GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

“Man kan alltid utmanas mer!” – Jennifer om sin språkresa

“Man kan alltid utmanas mer!” – Jennifer om sin språkresa

Sommaren 2015 åkte Jennifer med EF på en 3 veckor lång språkresa till Oxford, England. På bilden ovanför syns hon längst till höger, tillsammans med vännerna Alicia och William. Här delar hon med sig om sina upplevelser och tankar.

Varför valde du att åka till Oxford?

Jag ville fördjupa mig i engelska och Oxford såg ut att vara en väldigt bra stad att vara i då, vilket det också var. Framförallt ville jag bli säkrare och mer bekväm med engelskan, men det finns också så mycket utöver språket  som man har chans att uppleva! Jag funderade även på USA, men ville börja med någonting lite mindre.

Var det du som ville åka eller kom dina föräldrar med idén?

Min pappa åkte iväg när han var i samma ålder som jag är idag. Han sa att det var jättekul och lärorikt för honom och att det skulle vara jätteroligt för mig att åka också.

Hur bodde du?

Jag bodde i en värdfamilj och är jättenöjd med det valet. Man fick lära sig så mycket mer än bara det man lärde sig i skolan.  Jag hade sett fram emot att bo i en värdfamilj, och nu fick jag chansen så det verkade som en bra sak att göra. Jag åt frukost och middag hemma och fick lunch med mig. Jag bodde tillsammans med en spansk tjej, vi delade rum.

Hur kändes det att åka själv?

Det var såklart lite extra nervöst när man inte kände någon. När man mötte de andra på flygplatsen så var det nervöst att gå fram och prata med andra. När föräldrarna hade gått och vi hade checkat in våra väskor så kändes det inte så farligt längre. De från Stockholm samlades upp först, sen kom de andra från andra ställen i Sverige och så träffades hela gruppen som skulle åka.

När vi kom till Oxford kom vi fram till en mötesplats för alla de som skulle hämtas upp av sina värdfamiljer, och där var det folk från alla möjliga länder. Där kunde man spela Wii, det fanns mat och de som var där och tog emot oss var jättetrevliga. Sen ropades mitt namn upp och fick jag åka hem med min värdfamilj.

Hur såg en typisk dag ut under språkresan?

På förmiddagen var det skola. Jag var nöjd med mina lärare, de gjorde jätteroliga grupparbeten och diskussioner. Vi åt lunch tillsammans med klassen och på eftermiddagen åkte jag iväg på aktiviteter med en större grupp så då fick man chans att träffa ännu fler nya människor. Vi upptäckte olika delar av Oxford och det var ett fullspäckat schema. Eftersom jag bodde i värdfamilj åkte jag hem och åt middag sen var det oftast någon aktiviteter på kvällen. Det kunde till exempel  vara ett EF-disco eller en kväll med sällskapsspel.

Vilka nationaliteter var vanligast?

I början gjorde man ett prov för att delas in i olika grupper baserat på tidigare språkkunskaper. De bästa hamnade i en klass och det var framförallt skandinavier som svenskar och danskar, sen var det några spanjorer också. I aktivitetsgruppen var det en massa spanjorer och andra nationaliteter. Man var med aktivitetsgruppen minst en gång per dag.

Vad var det bästa med din resa?

Jag tycker att det bästa var att man inte upplevde det som att man pluggade språket när man pratade i vardagen. Att jobba med engelskan i skolan var till och med kul!

Har du blivit bättre på engelska efter din språkresa med EF?

Ja, all grammatik sitter inte stenhårt men man lärde sig mycket sånt också. Framförallt var man tvungen att prata engelska, och då blir det en helt annan sak. I början snubblade man lite på orden men sen började det flyta på ordentligt. Det var som att gå runt och prata svenska, då var det bekvämt att prata engelska.

Skulle du rekommendera andra att åka på en språkresa?

Ja, absolut. Det var jättekul! Jag åkte inte dit för att jag var dålig på engelska, men man kan alltid utmanas mer. Så jag tycker att alla borde göra det, för det är en upplevelse!

ÅK PÅ SPRÅKRESA MED EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig