GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker du borde veta innan du flyttar till Singapore

10 saker du borde veta innan du flyttar till Singapore

Singapore är Asiens främsta finans- och handelscenter. Den unika mixen av mat, modern tillvaro men också det stora utbudet av kultur och tradition gör att många tar sig hit. Är du nyfiken på staden? Här är 10 saker du borde veta innan du flyttar till Singapore.

1. Språket

Om du är bekväm med engelskan är du redan en bra bit på vägen till att känna dig hemma i din nya stad. Engelska, tillsammans med malaysiska, mandarin och tamil, är nämligen Singapores officiella språk. Dessa språk har tillsammans skapat ”Singlish”, en dialekt som många i Singapore har eftersom de officiella språken blandas.

2. Resa

Singapore är ungefär dubbelt så stort som lilla ön Malta. Med detta i åtanke kan resfebern kicka in medan du gör dig hemmastadd. Lyckligtvis så är Singapore den perfekta utgångspunkten för att resa. Changi, Singapores flygplats, är rankad som en av världens bästa flygplatser med flyg som dagligen går till bland annat Indien, Thailand, Vietnam, Kambodja, Bali, Kina, Filippinerna, Malaysia, Australien och Europa.

3. Det är fuktigt

När det kommer till att göra planer i Singapore är det viktigt att ha med vädret i beräkningen. Landet är beläget precis vid ekvatorn och har två monsunsäsonger per år. Gör dig redo inför din nya hemstad genom att inhandla: ett paraply, en massa solkräm och såklart en solhatt (i Singapore letar sig solen fram även mellan molnen…).

4. Shopping

Om du älskar shopping är Singapore den rätta staden för dig. För dig som letar efter elektronik, kläder, lyxvarumärken, hudvård, böcker och heminredning är de många shopping-mallsen rätt plats att leta. Om du däremot är ute efter mer autentiska fynd finns det ett stort utbud av lokala marknader som har allt du kan önska dig.

5. Kollektivtrafik

Att ta sig runt i Singapore med kollektivtrafik är inga problem. MRT kallas landets kollektrafikssystem och detta är pålitligt, effektivt och billigt. Vad som däremot inte är ett lika bra alternativ prismässigt är att äga en bil. Bilpriserna i Singapore skiljer sig mycket från hur de ser ut i Europa. Vårt tips är att ta del av andra smidiga transportmedel och spara pengarna till all god mat och härlig shopping!

6. Olika livsstilar

I Singapore finns det många olika sätt att leva. Det är vanligt att många som flyttar till Singapore för att jobba hamnar i en lyxig omgivning med nannies, gated communities och pooler. Om man lever så är det lätt hänt att en bubbla uppstår och att man inte tar del av allting som Singapore har att erbjuda. Vi rekommenderar istället att ta del av den lokala kulturen och kanske inte endast leta efter boende i de exklusiva kvarteren. Utmana dig själv och ta till vara på att du befinner dig på andra sidan jordklotet.

7. Böter

Singapore har gjort sig välkänt för sitt bötersystem. För en europeisk invånare kan det vara svårt att förstå sig på ibland. Det man måste akta sig för i Singapore är bland annat att inte äta på tunnelbanan, inte mata duvor eller ha med sig tuggummi från andra länder. Många som bor i Singapore gillar verkligen det sistnämnda… Singapore är nämligen ett av världens renaste länder.

8. Jobb

Som du kanske redan har förstått är det många människor som hamnar i Singapore av jobbrelaterade anledningar. Det är vanligt att dessa jobbar inom finans, olja och business. Har ditt jobb kopplingar till Singapore eller vill du kanske se om det finns några möjligheter för dig att jobba i landet? Kolla in ’Ministry of Manpower’ för att få en uppfattning kring din behörighet att jobba i Singapore. Viktigt att veta är att det är först när du har fått ett jobberbjudande som det går att ansöka om ett arbetsvisum.

9. Mat

Om du älskar mat kommer du stormtrivas i Singapore. Centrala Singapore är fyllt av ’Hawer Centers’ (lokala matmarknader) och Michelinrestauranger. Njut av en krabbchili från ett gatukök ena dagen och upplev en exklusiv 7-rättersmeny dagen efter. Bli inte förvånad om du ser udda ting som lämnats på stolar kring restauranger. Detta är det lokala sättet att reservera ett bord.

10. Dricks

I Singapore behöver du inte oroa dig för att få hjärnsläpp när du ska räkna ut dricksen, 10% dricks är redan inkluderat i notan. Du kan givetvis ge extra dricks om du vill det men detta gäller endast för restaurangpersonal, taxi- och servicepersonal i allmänhet accepterar inte dricks. Dessa 10 saker borde du veta innan du flyttar till Singapore.

Studera med EF i SingaporeLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig