GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Att vara 14 år och åka på språkresa till Malta

Att vara 14 år och åka på språkresa till Malta

Hur kommer det sig att du åkte iväg på språkresa?

Jag såg en annons om språkresor på internet och gick in och kollade på hemsidan och beställde hem en katalog. Sen bestämde jag mig väldigt snabbt för att jag ville åka.

Varför valde du att åka på språkresa till Malta?

Jag ville åka till något varmt ställe där jag inte varit förr. Där man pratade engelska (för det var just min engelska jag ville förbättra). Sen när jag såg att man kunde välja till dykning så kändes det typ självklart att välja Malta, då jag verkligen velat ta dykcert länge och alltid velat åka till Malta.

Hur bodde du under din resa?

Jag bodde i värdfamilj. De var supersnälla och jag har fortfarande kontakt med dem. De var en mamma, pappa och de hade en son på 4 år och 3 katter. De bodde i ett radhus och jag delade först rum med en finsk tjej och en spanjorska.

Hur kändes det att åka iväg själv?

Jag var faktiskt inte så jättenervös som jag trodde att jag skulle vara. Men såklart lite de första dagarna eftersom jag inte kände någon. Men jag fick nära kompisar väldigt snabbt. Den första veckan var rätt jobbig för allt var så annorlunda och känslan att behöva gå hem själv mitt i natten var inte så bra. Sedan att man skulle ta sig runt själv i en stad som var främmande den första dagen (utan att ha en aning om vart man skulle) var väldigt jobbigt till en början, men sen vande man sig liksom. Men nu är jag bara stolt över mig själv, att jag faktiskt klarade allt på egen hand.

Hur såg en typisk dag ut under din språkresa?

Det var lektioner på förmiddagen och aktivitet på eftermiddagen eller tvärtom. Jag hade valt till dykning så vissa av aktiviteterna dök jag på. Oftast åkte man iväg till en strand eller något ställe lite längre bort. Sen åkte man hem emellan och åt och tog det lite lugnt. Sen på kvällen var det någon aktivitet som oftast var i Sliema (alltså staden vi bodde i), mest discon haha. Men några gånger åkte man iväg lite längre.

Vilka nationaliteter var vanligast under din språkresa?

Jag tyckte det kändes som det var flest italienare och norrmän. Men en hel del finnar och spanjorer också.

Vad var bäst med din resa?

Lätt alla människor jag träffade, ledare, värdfamiljen, vänner, lärare och dykinstruktörer. Jag valde ju till dykning som sagt och det var helt också fantastiskt.

Har du blivit bättre på engelska efter din språkresa med EF?

Såklart har jag blivit vanare vid att prata engelska och utökat mitt ordförråd en del. Men eftersom grupperna inte var blandade nationaliteter på Malta så pratade jag tyvärr inte så mycket engelska som jag hade önskat. De var ju dock blandade på lektionerna men det var tyvärr bara svenskar, norskar och tre italienare och då blev det mest svenska där med. Men att jag inte pratade en hel del engelska skulle ju inte vara sant.

Skulle du rekommendera andra att åka på språkresa med EF?

Ja, såklart! Man växer i sig själv jättemycket, får vänner för livet och lär sig ett nytt språk och en ny kultur. Men man måste våga stå upp för vad som är rätt oavsett mot vem det är. Är det något som inte känns bra så finns det alltid någon att prata med. Jag tycker man borde välja värdfamilj för det gör verkligen att man får så mycket mer ut av resan.

– Ellen, Sliema (Språkresa, 2016, 3 veckor).

Boka din språkresa inför sommaren 2017 redan nu!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig