GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Rock ‘n’ roll är fortfarande en hörnsten i den brittiska kulturen – här är varför

Rock ‘n’ roll är fortfarande en hörnsten i den brittiska kulturen – här är varför

Föreställ dig detta:

Du har precis klarat årets sista tentamen, skoldörrarna slås spontant upp och strålande solsken täcker dig från topp till tå. Med rock i ditt huvud så drar fram din imaginära elgitarr, headbangar lite lätt så att håret flyget samtidigt som du glider genom skolgården.

Minns du när du gjorde det här? Inte? Bara jag då.

Om du för närvarande sitter fast i soffan och längtar efter en solid dos av brittisk kultur så har du tur. För här är ett djupt dyk i rock’n’rollens värld i Storbritannien.

Vad hände med rock ‘n’ roll?

Det är en pågående debatt om det nuvarande musikläget i Storbritannien, vilket har skapat lite nationell panik; folk tycks tro att rock and roll är ”död”. Så, låt oss slå ihop våra hjärnkontor och titta på rockgenren, vi börjar med lite historiskt sammanhang.

Ursprung

Rock ‘n’ roll har sina rötter i den afroamerikanska upplevelsen på 1940- och 50-talen – i gospel, blues, jazz, boogie, swing och till och med countrymusik. Innan gitarren blev den ikoniska symbolen för genren med ankomsten av den legendariska Chuck Berry så var de primära instrumenten piano och saxofon.
Chuck följdes snabbt av revolutionärer som Elvis och Hendrix, som fortsatte att omdefiniera både musik och kultur i Amerika. Deras musik var reaktionär – explosiv! I ett samhälle styrt av den konservativa vita eliten så trodde folk att den här nya formen av bluesbaserad rock, som lagrade kraftfulla backbeat-trummor över en vandrande gitarriff, var ”Djävulen”. Det fick människor att röra sig annorlunda; fötter och höfter flög runt åt höger och vänster, svetten rann och röster som ropade som om de var ”besatta”.

USA till Storbritanien

Tvärs över atlanten så förändrades musiklandskapet i Storbritannien radikalt. Från 60-talet och framåt så fick vi höra Beatles och Rolling Stones, sedan Led Zeppelin, Pink Floyd, The Who, Queen, The Smiths och så småningom Oasis på 90-talet. Manchester och London fick en vibrerade atmosfär.
Musiken hade en stor känslomässig resonans som lyfte människor från ett dystert liv. De förhärligade kampen mot arbetslöshet och uppmärksammande ojämlikhet med reaktionära texter och lysande rytmer.

Och idag?

I en intervju med TIME för några år sedan hävdade Noel Gallagher att Oasis var det sista sanna rock’n’roll-bandet. De var ”före-YouTube”, sa han. Han menade att den faktiska upplevelsen nu är förlorad, eftersom allt är tillgängligt med en skärmtryckning. Du behöver inte anstränga dig för att vara någonstans längre.

Har han rätt?

Det beror på hur man ser på det. Idag är den ledande genren i Storbritannien bearbetad pop. Kanske beror det på att det finns mindre behov av djupa texter och originalmusiker – folk vill bara höra fängslande låtar. En uppfattning är att musik spelar en stödjande roll för tonåringar nu, snarare än en befriande. Alla har tillgång till allt på sina telefoner, så det finns mindre behov av att anstränga sig.
Vissa kan säga att tekniken har gjort oss passiva. Och musik handlar nu mindre om konsten och mer om pengar. Ta en titt på hur många nya poplåtar som har skrivits bakom kulisserna, inte av artisterna själva, utan av begåvade låtskrivare / producenter som Max Martin, Ester Dean och Stargate Production.

“Finns det hopp?”, Jag hör dig gråta!

Allt beror på om du är optimist eller pessimist. Jag är strikt den första – det finns verkligen hopp! London, Oxford, Manchester och Brighton trivs med alternativ, indie och klassisk rockmusik, vilket visar att genren fortfarande är en pelare i brittisk kultur. Det kanske inte är traditionell rock and roll, men det finns variationer av rockgenren som fortfarande har ett slående hjärta och själ. Tänk The Courteeners and The Blossoms från Manchester; The Foals från Oxford; Wolf Alice, VANT, The Hunna och The Amazons från London eller i närheten.

Sätt på musiken i dina öron och berätta för mig att det inte finns några originalmusiker och inga tankeväckande texter. Rocken är inte död, du kanske bara behöver vara mer uppmärksam.

* Behöver du mer vägledning? Kolla in Dannys Spotify-spellista för rockinspiration från 2010-talet:
spotify.com/rockaintdead

Upplev brittisk kultur påriktigtUpptäck!
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig