GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Fotboll vs. amerikansk fotboll: 10 stora skillnader

Fotboll vs. amerikansk fotboll: 10 stora skillnader

Soccer? Amerikansk fotboll? Fotboll? I många länder har dessa sporter samma namn, men likheterna är inte större än så. Medan de flesta människor runt om i världen känner till sporten som "fotboll", kallas den i USA (och Irland) för "soccer". Men USA har också sin alldeles egna version av fotboll: "Amerikansk fotboll".

Förvirrad? Vi är här för att ge dig alla svar.

Här är vår nybörjarguide till de viktigaste skillnaderna mellan fotboll och amerikansk fotboll. Den ger dig tillräckligt med information för att du ska kunna navigera dig fram i konversationer om båda sporterna när du möter nya kulturer utomlands.

1. Foten

Okej, låt oss börja från början.

"Fotboll" fick sitt namn eftersom man måste använda fötterna.

Amerikansk fotboll, å andra sidan, är inte särskilt fotbaserad alls, utan går mest ut på att kasta och bära bollen uppåt i planen.

Varför heter det amerikansk fotboll och inte "throwball"? Ingen vet säkert, men ett svar är att namnet egentligen inte syftar på ens fot, utan snarare på det amerikanska måttsystemet med feet och inches - eftersom bollen är ungefär en foot (ca 30 cm) lång tog man till det.

Det låter ju vettigt... eller hur?

2. Bollen

Fotbollsbollar är runda och perfekta att sparka på.

Amerikanska fotbollar är mer av en spetsig äggform, med stora sömmar längs en av sidorna för ett starkare grepp när du kastar. Ibland kallas det för "pigskins", uppenbarligen för att det var det de först tillverkades av (vi är glada att det ändrades).

3. Planen

Amerikanska fotbollsplaner är i stort sett exakt så som du har sett dem i alla amerikanska high school-filmer. De är markerade med tio yards (nio meter) intervall, med en "end zone"-linje och två upprättstående stolpar i varje ände.

En fotbollsplan är ännu enklare, med två halvcirklar i mitten och en "box" 18 meter framför målet. Detta markerar var målvakten - den enda spelare som får använda sina händer - får hantera bollen.

Båda planerna är ca 100 meter långa, men fotbollsplaner är mycket bredare än planen för amerikansk fotboll.

4. Regler

Fotboll är i regel enkelt - sparka bollen i mål och du gör ett mål. Gör fler mål än din motståndare och du vinner matchen.

Amerikansk fotboll handlar om "touchdowns" - att undvika tacklingar och föra in bollen i motståndarens end zone. Dessa är värda 6 poäng, plus ytterligare en poäng om du lyckas sparka bollen genom stolparna efter att ha gjort mål.

En stor skillnad här är att fotbollsmatcher ofta slutar oavgjort, ibland utan några gjorda mål alls. I amerikansk fotboll är det däremot oftast många mål och väldigt sällan oavgjort vid full tid. När det är oavgjort går matchen till "övertid" - där det lag som gör mål först vinner.

5. Tiden

Amerikansk fotboll må ha fler mål, men den är också långsammare.

Medan fotboll spelas i två halvlekar på 45 minuter, delas amerikansk fotboll upp i fyra kvartsfinaler på 15 minuter. Dessa kvartsfinaler kan ta ett tag att spela ut eftersom klockan ofta stoppas i slutet av ett "spel", när bollbäraren tacklas till marken.

Av den anledningen blir amerikansk fotboll ständigt pausad och omstartad. Tillsammans med spelets komplexitet kan detta vara en av de faktorer som hindrar nya fans att förstå spelet, men det är värt att stå ut!

6. Spelarna

Båda sporterna har 11 spelare per lag på planen under hela matchen.

I fotboll spelar nästan samma 11 spelare en hel match, med kanske några avbytare. I amerikansk fotboll byter lagen hela tiden ut sina spelare beroende på om laget anfaller eller försvarar.

Till exempel är quarterback-positionen i amerikansk fotboll en viktig del av "offensiven". Quarterbacken spelar när laget har bollen, men sitter vid sidlinjen när motståndaren har bollen. Det innebär att upp till 45 spelare kan delta per lag under en enda match.

7. Smeknamnen

Detroit Lions, Seattle Seahawks, Chicago Bears - amerikanska fotbollslag har alla roliga officiella smeknamn.

Fotbollslag har också smeknamn, men de är inofficiella. I stället för rovdjur eller skräckinjagande fiender refererar smeknamnen i fotboll ofta helt enkelt och ganska ooriginellt till den tröjfärg som det aktuella laget bär. Real Madrid är "Los Blancos" (de vita), Chelsea "The Blues", Liverpool "The Reds" osv.

Det finns också några ganska slumpmässiga smeknamn inom fotbollen som verkar komma från ingenstans men som vanligtvis är relaterade till lagets historia. Några exempel är namn som "The Toffees", "The Terriers" och "The Cherries".

Att möta "The Terriers" kanske inte låter särskilt skrämmande, men det kanske är en del av strategin.

8. Ligorna

Samma 32 lag tävlar mot varandra i amerikansk fotbolls NFL-liga år efter år. Oavsett om ditt lag vinner den åtråvärda Super Bowl-trofén eller förlorar varje match med 50-0, kommer du att spela mot samma lag om samma pris igen nästa säsong.

Det finns många fler lag i fotboll och ligorna är uppdelade i divisioner. Om du slutar i toppen av din division flyttas du upp till divisionen ovanför, där bättre lag väntar på dig. Hamnar du i botten hamnar du i "falluckan" till ligan under.

Du kan till och med (teoretiskt sett) starta ett eget lag med dina vänner och så småningom spela mot Barcelona eller Bayern München - det är värt ett försök, eller hur?

9. The moving house

Amerikanska fotbollslag kallas också för "franchises". Det innebär att de har rätt att flytta till en annan stad vid vissa tillfällen.

Las Vegas Raiders var en gång Oakland Raiders, Los Angeles Chargers var tidigare San Diego Chargers och LA Rams blev St Louis Rams, innan de ändrade sig och flyttade tillbaka till LA.

Detta är helt otänkbart inom fotbollen, där lagen stannar på samma plats, oavsett vad.

10. Fansen

Det säger sig självt att både fotboll och amerikansk fotboll är extremt populära. Men med tanke på att fotboll är stort i hela världen, jämfört med amerikansk fotboll som är mer nationellt inriktad, är det logiskt att tittarsiffrorna mellan de två varierar kraftigt.

Till exempel sågs finalen i fotbolls-VM 2022 mellan Argentina och Frankrike av hela 1,5 miljarder människor - nästan en femtedel av världens befolkning.

Amerikansk fotboll har också en stor supporterskara, men med en toppnotering på ca 115 miljoner tittare under den senaste Super Bowl lockade den nästan 13 gånger färre än fotbollens motsvarighet.

Trots sina skillnader har både fotboll och amerikansk fotboll sina egna livliga kulturer och traditioner som är väl värda att utforska. Förhoppningsvis kommer den här guiden att hjälpa dig med grunderna när du tar dig an en ny sport utomlands.

Lär känna en ny kultur utomlandsUtforska
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer