Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Så får du ut det mesta av din språkresa

Så får du ut det mesta av din språkresa

Det är få saker som är så lärorikt och stärkande för självförtroendet som att spendera tid utomlands. Men innan du vet ordet av kommer veckorna ha flugit förbi och det är dags att återvända hem igen. Ta vara på tiden du har utomlands! Här ger vi dig 10 tips på hur du får ut det mesta av din språkresa och har den roligaste sommaren i ditt liv.

1. Förbered dig väl

Att skjuta upp allt till sista minuten kommer bara ge dig huvudvärk! Innan det är dags att åka iväg, fråga din studievägledare eller tidigare studenter som pluggat utomlands om vad som krävs av dig innan avresa. Viktiga saker att tänka på är försäkring, budget, boende, väder och transfer.

2. Sätt upp mål

Oavsett om du vill lära dig ett helt nytt språk språk eller vill arbeta mot en cambridgeexamen bör du ta vara på tiden i skolan. Detta betyder inte att det inte kommer finnas tid för roliga aktiviteter på fritiden. Det kommer kunna hitta på en massa kul, men kom ihåg att din språkresa framförallt är en chans att förbättra dina språkkunskaper som du kommer ha stor nytta av i din framtida karriär.

3. Ge dig in i kulturen

Förutom att bli bättre på det lokala språket, är en stor del av upplevelsen att lära känna en ny kultur. Läs böcker, kolla på filmer, prova nya maträtter och lyssna på lokal musik som inspiration. Ta reda på vilka artister, bloggare eller skådespelare och som är populära och sätt dig in i landets historia och traditioner. På det sättet kommer du få en starkare koppling till destinationen, samt att du har många ämnen att prata om med dina nya vänner.

4. Var öppen

Det här har du säkert hört förut, men det tål att upprepas. Kom inte till din nya stad och förvänta dig att allt ska vara som hemma. Var öppen för att prova nya saker och ge dig in i den nya kulturen. Det är inte för evigt, så ta vara på möjligheten att skaffa dig nya erfarenheter. Du kommer märka att mycket är annorlunda. Istället för att säga ” Så brukar vi inte göra hemma hos mig”, häng på och våga testa.

5. Lär dig av lokalbefolkningen

Om du är osäker på hur du ska bete dig, kolla runt omkring dig! De som bor där kommer kunna guida dig i olika situationer. När du anländer kan det vara en bra idé att fråga din värdfamilj eller lärare om tips på hur du lättast anpassar dig till din nya vardag. Var lyhörd under hela din resa och du kommer snabbt märka att du plockar upp nya vanor.

6. Lär dig nya saker

Trots att du kanske åkt till Barcelona för att bli bättre på spanska eller till England för att förbättra din engelska bör du inte tacka nej till att även lära dig andra saker än just språket. Kanske får du möjligheten att lära dig dansa salsa, gå på matlagningskurser eller en vandra i en otrolig nationalpark. Genom att säga ja till så många nya upplevelser som möjligt kan du åka hem med massa roliga minnen.

7. Hantera hemlängtan

Att dölja dessa känslor kommer bara att göra allt värre. Även om du är utomlands kan du hålla regelbunden kontakt med din familj och dina vänner hemma. Ring, skriv, chatta eller blogga och dela med dig av allt du är med om. Men glöm inte bort dina nya vänner och din nya miljö – det finns så mycket att upptäcka och att vara upptagen med skola och aktivteter är ett bra sätt att hantera hemlängtan. Sen kan det vara bra att komma ihåg att saknaden inte kommer kännas lika tuff hela tiden. Förmodligen kommer du sakna dina nya vänner och stad minst lika mycket när du kommer hem.

8. Håll i pengarna

Det kan vara frestande att spendera pengar på mat, shopping och souvenirer den första tiden. Men glöm inte bort att pengarna ska räcka hela resan. För att spendera en rimlig summa pengar som inte överskrider din budget bör du försöka hålla nere på onödiga kostnader och se till att inte betala överpris. Fråga lokalbefolkningen eller dina lärare om vart du köper billigast bussbiljetter och liknande.

9. Var social

Gå inte direkt hem och sätt dig på rummet när lektionen är slut, utan ansträng dig för att lära känna dina nya klasskompisar. Våga även prata med andra studenter från andra länder. Du kanske blir bästa vän med någon från Italien eller Spanien? Genom att lära känna människor från andra kulturer och lära er av varandra växer du som person och visst vore det kul att åka och hälsa på varandra i era hemland senare?

10. Fokusera på skolan

Glöm inte bort att du valt att åka på språkresa för att faktiskt lära dig någonting. Till en början kanske det känns svårt att hänga med, men försök att fokusera och se till att göra så gott du kan. Din lärare finns där för dig och vill att du ska utvecklas. Du kommer att tacka dig själv senare! Det kanske låter klyschigt, men att studera utomlands är någonting du kommer att ha med dig resten av livet.

 

Åk på språkresa i sommar med EF!Beställ en gratis broschyr här!

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Språk