Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Odd berättar om sitt studieår med EF i Santa Barbara

Odd berättar om sitt studieår med EF i Santa Barbara

Varför valde du att åka till Santa Barbara och hur länge var du borta?

Jag känner många som har pluggat i Santa Barbara och som gillar staden supermycket, så jag blev också sugen på att flytta dit. Jag har alltid drömt om att upptäcka Kalifornien och hade fått uppfattningen att Santa Barbara är en väldigt fin och mysig stad med ett roligt studentliv. Sen lockade även det varma klimatet. När jag åkte hade jag planerat att vara borta i 6 månader, men bestämde mig sedan för att förlänga min resa till 9 månader för att jag trivdes så himla bra.

Hur kändes det att åka iväg själv?

Jag var jättenervös. Jag hade till en början planer på att åka med någon kompis, men det drog ut på tiden så jag bestämde mig helt enkelt för att åka själv. Jag hade ingen aning om vilka jag skulle bo med innan jag åkte och var riktigt spänd när det var dags att åka iväg. Men mycket av nervositeten släppte när jag satte mig på planet och jag sedan träffade den första personen jag skulle bo med när jag kom fram.

Hur bodde du?

Jag bodde i värdhem tillsammans med sex andra studenter. Jag bodde inte jättelångt ifrån skolan och familjen jag bodde hos har jag fortfarande lite kontakt med. Det är riktigt kul att bo tillsammans med sina kompisar, men ändå bo hemma hos någon då man får uppleva kulturen på ett annat sätt. Vi kom jättebra överens och brukade ofta hänga tillsammans hemma på kvällarna.

Hur såg en typisk dag ut?

Vanligtvis hade vi skola på förmiddagarna i ca 4-6 timmar, sedan brukade vi äta lunch någonstans i stan. Skolan ligger väldigt nära State Street vilket är huvudgatan i Santa Barbara. Eftermiddagarna spenderade vi mest på stranden eller med att gå runt på stan. Det roliga med att vara borta så länge är att man verkligen inte känner att man har bråttom någonstans, utan man kan ta dagarna som de kommer och göra det man har lust med.

Hur såg livet ut utanför skolan?

Jag reste runt en del under min tid i USA. En helg hyrde jag och mina komisar en bil och åkte till Las Vegas. Det var superhäftigt och vi hann med att både utforska Las Vegas Strip och även faktiskt se Johan Glans stand-up show som råkade vara där just då!

Jag och mina kompisar åkte även upp till San Francisco över nyår och ett par helger åkte vi till Los Angeles, som ligger relativt nära Santa Barbara, för att gå och se LA Lakers spela och såklart även se Hollywood skylten.

Under tiden jag var i USA åkte vi ett gäng till Cancun i Mexico i en vecka. Där solade och badade vi och besökte även Chichen Itza, som byggdes av mayaindianerna och har blivit utsedd till ett av världens sju nya underverk.

Vad var det bästa med att studera i Santa Barbara?

Det kanske låter klyshigt, men det bästa med min resa var verkligen alla härliga människor jag lärde känna. Det var speciellt att få uppleva USA genom att verkligen bo där en längre tid och Kalifornien är så himla avslappnat. Jag hade en bild av hur livet där skulle vara innan jag åkte och det var roligt att se hur den ändå förändrades när jag väl kom dit. För det är en helt annan sak när det övergår från att kännas som semester till vardag, man blir en del av kulturen på riktigt. Jag älskade också klimatet, i Santa Barbara är det varmt och skönt året om.

Jag har också förbättrat mina engelskakunskaper massor under mina månader i Santa Barbara. Jag kände mig relativt trygg med engelskan innan jag åkte, men jag märkte att jag blev mycket bättre på att vardagsprata just för att man lär känna så mycket människor från olika länder. Efter ett tag börjar man tänka på engelska.

Vad är ditt bästa minne från resan?

Jag hann med mycket roliga utflykter under min resa, men den bästa känslan var faktiskt när jag precis hade kommit dit och insåg att jag skulle bo här nu i flera månader och att jag hade allt roligt framför mig.

Av: Odd Marmborg, EF- student i Santa Barbara 2016/2017

Funderar du också på att plugga i USA?Beställ en gratis broschyr!

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Studentberättelser

“Aloha Honolulu!”
Elise top 5 tips i Brighton!