GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 saker som bara du som bott i USA förstår

10 saker som bara du som bott i USA förstår

Vad är det egentligen som gör USA så speciellt? Är det de majestätiska skyskraporna i New York eller kanske det platta ökenlandskapet i Las Vegas? Är det möjligheten att shoppa 24/7 eller det faktum att mjukisbyxor faktiskt är trendigt? Det är många saker som gör USA unikt och som bara de som faktiskt bott i landet kommer att upptäcka och förstå.

1. Drive-through

Förmodligen USAs absolut bästa uppfinning! Föreställ dig att börja dagen med en morgon latte, unna dig något gott på eftermiddagen eller beställa en god middag – och allt från din bil. Det är bara att rulla ner fönstret, prata i den lilla mikrofonen och, innan du hinner blinka, serveras din beställning genom bilfönstret. Du behöver inte lyfta ett finger (förutom när du rullar ned rutan)! Hur mycket älskar man inte USA?

2. Mjukisbyxor är trendigt (hela dagen, varje dag)

Har du också dagar då du är för lat för att klä på dig ett par byxor? Du vet de dagar när man bara vill ligga kvar i sängen i sina skönaste mjukisbyxor och plöja serier. De dagarna då du inte orkar klä dig anständig när du ska till affären och köpa chips? Vi alla har sådana dagar, och i USA slipper du bry dig! Ja, du läste rätt, det är helt acceptabelt att bo i mjukisbyxor dygnet runt, oavsett om du gör ärenden på stan eller bara vill sitta i soffan.

3. Allt är ”supersized”

Från världsarv som Grand Canyon, till skyskrapor och byggnader, allt i USA är byggt efter mottot ”big is beautiful”. USA är trots allt landet som gett oss de gigantiska bilarna Hummer och SUVs. Med stora bilar, kommer också breda vägar och gigantiska parkeringsplatser (du behöver aldrig vara rädd för en knepig fickparkering!). Allt är större! När det kommer till storlek på portioner, finns det inget land i världen som slår USA. Allt serveras i storleken XL. Förvånar det att Big Mac kommer från USA? Nej, tänkte väl det!

4. Kaffe serveras alltid on the go

I USA kan du glömma det här med att sitta ner och fika med en kopp kaffe. Amerikanerna är alltid på språng. Oavsett om du ser en amerikan springa mellan två lektioner eller köra bil har de alltid en kaffemugg i handen, för att koffeinintaget ska vara jämnt under hela dagen.

5. **BBQ ribs är (enligt mig) landets paradrätt

**

Okej, det är dags att vara allvarliga! För inget land i världen gör så goda ”ribs” (=revben) som USA. Jag menar, vem kan motstå revben dränkta i BBQ sås, som serveras med pommes frites och en coca cola (size XL, såklart)? Jag är övertygad om att BBQ ribs borde vara USAs nationalrätt.

6. Collegelivet äger

Det är underbart att vara student i USA. Universiteten är byggda på ett och samma campusområde där klassrum, kafeterior, affärer och studentkorridorer ligger precis bredvid varandra. Det är som att bo i en ministad i staden där alla dina kompisar och klasskamrater finns i närheten hela tiden.

7. **Allt har öppet 24/7

**

USA är landet som aldrig sover. Du kan gå till mataffären på de mest udda tidern och oavsett tid på dygnet kan du ”shop until you drop”. Det är ett paradis för alla shopaholics (men kanske inte för plånboken…)!

8. Sport är livet

Sport är en stor del av USA, och är kanske främsta anledningen till att landet har så många kändisar. Sport är så pass viktigt i USA, att man använder många idrottsmetaforer i både vardagsspråk och i kända tal. Du ska exempelvis inte bli förvånad om en klasskompis säger att hen ska ”step up to the plate” (en term inom baseball), vilket betyder att hen accepterar uppdelningen i ert projektarbete, eller om en kompis kommer ”hit the home run” (också en baseballterm) om hen fick godkänt på ett prov eller tenta.

9. **Thanksgiving är årets högtid

**

Den fjärde torsdagen i november stannar hela USA (och det händer inte ofta!) för att fira den amerikanska traditionen Thanksgiving. Denna högtid är nästan större än julafton i landet, och enligt tradition samlas hela släkten för att visa tacksamhet för varandra. Fint, ellerhur?! Till middag serveras alltid kalkon, sötpotatis och tranbärssås med pumpapaj till efterrätt. Mums!

10. Inget är omöjligt

Amerikanarna lever verkligen enligt mottot ”inget är omöjligt”. Har du en dröm som du vill förverkliga? Då kommer du förmodligen få höra “no problem” och “we’ll make it happen”. Denna ”can do”-attityd är en av de största gåvorna amerikanarna har fått med modersmjölken, och det förvånar mig inte att många innovativa företag, som Apple, Google och Uber, kommer från USA.

Vill du upptäcka USA?Läs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer