GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 anledningar att älska Auckland

10 anledningar att älska Auckland

En modern stad där naturen alltid prioriteras, fullproppad med stränder, hamnar, öar och 48 vilande vulkaner? Det kan bara vara Auckland! Staden har länge hamnat i skymundan för Nya Zeelands populära skidorter, men har nu gjort en stark comeback! Och det är enkelt att förstå varför. Här är 10 anledningar att älska Auckland.

1. Naturen

Att bara titta på Aucklands läge på en karta är tillräckligt för att förstå att staden har ett #välsignat hörn av planeten. Öster om staden finner du fridfulla vikar för bad, och till väster hittar du vandringsleder, vattenfall och vackra stränder. Naturen är magisk i Auckland – och den måste utforskas!

2. Tramping

På tal om att utforska naturen… Är du redo för “tramping” som lokalborna säger? Tramping betyder att promenera/vandra. Gå gärna ”North Shore Coastal Walk” (en 7-timmars lång led som förbinder vikar), ”Rangitoto Islad Summit Walk (en vandring upp för en vilande vulkan med panoramautsikt från toppen) eller Pukekawa Trail Lovers Path (en timmeslång promenad genom inhemska busklandskap).

3. Festivalerna

Auckland firar alltid något – och givetvis med stil. Året runt arrangeras olika kultur-, musik- och matfestivaler. ”The Lantern Festival” firar in det kinesiska nyåret, följt av ”Tamaki Herenga Waka Festival” som är Nya Zeelands största Maori-kulturfestival. Senare under året bör du även spana in ”The Pasifika Festival” och ”Diwali Festival” för Stillahavskultur respektive och indisk kultur. Och det är bara början! Andra festivaler som erbjuds är exempelvis Artweek (bildkonst), Street Eats (food trucks och gatumat), Writers Festival (litteratur) och en mängd musikfestivaler på sommaren.

4. Gården mitt i stan

Auckland har sin egen gård – charmigt, ellerhur? Du finner den i Cornwall Park, som är beläget i hjärtat av staden. Gården har funnits i över 100 år, och här bor 600 får och 60 kor (som blir fler och fler när lamnings- och kalvningssäsongen är igång! Det är omöjligt att inte känna något annat än lycka när man tittar på de vingliga små djurungarna som lär sig allt om livet!

5. Vingårdarna

Om det finns en plats där vin serveras med en oslagbar utsikt varje gång, så är det i Auckland. Chardonnay, Pinot Noir, Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot – de finns alla på södra halvklotet på regionens böljande kullar. Starta din vintur i Kumeu och provsmaka dig sedan runt Matakana och Waiheke Island.

6. Ostutbudet

I Auckland finns ett överraskande antal utmärkta ostbutiker. Ostälskare bör bege sig till The Cheese Room i Milford eller Puhoi Valley Cheese Company för aptitretande lagrade, mjuka, färska och gula ostar (du kommer att tacka oss när du provar deras trippelkrämbrie!).

7. Maten

Från ost, till mat i allmänhet! Auckland serverar goda och relativt billiga alternativ för internationell mat året runt. Du hittar allt från gourmetmat, till sötsaker och snabbmat. Provsmaka dig genom staden, exempelvis genom att besöka skaldjursfestivalen och den franska marknaden La Cigale. Om du vill ha en utmaning kan du dra till Shelly Beach Wharf där du får fiska din egen middag.

8. Slangorden

Kiwislang är helt underbar! Om du får chansen att resa hit kommer du att höra slang såsom ”jandals” (flip flops) och ”chilly bin” (svalare) – och innan du vet ordet av det kommer du snart att hälsa på alla dina vänner som ”bro” eller ”cuz”. Gillar du slangorden? Lägg till ”chur” (tack), ”val” (bra), ”stink one” (oh nooo), ”pack a sad” (få ett raserianfall), ”gizza” (ge mig), ”hangus” (någon som äter mycket), ”bach” (sommarhus) och sååå många fler på din lista!

9. Rugby

Rugby är helt klart stort i Nya Zeeland och i Auckland kommer du att heja på Auckland Blues. Laget spelar på Eden Park, landets största idrottsstadium. Det kan ta en stundför oss som inte kommer från ett rugby-spelande land att lära sig spelreglerna, men det är värt mödan! När du är i Auckland – lova att kolla på en match. Det är en upplevelse att heja på på Blues på denna arena med 50 000 platser. Det får bara inte missas!

10. Solnedgångarna

Avsluta en underbar dag i Auckland med en underbar solnedgång. I staden finns platser där du kan titta på solens strålar i norr, söder, öster och väster – så packa en picknickkorg (kanske med några av de ostarna du provade tidigare?) och mys! Här kommer några tips på platser där du kan beskåda solnedgången: North Head, Bastion Point, Piha, Muriwai och Sunset Beach. Du kan också zippa dig upp för själva Sky Tower för en 360 graders solnedgångsfest för kropp och själ.

Utforska AucklandLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer