GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Nytt år – nytt språk? 8 tips för att komma igång

Nytt år – nytt språk? 8 tips för att komma igång

Om du ännu inte kommit på vad du ska ha för nyårslöfte för att göra 2018 till det bästa året någonsin, har vi ett bra förslag! Att lära dig ett nytt språk är ett riktigt bra mål för det här året. Varför? Det kommer att ge dig nya superkrafter. Du kommer att bli mer självsäker och du kommer boosta ditt minne. Att resa kommer bli roligare och  blir du mer attraktiv på arbetsmarknaden och kan till och med tjäna mer pengar. Det kan vara ditt bästa nyårslöfte någonsin! För att underlätta ger vi dig här åtta tips för att du så enkelt som möjligt ska kunna komma igång.

1. Var realistisk när du lär dig ett nytt språk

Jag vill inte vara en pessimist, men du kommer förmodligen inte att bli flytande i spanska på en vecka eller en månad. Men under den här tiden kan du lära dig att räkna till 100 och memorera hur man böjer 10 oregelbundna verb. Ju mer reliastiska dina mål är desto lättare kommer du att nå dem, vilket gör hela upplevelsen mycket mer tillfredsställande. Om du bryter ner dina språkmål i mindre steg, kommer de att bli en del av din dagliga rutin. Efter några veckor kommer du träna på språket utan att du ens tänker på det.

2. Var specifik

Att bestämma dig för att lära dig ett nytt språk är ett bra nyårslöfte, men det blir mer effektivt att komma fram till ett specifikt mål. Kanske vill du kunna titta på en amerikansk film utan undertexter i slutet av året, läsa en bok utan att behöva översätta ord eller resa till London och kunna beställa fisk och chips utan att vara det minsta nervös. Bra (och effektiva) nyårslöften ger ofta  goda resultat, så se till att du har ett mål och dela upp det i olika steg.

3. Välj rätt metod

Det finns en mängder med verktyg där ute för att lära sig ett nytt språk. Böcker, podcaster, appar, studier utomlands och naturligtvis onlinelektioner. Se till att du väljer den metod som fungerar bäst för dig. Om du inte gillar att plugga ensam, kanske inte podcaster är den  bästa vägen att gå. Hitta då istället en kompis eller gå på en kurs med. Det kan ta ett tag att hitta den perfekta metoden eller kombinationen av metoder, men det är en del av upplevelsen och hjälper dig att uppnå ditt mål.

4. Förbered dig på motgångar

Det kommer att finnas dagar eller veckor när ingenting känns kul och du är upptagen med skola eller jobb.Italiensk grammatik är då det sista du har tid med trots att du så gärna vill åka till Rom och äta glass medan du beundrar Colosseum. Om du inte har tid eller energi att oroa dig för adjektiv och adverb i en vecka eller två, är det helt okej. Var inte rädd för motgångar och ge upp inte upp. Samla istället ny kraft och fortsätt där du slutade. Rom byggdes inte heller på en dag, trots allt.

5. Mät dina resultat

Även om test kanske inte alltid är så kul, är det viktigt att kunna mäta dina resultat. Många appar och kurser innebär att du med jämna mellanrum testar dina kunskaper med ett prov som du måste klara innan du går vidare. Men det finns också olika gratis test online som hjälper dig att bedöma din språknivå längst vägen. Om du inte vill bli testad, men fortfarande är fast besluten att bli bättre, se en film utan undertexter, försök att titta på kortare klipp (till exempel youtubeklipp) för att kontrollera hur mycket du redan förstår.

6. Berätta om dina mål

Om du studerar med en en kompis eller i grupp, får du automatiskt lite press att hålla samma tempo. Men om du föredrar att studera på egen hand, se till att du berättar för dina vänner och familj om ditt mål och dina planer så du känner att det är på riktigt. De kan hjälpa dig att bli motiverad! Att behöva dela med dig av regelbundna uppdateringar gällande ditt tyska ordförråd kommer att vara en sparken i baken som vi alla behöver ibland.

7. Belöna dig själv och ha roligt

När du bryter ner dina mål blir det lättare att snabbt se resultat och mäta hur långt du har kommit. Varje gång du når ett delmål, belöna dig själv med en cupcake (eller tre) eller en ny skjorta inför din kommande semester utomlands. Självklart kan du också fira alla nya japanska språkkunskaper genom att gå till en sushi restaurang och öva på dem på riktigt?

8. Studera utomlands för att lära dig ett nytt språk

Slutligen, om du gillar att hålla högt tempo och uppleva alla dessa superkrafter vi nämner ovan så fort som möjligt kan det vara en bra idé att faktiskt plugga det språk du vill lära dig utomlands. Att lära sig nya ord och grammatik blir väldigt mycket roligare när du samtidigt upplever landet där man talar språket. Ett nyårslöfte kan helt enkelt inte bli mycket roligare!

Är du redo att komma igång? Vi hjälper dig!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer