GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 anledningar att älska Seoul

10 anledningar att älska Seoul

Planerar du en resa till Seoul? Grattis! Staden sprudlar av historia, kultur, teknik och kulinariska upplevelser. Det finns många tips i denna östasiatiska storstad – här är 10 anledningar att älska Seoul.

1. Historia

Gillar du historia? Då kommer du att älska Seoul! Hanfloden, där huvudstaden är belägen, har ockuperats av människor sedan cirka 4 000 år f.Kr. Här blandas det antika med det moderna. Ett exempel på detta är det buddistiska templet Bongeunsa, byggt år 794, som ligger bredvid ett trendigt köpcenter mitt i stadskärnan. Om du vill ha ett smakprov på den fantastiska historia som staden har att erbjuda bör du spana in Souls fyra UNESCO-världsarv: palatset Changdeokgung, helgedomen Jongmyo, fästningen i Hwaseong och de kungliga garvarna från Joseondynastin.

2. De olika stadsdelarna

Ta dig tid att verkligen utforska Seoul på riktigt – och gör det långsamt! Seoul ha fler än 25 olika distrikt och varje område har sin unika charm. Vandra genom stadens mest historiska område Jongno-gu, njut av kulinariska upplevelser och livliga barer i expatzonen Itaewon, shoppa loss reskassan i exklusiva Gangham, dansa hela natten lång i Hongdae och utforska labyrinten i Seouls äldsta marknadsdistrikt, Namdaemun.

3. Öppet 24/7

Seoul är stort – och invånarantalet likaså. I Seoul bor över 25 miljoner människor i storstadsområdet. Detta innebär naturligtvis att staden sprudlar av energi (och gott om möjligheter att bekanta sig med det koreanska språket!). För den som inte vill sova har många caféer, salonger, restauranger, barer och köpcentrum öppet 24/7. Det finns alltså något för alla – dygnet runt.

4. Transport

Kollektivtrafik kanske inte låter som den mest spännande anledningen att älska Seoul. Men(!), alla som har bott i – eller besökt en storstad – vet hur mycket enklare livet blir med ett bra kollektivtrafiksystem. Seoul är ett praktexempel på detta. Kollektivtrafiken i Seoul är en av de mest använda i världen. Huvudstaden är sammankopplad till de flesta koreanska städerna med “bullet trains”. Oavsett om du behöver pendla eller bara vill utforska närliggande områden så är det mycket enkelt att ta sig runt!

5. Jjimjilbang

Dessa badhus är öppna 24 timmar om dygnet och erbjuder upplevelser inom wellness, vila och avkoppling som inga andra! Här klär man av sig naken (badrummen är dock åtskilda av skön) och skrubbar hela kroppen, innan man går vidare till badplatsen för att utforska en hel värld av uppvärmda pooler och bastur. När man känner sig färdigbadad, klär man på sig sin bommulspyjamas och hänger i de gemensamma områdena för diskussion, spel, mat, mys och kanske till och med en tupplur.

6. Shopping

Man kan inte hamna fel under shoppingrundan i Seoul – shopping finns överallt! Besök Dongdaemun för nattshopping, Myeongdong för kosmetika och hudvård, Insa-dong för antikviteter och tebutiker, Ewha Womans University Shopping Street för damkläder och den trendiga pop-up marknaden Bling Night Flea Market för allt mellan himmel och jord.

7. Berg

Om man önskar fly storstadspulsen är det ganska enkelt att bege sig ut på en vandring nära Seoul. Staden är omringad av gröna områden och kollektivtrafiken tar dig snabbt till härliga vandringsleder. Packa ryggsäcken, snöra på dig ett par bekväma skor och bege dig mot Bukhansan National Park, Seoraksan och Achasan. Vill du ha något närmre stadskärnan? Då bör du ta dig till Namsan, Daemosan och Umyeonsan.

8. Musik

Det är ingen nyhet att K-Pop (och musikens coola frisyrer, kläder och dans) har blivit stort! Men det finns faktiskt mer än K-Pop i Korea. När du är i Seoul kan du även lyssna på livemusik med indierock, electro-pop, hip-hop, progressiv metal och elektronsik loungemusik.

9. Karaoke

På tal om musik – du kanske föredrar att sjunga själv? Karaoke är riktigt stort i Seoul, men inte den västerländska ”upp på scenen”-versionen du förmodligen tänker på. I Seoul betalar man per timme på noraebangs (privata karaokerum). I varje rum finns discolampor, soffor, TV-skärmar och karaokemaskiner så att du verkligen kan sjunga ut från hjärtat!

10. Maten

Varierad, utsökt och starkt – koreansk mat förtjänar en stående ovation! Koreansk BBQ har redan tagit världen med storm, men glöm inte att även prova bibimbap (blandad risskål med kött, tång, friterade grönsaker och andra läckerheter), bulgogi (grillat kött som ibland serveras insvept i sallad), tteok-bokki (kryddig riskaka), haemul pajeon (smakrik pannkaka med skaldjur), mandu-dumplings och alla kryddiga soppor du kan komma åt!

Utforska Seoul med EFMer information
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig