GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Internationella kaffedagen – 10 fakta om kaffe

Internationella kaffedagen – 10 fakta om kaffe

Älskad av många, hatad av minst lika många. Kaffe är verkligen en vattendelare (kaffedelare?!). Det svarta guldet växer i ett ”bönbälte” runt ekvatorn och odlas i Sydamerika, Asien och Afrika. En av världens dyraste koppar kaffe kostar 600 kr (!) och produceras av kaffebönan Kopi Luwak. Den 29 september är det internationella kaffedagen, fortsätt läsa för att få 10 fakta om kaffe och kaffedrickare runt om i världen.

Du kan dricka hawaiianskt kaffe

Hawaii är den enda staten i USA som producerar kaffe. Kaffet kallas för Kona-kaffe och är ganska dyrt eftersom de fortfarande odlas på samma sätt som de gjort i århundranden.

Inte en böna…

… utan en frukt. Kaffebönan är egentligen kärnan i en större körsbärsliknande frukt. Men kärnan liknar en böna så mycket att man valt att kalla den böna.

Kaffeförbud i Europa

I Sverige förbjöds kaffe 1746. Förutom att det var olagligt att dricka var det även olagligt att äga kaffekoppar och andra kafferedskap. I Italien var det olagligt att dricka kaffe under 1500-talet, tills kaffeälskande påven Clement VII tog bort förbudet.

Kaffee und kuchen – Tysklands motsvarighet till fika

I Tyskland gillar de också att fika, men där kallas det för kaffee und kuchen – kaffe och kaka. Traditionellt sätt är detta något de gör på söndagar, men även vardagarna spenderas gärna fikande tillsammans med familj och vänner.

Lukten kan få dig att piggna till

Detta är en bra nyhet för alla som inte gillar att dricka kaffe då forskare kommit fram till att kaffelukt aktiverar en gen i hjärnan som gör dig mindre sömnig. Nu finns det ingen ursäkt att inte ta en morgonkopp.

Finländarna är bäst på att dricka kaffe

Både finländarna och holländarna slår oss svenskar i kaffekonsumtion. Det är bara att börja hinka i sig mer av den svarta drycken för att försöka slå dem.

”Nej, det är irländskt kaffe”

Även om Irland förknippas med te är de minst lika kända för Irish Coffee. Enligt legenden var det Joseph Sheridan som 1942 uppfann drycken en kall vinterkväll när amerikanska resenärer ville ha något värmande att smutta på. När de frågade honom om kaffet var brasilianskt ska han ha svarat ”nej, det är irländskt kaffe”.

Du hittar alltid en kaffebar i Italien

Italien kanske inte vinner i antal uppdruckna koppar, men de har flest kaffebarer per capita. Det finns fler än 100 000 kaffebarer på 60 miljoner människor.

Kaffe + djur = sant

Gulla med söta djur samtidigt som du fikar, kan det bli bättre? I både Japan och Korea finns det caféer där du kan kombinera kaffedrickande med att gosa med allt från ugglor och igelkottar till katter och hundar.

Australiensarna älskar att gå på café

Sen andra världskriget har australiensarna haft en stark kaffekultur. Många internationella kedjor har försökt, men misslyckats, att etablera sig i landet. Australiensarna går hellre till sina lokala kedjor och små caféer där de oftast känner sin barista.

Drick kaffe i en annan del av världenLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig