GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

HEMLIGHETEN BAKOM EN LYCKAD TENTA

HEMLIGHETEN BAKOM EN LYCKAD TENTA

Du har deltagit i klassdiskussioner och insupit visdomsord som dina lärare och professorer delat i klassen. Nu är det upp till bevis, all den tid du lagt ner de sista veckorna ska förhoppningsvis löna sig. Dock krävs det en hel del förberedelser inför sin första tenta, vi har därför sammanställt en kort lista med tips och tricks som hjälper dig att överleva din första tentaperiod!

1. PLANERA

Planering är viktigt! För att kunna hålla reda på alla dina tentor och alla ämnen som du se till att planera dina studier noga. Ta dig tid att göra ett personligt schema med en tydlig beskrivning  av vad du ska studera och framförallt när. Fördela mer tid till särskilt utmanande ämnen och se till att planera in pauser för att hålla dig motiverad.

2. TA DIN TID

Att ta pauser när du studerar är lika viktigt som att tillbringa tid framför dina böcker – du behöver tid att bearbeta all ny information. Gör det bästa av din lediga tid, undvik därför att spendera alltför mycket tid framför TV: n eller på sociala medier, fokusera på att äta näringsrikt, träna och framförallt se till att du får tillräckligt mycket sömn.

Sömn: Du måste hålla dig utvilad och för att kunna ta in och bearbeta all information. Gå inte och lägg dig för sent, speciellt inte dagen före din tenta.

Ät näringsrikt: Vi tenderar att gå till skafferiet så fort vi blir uttråkade, eller använder vi godis som belöning när vi åstadkommit något. För att hålla sig ifrån sötsaker se till att du äter en ordentlig frukost, lunch och middag med två hälsosamma snacks mellan målen stället.

Träna: Forskning visar att det finns en koppling mellan motion och akademisk framgång. När du gör cardio (löpning, simning, cykling etc.) fylls din hjärna med syre, vilket gör den bättre rustad för bearbetning av ny information.

3. HANTERA DIN TID EFFEKTIVT

När det är dags att göra din tenta måste du se till att använda din tid klokt. Att vara fokuserad och organiserad är viktigt. Tillbringa de första minuterna till att läsa igenom alla frågor och planerar vilken ordning du kommer att besvara dem i, motstå alltså frestelsen att börja skriva direkt. Börja med frågan du känner dig mest bekväm med, efter en bra start är det mycket lättare att gå vidare till mer utmanande frågor. Se till att läsa igenom alla frågor noggrant innan du svarar för att inte gå miste om viktiga poäng.

4. DRICK MYCKET VATTEN

De flesta av oss vet att det är viktigt för vår fysiska prestation att dricka mycket vatten, men visste du att det är minst lika viktigt för din hjärna? Uttorkning kan orsaka huvudvärk och trötthet, vatten bidrar till att öka din hjärnkapacitet och förbättra ditt minne. Ett smart knep är att se till att ta med din vattenflaska till tentasalen!

5. FIRA!

Det är dags att fira att du överlevde din första tentaperiod! Du följde (förhoppningsvis) våra tips, och du gjorde framförallt ditt bästa och nu kan du inte påverka resultatet. Se därför till njuta av din välförtjänta frihet, ring dina vänner, häng med familjen eller gå ut och dansa. Om dina tentaresultat blir sämre än du förväntat dig, oroa dig inte, livet är bra på att ge oss en andra chans, och du har alla möjligheter för att göra bättre ifrån dig nästa gång.

LYCKA TILL! 🙂

Studera ett språk med oss!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig