GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

5 SAKER DU INTE VISSTE OM SINGAPORE

5 SAKER DU INTE VISSTE OM SINGAPORE

Singapore är känt som landet där man får böter för allt och ingenting – allt från att sätta fast sitt tuggummi under sin stol till att mata apor. Till och med handbojor (såna där rosa fluffiga) är förbjudna. Fast varför skulle du gå runt med ett par sådana i väskan till att börja med? Hursomhelst, om det inte förvånar dig tillräckligt så har vi samlat mer info om Singapore som du antagligen inte visste om denna fantastiska stad i sydöstra Asien.

1. Den växer konstant

Ja, du läste rätt. Staden har faktiskt växt med 25% de senaste 40 åren sedan den blev självständig, tack vare nyodling (skapa ny mark från havet). Om du besöker Marina Bay, East Coast eller Tuas så står du faktiskt på mark som inte fanns där för särskilt länge sen! En enorm orsak till denna befolkningstillväxt – Singapore har gått från 1,6 miljoner till 5,3 miljoner under det senaste århundradet! Förutom Monaco är Singapore världens mest tätbefolkade land, med 6430 personer per kvadratkilometer. Men om huvudön blir för full är det inga problem. Singapore utgörs faktiskt av 63 öar så det finns alltid några mindre befolkade öar som man kan fly till! Några populära öar är: Pulau Ubin, Pulau Hantu, Sisters Island, Sentosa och St.John’s Island.

2. Tuggummi brukade vara förbjudet (och det går fortfarande inte att köpa)

Du får faktiskt tugga tuggummi i Singapore sedan de upphävde det ökända förbudet. Men du får ta med ditt egna personliga förråd hemifrån (myndigheterna kommer antagligen inte konfiskera det.) Men kom ihåg, det är förbjudet att sälja det och du kommer inte hitta det i några affärer. Om du blir desperat på tuggummifronten så får du ta en tripp till grannlandet Malaysia och köpa det där.

3. Det officiella språket är malay

Det finns fyra officiella språk som talas i Singapore: engelska, mandarin kinesiska, malay och tamil. Även om engelska talas brett, så är det officiella språket malay av historiska skäl. Det används bland annat i militära kommandon och i nationalsången “Majulah Singapura” som betyder, “Framåt, Singapore!”

4. Här bor världens snabbaste fotgängare

Galet, eller hur? Vem var snubben som tänkte “Jag är så uttråkad… låt mig mäta hur snabbt folk går.” Det var faktiskt den brittiska psykologen Professor Richard Wiseman som studerade städer i 32 länder och upptäckte att de topp fem snabbaste fotgängarna i världen bor i:

1. Singapore
2. Köpenhamn (Danmark)
3. Madrid (Spanien)
4. Guangzhou (Kina)
5. Dublin (Irland)

Forskare i varje stad hittade en trafikerad gata med en bred platt trottoar, fri från hinder och inte för trafikerad så att folk kunde gå i sin maxhastighet. Utrustade med stoppur så tog de tid på hur lång tid det tog för 35 män och kvinnor att gå längs en 18 meter lång trottoar. De som pratade i telefon eller krånglade med matkassar räknades inte med. Så ja, till och med New York-bor är tydligen långsammare. Vem hade kunnat gissa det?

5. CHILIKRABBA

Detta är en av världens sju mest ikoniska (och utsökta!) maträtter, och nummer 35 på ”World’s 50 Most Delicious Foods” lista, som gjordes av CNN Go år 2011. Det är en populär skaldjursrätt som kommer från Singapore och den görs ofta med mud crabs (krabbor som lever i eller omkring lera) som friteras i en halvtjock, söt och salt tomat- och chilibaserad sås.

Studera i storstaden Singapore!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig