GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

12 tunnelbanestationer i London med konstiga namn

12 tunnelbanestationer i London med konstiga namn

Det officiella namnet på tunnelbanan i London är the London Underground men de flesta kallar den för the Tube (på grund av formen på tunnlarna). Det är det tredje största tunnelbanesystemet i världen. Med 270 stationer på 11 tunnelbanelinjer gör den motsvarande 90 resor till och från månen varje år. Vissa av stationerna har riktigt konstiga, och förvånande, namn. Här kommer jag berätta lite mer om de lite konstigare av dem.

Här är de tunnelbanestationer i London med de konstigaste namnen:

1. Swiss Cottage

Du kanske undrar vad London har med Schweiz att göra. Den här stationen är döpt efter puben som ligger precis bredvid den och som från början hette the Swiss Tavern, idag är den dock omdöpt till Swiss Cottage. Puben, som byggdes under mitten av 1800-talet, är byggd för att efterlikna de då populära schweiziska alpstugorna.

2. Covent Garden

Den här stationen är intressant eftersom folk alltid tar fel på namnet, den heter Covent och inte Convent. För att göra det hela mer förvirrande brukade det ligga en inhägnad trädgård för munkar här som kallades för the Convent of Westminster. Under 1200-talet började platsen bli känd under det engelsk-franska ordet covent som betyder kloster (convent).

3. Elephant and castle

Visste du att de spanska och brittiska kungafamiljerna har haft band till varandra under 100-tals år. Namnet på det här området i södra London kommer förmodligen från La infanta de castilla. Termen refererar till två spanska prinsessor som kanske, eller kanske inte, bodde i området. Ett senare anspråk på namnet inkluderar en smeds sigill (av en elefant och ett slott), men oavsett är namnet ett av de coolaste och mest unika i London.

4. Angel

Precis som Swiss Cottage är bostadskvarteret Angel troligen döpt efter en pub. Här hette den Angel Inn och byggdes under 1600-talet. Byggnaden puben låg i finns fortfarande kvar, men ägs idag av en kedjerestaurang, så ju mindre vi pratar om det desto bättre.

5. Barbican

Det här stationsnamnet refererar till bostadsområdet som ligger i närheten. Namnet kommer från det gamla latinska ordet barbacana, som betyder befäst slottsgrind. Efter att husen i området förstördes under andra världskriget byggdes de upp igen med en funktionell, hård arkitekturstil som kallas för brutalism.

6. Maida Vale

Om du hör namnet utan att se det nedskrivet låter det som made of ale, som om hela området var gjort av öl. I verkligheten är det döpt efter en pub som kallas The Maida. Det är även namnet på den lokala hjälten St. John som är känd som hjälten av Maida.

7. Cockfoster

Den här stationen låter oanständig, jag vet. Du hittar den i den norra delen av London och är det sista stoppet på Piccadilly line. Det är ingen som med säkerhet vet var namnet kommer från men troligen var det namnet på en lokal familj eller ett hus som stod i området. Namnet betyder ungefär distriktschef eller chief forrester (cock kan betyda chief), men jag är ärligt talat för upptagen med att fnissa för att lyssna på det örat.

8. East India

Har du någonsin sagt till dina vänner att du ska åka till östra Indien utan att flyga i mer än 12 timmar? Nu kan du det! Den här stationen på DLR (Docklands Light Railway) i östra London är döpt efter East India Docks. Förr i tiden brukade fartyg som handlade med Indien lasta av sina varor här.

9. Brick Lane

Det låter kanske som att Brick Lane är döpt efter de tegelstenar gatan är satt med men så är inte fallet. Gatan har fått sitt namn efter de tegelstenar som tillverkades här från 1400-talet och framåt. Idag är gatan mer känd för de många indiska restauranger, och deras goda curryrätter, som ligger här.

10. Park Royal

Namnet på den här stationen är lite märkligt då det varken ligger en park eller en kunglig byggnad här. Du hittar Park Royal långt bort i västra London, norr om Ealing och Acton. Namnet kommer från ett utställningsområde som öppnades av Royal Agricultural Society år 1903. Området stängde efter tre år men namnet fastnade.

11. Cyprus

Det här är en till station som är döpt efter ett land. Cyprus ligger på DLR i östra London. Stationen är döpt efter det viktorianska bostadsområdet Cyprus som i sin tur är döpt efter ön i medelhavet. Området är tyvärr inte alls lika soligt eller spännande som den riktiga ön Cypern, ledsen om jag krossar dina drömmar.

12. Crystal Palace

Den här stationen ligger tekniskt sätt inte på tunnelbanelinjen (den ligger istället på The Light Railway Network som kallas för the Overground), men namnet är för konstigt för att inte vara med på listan. 1851 var London värd för the Great Exhibition i Hyde Park. Då byggdes ett gigantiskt trä-och-glashus med palatsliknande proportioner känt som the Crystal Palace. Efter utställningen när huset monterades ner byggdes det upp på nytt i södra London vilket gav området och tunnelbanestationen dess namn. Tragiskt nog brann byggnaden ner under 1930-talet.

Studera engelska med oss i London (och använd tunnelbanan varje dag).Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig