Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Pontus amerikanska upplevelse i Chicago

Pontus amerikanska upplevelse i Chicago

Varför valde du Chicago?

Sedan en tidig ålder har jag haft ett stort intresse för USA och kulturen där. ”The land Of Opportunity” och ”The American Dream” erbjuder i stort sett allt om du jobbar hårt. Utbudet av sevärdheter, naturupplevelser med mera är enormt!

Jag ville åka till en destination som inte så många svenskar åker till för att undvika att tala svenska. Jag var dock inte den enda svensken, utan jag träffade en svensk tjej jag pratade med ibland.

En annan anledning var att skolan låg centralt och det finns sevärdheter där som jag länge velat besöka.

Har du några insidertips från Chicago?

Absolut! Staden har ett jättebra kollektivnätverk av bussar och tåg. Det bästa transportmedlet att ta sig runt med är ”L” som är en förkortning för Elevated Train (högbanetåget) som sträcker sig från förorterna till centrala Chicago samt in till The Loop. The Loop är affärsdistriktet där högbanetågen cirkulerar i en slags loop/cirkel. Lokalbefolkningen gillar INTE att man använder ”Subway” eftersom tågen mestadels går ovan jord.

Chicago är känt för jazz, blues och gospel, men även två maträtter som har sitt ursprung i staden. Dessa två är Chicago Hot Dog och Deep Dish Pizza. Båda är jättegoda! Mitt favoritställe för Deep Dish Pizza är Giordano´s. Pizzan har höga kanter och en tjock fyllning av tomatsås, ost och valfri topping. Mitt tips är att beställa den minsta då man blir mätt väldigt fort.

Staden erbjuder mycket att se och uppleva. Jag rekommenderar dessa sevärdheter:

  • Museum Of Science and Industry
  • John Hancock Center
  • Willis Tower
  • Frank Lloyd Wrights Home and Studio
  • Chicago History Museum

Har du något favoritminne från skolan eller lektionerna?

Jag har många! Speciellt föreläsningarna om amerikanska kulturen och när vi spelade Kahoot! Lärarna hade humor och gjorde lektionerna roliga och lärorika.

EF:s aktiviteter var väldigt roliga. Vi besökte t.ex University of Chicago och såg Chicago Bulls spela.

Berätta om tre WOW-händelser från resan

  1. Bulls Game på United Center. Egentligen är jag inte intresserad av att spela eller titta på sport, men det här var något speciellt. Det var mer som en show och ett lotteri blandat med basket. Stämningen bland åskådarna, tillsammans med allt som hände runtomkring, var en häftig upplevelse!
  2. The Tilt (John Hancock Center). Över 300 meter över marken finns en attraktion som du inte kan hitta någon annanstans i världen. Du står upprätt och håller händerna i stänger på en plattform bakom en glasruta. När personalen trycker på en knapp så börjar plattformen/väggen att luta över skyskrapans kant i en 30 graders vinkel. Man får en vacker utsikt över staden samt nedanför!
  3. Vädret! Min vistelse hade många dagar med bra väder utan regn. Temperaturen kunde dock variera från 22 grader varmt och strålande sol ena dagen till 2 grader kallt och VÄLDIGT blåsigt en annan. En händelse som jag aldrig glömmer var när jag skulle ta mig hem efter en sevärdhet i Oak Park (grannstad med Forest Park). Det var 20 grader varmt och jag skulle gå till bussen när det plötsligt började regna riktigt kraftig och solen gick i moln. Jag pratar alltså om ett slags monsunregn som orsakade översvämningar! I Sverige kan det regna mycket, men det här var något helt annat. Enligt min värdfamilj kommer dessa typer av regn vissa perioder under året.

Jag fick uppleva det här en andra gång en kväll när jag var på väg hem. Det började blixtra kraftigt upprepade gånger utan muller. När jag väl kom hem till min värdfamilj började monsunregnet igen tillsammans med blixtrar och muller.

Bulls game på United Center

Bodde du på residens eller i en värdfamilj? Hur var det?

Om du vill komma in i den amerikanska kulturen är det självklara valet värdfamilj, vilket jag valde. Min värdfamilj bodde i förorten Forest Park som ligger nära Oak Park väster om Chicago (40 minuters resa med ”L”). Ett lugnt familjärt område nära till bland annat Walmart och kollektivtrafik. Familjen hade två barn i yngre tonåren och hade totalt 5 studenter boende hos sig inklusive mig. Min rumskamrat var från Frankrike.

Min värdfamilj var jättevänlig och hade lång erfarenhet av att ta emot studenter från andra länder. Varje lördag hade min värdfamilj, tillsammans med en annan familj och vänner i området, BBQ-Party i trädgården. Då fick man möjlighet att prata med andra amerikanare.

Vad gjorde du utanför skoltid?

Med tanke på att min vistelse var så kort ville jag uppleva Chicago och USA till max. Därför försökte jag besöka så många intressanta platser som möjligt och göra läxorna på kvällarna. Jag besökte bland annat University of Chicago, Garfield Conservatory och Ernest Hemingway´s Birthplace.

Jag studerade en allmän kurs, vilket innebar förmiddagslektioner som började 08:45 och slutade cirka 13:00. Ibland något senare om det var föreläsning.

Chicago skyline

Vad tyckte du om skolan?

Skolan hade bästa läget längs Michigan Avenue, eller Magnificent Mile. Det är Chicagos motsvarighet till 5th Avenue i NYC med massor av butiker och restauranger. Dessutom var det nära till många sevärdheter och parker.

Lärarna var jättevänliga och hjälpsamma och gjorde allt för att vi skulle trivas under vår vistelse. De var inspirerande och använde sin humor och kunskap för att göra lektionerna lärorika och intressanta.

Vad var det bästa med att studera utomlands?

Att få lära sig och uppleva en annan kultur och träffa människor från hela världen. Och de fantastiska platser jag fick se och maten jag fick prova.

Man utvecklar även sina språkkunskaper mycket fortare eftersom alla runtomkring talar språket. Det underlättar inlärningen praktiskt och teoretiskt. Certifikatet man får vid kursens slut kan man använda till sitt CV när man söker jobb. Det sägs att personer som studerat utomlands får jobb lättare med tanke på att man blir mer självständig, får internationell erfarenhet samt utvecklar kunskaper inom ett annat språk för globala kontakter.

Trafikskylt i Chicago, USA

Vad skulle du säga till någon som funderar på att studera utomlands med EF?

ÅK!!! Du kommer inte att ångra ditt val att åka utomlands med EF!

Hör med en av EF:s studievägledare om vilken destination eller program som passar dig. EF erbjuder mycket bra undervisning som kombinerar teori och praktiska övningar. Utbudet av aktiviteter för att uppleva staden/landet och lära känna fler människor gör allt mycket roligare. Lärarna är engagerade och gör allt för att du ska trivas.

Man får även välja och skräddarsy sin utbildning med olika tillvalsämnen/SPIN-Classes som exempel amerikansk kultur, affärsengelska, fördjupning inom grammatik, presentation med mera.

Jag ångrar inte min resa med EF!! Min vistelse var fantastisk!!

Gör som Pontus och studera i Chicago! Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Studentberättelser

“Aloha Honolulu!”
Elise top 5 tips i Brighton!