GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Tuvalis språkresa i Malaga tillsammans med EF

Under 3 veckors tid så förbättrade 16-åriga Tuvali sina spanskakunskaper i soliga Malaga.
Tuvalis språkresa i Malaga tillsammans med EF

Tuvali åkte på språkresa till Malaga sommaren 2020. Hon har berättat för oss om sina bästa minnen från resan samt om hur det var att resa utanför Sverige under Covid-19.

Hur kom det sig att du åkte på språkresa?

Att åka på språkresa är något jag alltid velat göra då det verkar så roligt och jag tycker även om att göra nya saker. Jag bestämde mig bara några veckor innan vi skulle åka så det blev ett hastigt beslut. Dock också ett av de bästa besluten i mitt liv. Jag hade tröttnat på Sveriges kalla väder och på vardagen här hemma så när jag fick upp en annons om språkresan blev jag direkt intresserad.

Åkte du själv eller med en kompis?

Jag åkte helt själv, vilket var ett beslut jag är glad över. Då ”tvingas” man ta kontakt med nya människor och fäster sig inte vid sin trygga kompis. Jag var nervös över att jag kanske inte skulle klicka med någon innan vi åkte men direkt när jag kom till flygplatsen så kändes det bra. Den första jag möttes av var min underbara ledare Andrea som pratade på som alltid. Nervositeten släppte rätt så snabbt då och när jag väl började prata med de andra eleverna så kändes det super.

Var det jobbigt att prata spanska?

Det var lite konstigt till en början, vi försökte prata spanska så mycket som möjligt men eftersom det på vårt residens fanns engelska studenter så blev det att vi pratade mest engelska med dem. Men under våra grupp aktiviteter försökte vi så gott vi kunde. Nu i efterhand känner jag att min talande spanska utvecklades jättemycket när jag tvingade mig själv att prata språket.

Hur såg en vanlig dag i Malaga?

På vardagarna vaknade vi runt 8, i min ”lägenhet”. Vi hade vi som rutin att starta dagen med att lyssna på musik och dansa för att vakna till ordentligt medan vi fixade oss för dagen. Jag var alltid lika taggad på frukost, standard för mig var rostade mackor med choklad (vilket jag saknar sjukt mycket). Sedan skyndade vi oss till lektionen. Det var väldigt skönt att allt fanns där vi bodde på vårt residens. Lektionerna varierade mycket, men de var roliga även fast det kan låta tråkigt att gå i skolan. Vi fick göra filmer, muntliga presentationer, teater och vilket jag tyckte var roligast, gå ut i stan och prata med den lokala befolkningen. Jag trodde inte min spanska skulle utvecklas så mycket som den faktiskt gjorde, så det var kul.

Efter lektionerna som varade mellan 9-12 var det lunch och lite chill tid innan eftermiddagens aktiviteter. När vi hade fritid brukade vi spela basket, bada i residensets pool, leka olika lekar och ofta dansa med ledarna.

Aktiviteterna var olika varje gång, men alla var så sjukt roliga. Några jag tyckte var roligast var rafting, vattensporter och hamam. En sak jag är säker på är – vi hade aldrig tråkigt under dessa 3 veckor!

På kvällen brukade vi efter middagen hitta på saker själva. Så som att gå ut och käka glass, spela basket och fotbollsturnering mot de andra länderna och ibland  chilla vi bara på någons balkong.

Curfew var klockan 23 och då hängde vi mest på våra rum.

Vad var det bästa med din språkresa?

Allt var magiskt, det är verkligen en resa som kommer vara ett minne för hela livet. Jag fick uppleva så häftiga saker, träffa så underbara människor, lära känna en ny kultur och jag tror även jag själv växte som person.

Jag är extremt tacksam över denna resa. Mina fina kompisar som jag fick där gjorde resan extra speciell. Jag tror att de flesta är vänner för hela livet. Men sen får jag inte glömma den som gjorde allt 100 gånger roligare, våran underbara ledare Andrea. Hon fick oss alla att skratta med sina roliga påhitt och härliga energi, en riktig livsnjutare som oftast gick runt barfota. Hon gjorde mycket för resan, hon fixade en otroligt fin sammanhållning i gruppen sen dag 1 som gjorde att vi i slutet var  som en stor familj. Jag kan inte med ord beskriva allt, det är omöjligt för allt var så sjukt bra.

Hur kändes det att resa iväg under pandemin?

I början kändes det konstigt och ovant att komma till Spanien där de hanterar pandemin på ett annorlunda sätt. Vi var tvungna att bära mask hela tiden vilket var annorlunda men man vänjde sig efter ett tag och enligt mig var det inte sån stor sak. Det påverkade det mesta, som exempelvis våra aktiviteter. Trots det så känns det ändå som att alla bara var så glada att få åka iväg att vi gjorde det bästa av situationen. Även fast vi ett flertalet gånger fick höra frasen ”la mascarilla, por favor” så tyckte jag vi skötte det bra. I den extrema värmen var det ibland jobbigt att behöva ha masken på sig men det var bara att acceptera det. De blev ändå bra till slut och jag trodde innan resan att vi skulle påverkas mer, så det var inga större problem.

Nyfiken på att själv åka på en språkresa till Malaga? Läs mer här.

Språkresa - Kolla in våra härliga destinationer!Mer information
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig