GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Mia och Celines språkkurs i Costa Rica 2021

Mia och Celines språkkurs i Costa Rica 2021

Våra norska studenter Mia och Celine åkte på språkkurs i Costa Rica i januari 2021. Trots rådande coronapandemi lär de sig spanska, njuter av härliga dagar på stranden, testar på rafting – och mycket, mycket mer.

Var i världen är befinner ni er just nu (16/2 2021)?

Mia: Just nu sitter jag på mitt rum i Tamarindo, Costa Rica. Jag har äntligen en lugn stund där jag kan skriva – för det sker ALLTID något här.

Celine: Jag befinner mig i Costa Rica, eller närmare bestämt i en liten by som heter Tamarindo som ligger vid Stillahavskusten. Jag påbörjar nu min femte vecka här – och ska vara här i nästan fyra månader till.

Varför valde ni att läsa en språkkurs i Costa Rica?

Mia: Jag har alltid drömt om att lära mig spanska, men jag ville också uppleva en annan kultur och natur än den jag är van vid i Norge. Spanien var ett alternativ, men också ett land som jag har besökt många gånger tidigare och som inte ligger så långt ifrån Norge. Därför blev en språkkurs i Costa Rica den perfekta valet för mig. I Costa Rica är spanska det officiella språket och jag får en helt annan upplevelse av de fantastiska människorna och naturen, än den upplevelse jag hade fått i Europa.

Celine: Det var av flera anlendningar jag beslutade att åka på en språkkurs  i Costa Rica. För det första har jag alltid drömt om att resa världen runt och besöka de olika världsdelarna – och vad är bättre än att då starta med Centralamerika? Dessutom har jag alltid tyckt att det varit så coolt att kunna behärska ett trejde språk, exempelvis när man reser till Spanien.

Jag tog studenten i juni 2020 och var redo för att hitta på något nytt. Dessvärre kom ju Corona, och allt blev förändrat. Jag är dock så tacksam att jag fick denna möjlighet i dessa tider – och jag fick många bra tips och vägledning från EF under vägen om eventuella ändringar och vilka alternativ jag stod inför.

Hur upplever ni coronapandemin i Costa Rica?

Mia: Corona märks faktiskt mindre i Tamarindo än i Norge – med undantag för att vi måste använda munskydd när vi är bland folk. Det hindrar oss dock inte från att chilla på standen, umgås och äta på de magiska restaurangerna.

Celine: Ja, vi märker definitivt effekterna av coronapandemin här också, men kanske inte lika mycket som i andra städer i världen. Vi har munskydd ”hela tiden” – bland annat när vi ska handla i butiker, äter på restauranger, i skolan och när vi inte kan hålla minst två meters avstånd till andra. I början var det många som tyckte att det kändes obehagligt att gå med munskydd länge, men man vänjer sig så snabbt – nu tänker man inte ens på det. Dessutom måste vi sprita händerna vid de flesta ingångar.

I övrigt har de infört några andra restriktioner. Restauranger och barer stänger klockan 21 och de flesta butiker och kiosker stänger då också (vissa är öppna längre). Det är också en begränsning av antal personer som får befinna sig på aktiviteter och i parker samtidigt, men detta märks egentligen inte såvida man är bra på att planera. Vi hittar på SÅ mycket roligt på helgerna – både med skolan och på egen hand. Jag känner mig så lyckligt lottad som får vara här på språkkurs i Costa Rica nu.

Upplever ni att undervisningen har blivit påverkad av Covid-19?

Mia: Jag inbillar mig att klasserna kanske hade varit större. Men i stort sätt anser jag inte att undervisningen påverkas jättemycket. Vi jobbar bara i mindre grupper.

Celine: Detta är en ganska svår fråga då det är min första resa med EF, men jag tror allt att undervisningen blivit lite påverkad ja… Däremot tror jag att den blivit bättre då vi jobbar i mindre klasser – och således även får mer uppmärsamhet och bättre spanska. Läraren har mer tid att följa våra framsteg och det är lättare för oss att följa med i undervisningen. Vi har stora klassrum där vi kan hålla två mters avstånd till varandra (men vi använder munskydd ändå).

Jag är väldigt nöjd med all hjälp på skolan. Det är lättare att lära känna lärarna här än i Norge. Jag vet att jag alltid kan prata med mina lärare om det är något jag har på hjärtat – och jag känner att de genuint är intresserade av att hjälpa till och att vi har det bra även utanför klassrummet. När vi startar skoldagen, på en måndag exempelvis, börjar vi alltid med att berätta vad vi gjorde i helgen eller vad vi ska göra den kommande veckan. Detta är ett bra sätt att bli bättre på den vardagliga spanskan och jag känner att min språnivå blivit markant bättre.

Hur upplever ni studentlivet på skolan under omständigheterna?

Mia: Studentlivet upplever jag som ”vanligt”. Jag bor med en tjej från Norge och en tjej från USA. Vi lagar mat tillsammans, går ut och äter, går på fester och umgås med varandra. Det är en perfekt plats för att lära känna nya människor. Alla som reser med EF gjorde ett coronatest innan de reste hit, så välkomstfesten var väldigt rolig där alla lärde känna alla.

Celine: Jag är väldigt nöjd med studentlivet på skolan. Som nämnt tidigare så är vi så lyckligt lottade att corona inte är lika illa här som i många andra städer i världen och i de större städerna. Vi kan träffa alla studenter och umgås tillsammans. EF anordnar aktiviteter och utflykter varje dag – allt från surfing, yoga och volleyboll på stranden till helgutflykter och vandringar.

Bor ni i värdfamilj eller på studentcampis?

Mia: Jag bor i ett hus nära skolan. Det är mer som ett lägenhetskomplex.

Celine: Jag bor på studenthemmet Casa Papaya, som ligger vägg i vägg med skolan.

Hur är det att bo så som ni gör?

Mia: Här är det väldigt fint. Vi har möjlighet att laga mat, vi har en egen pool och kan stänga om oss om vi behöver lite lugn och ro. Huset jag bor i ligger precis vid skolan där många andra studenter bor.

Celine: Jag älskar att bo på studenthemmet. Jag känner mig fri då jag bor så nära skolan och många av de andra studenterna. Under rasterna kan jag gå hem om jag vill – även om de endast varar under 15 minuter – och jag behöver inte förhålla mig till några speciella regler mer än att respektera de jag bor tillsammans med. Jag delar rum med en annan – och det går toppen. På campuset är det även möjligt att boka enkelrum om man vill det istället. Jag tycker vi bor ganska lyxigt, som på ett hotell.

Däremot kommer jag att byta till värdfamiljsboende efter halva resan då jag hört mycket postivt från andra studenter som bor med värdfamiljer. Jag har hört att de är väldigt snälla, hjälpsamma och att de drar med studenterna på roliga utflyketer. Jag vill byta efter halva tiden för att uppleva kulturen i en familj – och för att förbättra mina språkkunskaper ytterligare. Om man är osäker på hur man vill bo är mitt tips att börja med att bo på campus/studenthem som jag gjorde.

Vad vill ni säga till andra studenter som vill studera utomlands, men är osäkra på grund av Covid-19?

Mia: Här i Tamarindo märker jag av corona mycket mindre än hemma i Norge (jag bor i Lillehammer). I Norge hindrade corona mig från att göra många av de saker som jag ville göra, medan jag här kan uppleva det jag alltid drömt om. Jag reser till Mexico (Cancun) i mars och efter det ska jag åka på roadtrip runt Costa Rica.

Celine: Gör det! Du kommer definitivt inte att ångra dig en sekund. Det är en upplevelse för livet som du aldrig kommer att glömma – och det är perfekt att göra när man är ung och inte behöver förhålla sig till jobb eller familj.

Vad är det bästa hittills med att studera utomlands med EF?

Mia: Det bästa med att studera utomlands med EF är möjligheten att lära sig i ett nytt språk i ett land som man kanske aldrig tidigare besökt – och dessutom tillsammans med människor från hela världen. Man lär sig så mycket av skolan, landet och klasskompisarna.

Celine: Det bästa med att resa med EF är att man möter så många nya människor i sin egen ålder från hela världen. Man lär sig mer om sig själv – och allt världen har att erbjuda. Det sista jag vill säga är: Var inte rädd för att resa hit ensam – alla du möter  är så välkomnande och du kommer snabbt att få nya vänner. Dessutom måste jag även tillägga att det är AMAZING att ha 30+ grader varje dag och dra till stranden efter skolan!

Vill du se mer av Costa Rica? Spana in vår youtubekanal där vi gör en campustour på skolan HÄR.

Läs mer om vår skola i Costa RicaLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig