GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 filmer som inspirerar dig att resa jorden runt

10 filmer som inspirerar dig att resa jorden runt

Det finns olika sorters resefilmer – den där huvudpersonen reser från plats A till B och ofta lär sig en värdefull läxa på vägen. Sedan så finns det också de stora äventyren där hjälten/ hjältinnan bara hänger på ett nytt, exotiskt ställe. Den här gången ska vi dock fokusera på filmer där själva resan är målet och kika på 10 filmer som inspirerar dig att resa jorden runt.

1. Lost in Translation

I filmen så träffas Bill Murray och Scarlett Johanssons karaktärer i Tokyo. Han är en filmstjärna långt förbi sina glansdagar och hon en ung kvinna som känner sig lite ensam. Allt liv och rörelse i storstaden får en stor roll i Sofia Coppolas pärla. Och ja, du gissade rätt, alla är lite ”lost in translation” – både bokstavligt och bildligt talat. Med allt detta så kommer också ett fantastiskt soundtrack som är värt att lyssna på även om du inte har sett filmen. Och låt oss inte glömma den ikoniska farvälscenen.

2. Before sunrise

Filmen är den första delen av en trilogi, och du kommer definitivt vilja se Before Sunset och Before Midnight också. Julie Delpy och Ethan Hawkes karaktärer träffas på ett tåg. När de kommer till Wien så bestämmer de sig för att hoppa av tillsammans, och resten är historia. Trilogin utspelar sig under flera olika decennier och i olika länder. Det är den perfekta filmen om våra livsresor, och den eviga frågan om själsfränder faktiskt existerar.

3. Into the wild

Den här fantastiska filmen är baserad på en sann historia och en fantastisk bok. Into the Wild visar på vad som kan hända när reslusten blir för stark Filmen handlar om Chris McCandless som lämnar allt och alla bakom sig för att vandra till Alaska och leva i vildmarken. Jag vill inte spoila något, men McCandless är exakt så vild och galen som man förväntar sig. Into the wild kan verkligen lära oss att följa våra drömmar.

4. The Motorcycle Diaries

En annan film som även den är baserad på verkliga händelser: Ernesto ”Che” Guevara (ja precis, han!) och hans vän, Alberto Granado, reser runt Sydamerika på en motorcykel. Filmen är ett visuellt mästerverk och full av vackra och dramatiska ögonblick. Resan är verkligen livsförändrande för de två äventyrarna, och man kan definitivt säga att den här specifika resan formade historian som få andra road trips.

5. The Way

I filmen ser vi Martin Sheen som karaktären Tom. Han försöker komma över den plötsliga förlusten av hans son genom att ge sig ut på en pilgrimsfärd på Camino de Santiago. Tom reser till Spanien för att hämta hem sin sons kvarlevor, men bestämmer sig sen för att vandra den spirituella vägen själv. The Way leder oss på en resa genom ett vackert landskap samtidigt som den tacklar många viktiga teman. Filmen handlar lika mycket om tragisk bortgång som oväntad vänskap och sökandet över vad som är viktigt i livet.

6. Up

Nästa film är inte en lika självklar resefilm. Den handlar om en gammal man, ett flygande hus och en pratande hund. Pixars Up visar oss hur modet att följa sina resedrömmar också kan vara animerade. Up är en inspirerande saga om exakt det – att uppfylla sina drömmar om att resa, oavsett ålder.

7. Wild

Ut och vandra verkar vara ett bra sätt att komma över en tragisk livshändelse.  Denna gång följer vi Reese Witherspoon’s Cheryl Strayed på den över 321 mil långa Pacific Crest Trail. Filmen är baserad på en bok skriven av Strayed själv som spontant bestämde sig för att ta sig an ett livsomvälvande äventyr. Vi följer henne i över 90 dagar när hon mot alla odds (utan någon tidigare erfarenhet av hiking och med en gigantisk ryggsäck) försöker få sitt liv tillbaka på banan.

8. A map for Saturday

Varning; denna film kan få dig att vilja släppa allt du gör och åka på en backpacking turné jorden runt. Det finns de människor som bara pratar om att resa, och sedan finns det dem som faktiskt gör det.  Dessa personer reser inte bara för en vecka eller två, utan i månader eller kanske till och med år. Denna dokumentär speglar solo världsresenärer som får plats med allt de äger i en ryggsäck och drivs av en ändlös lust att utforska och resa.

9. L’auberge espagnole (The Spanish Apartment)

Om du funderar på att studera utomlands så är denna film precis vad du ska se. Xavier, en fransk kille, flyttar till Barcelona för att lära sig spanska. Han delar lägenhet med sex personer från hela Europa och internationell glädje kan utlovas. L’auberge Espagnole visar på det mest underhållande sättet hur vänskap kan övervinna språkbarriärer och hur ett år utomlands kan förändra ditt liv.

10. The Darjeeling Limited

Efter att ha förlorat sin far så reser tre bröder genom Indien med tåg. De har en hel del bagage, både fysiskt och mentalt, så förbered dig på att lära dig en livsläxa eller två. Precis som alla andra Wes Anderson filmer så är The Darjeeling Limited lika charmig och tokig som full av unika karaktärer. Många vackra landskap utlovas också.

Hoppas att det är någon av dessa 10 filmer som inspirerar dig att resa jorden runt!

Vill du också ut och resa?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig