb och tydlig hjälp från min fantastiska studievägledare Maria, och tillsammans lyckades vi hitta ett upplägg som kändes toppen för både mig och min familj. Några veckor senare åkte jag in till EFs kontor i Stockholm och bokade mitt livs resa. Nu gäller det bara att klara av ett års väntan innan jag kan bege mig ut på mitt äventyr.

Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig