GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 tips på hur du lär känna nya vänner utomlands

10 tips på hur du lär känna nya vänner utomlands

Om man bortser från alla äventyr och minnen, så är det alla nya vänner och människor du träffar som gör resandet så kul. Resenärer, backpackers och globetrotters vet alla vad det innebär att befinna sig på en plats där de inte känner någon. Därför blir det helt naturligt att alla är väldigt vänliga och att börja prata med någon är enkelt. Dock så finns det två typer av människor i världen: De som kan få nya vänner bara genom att andas och de som behöver en knuff för att komma ur sitt skal. För att göra vänskapsprocessen lite enklare så är det viktigt att vara öppen och nyfiken medan du gör något kul som intresserar dig. Först och främst på någon av dessa tio platser:

1. TA SPRÅKKURSER

Om du ska stanna i ett specifikt land i mer än två veckor, varför då inte passa på att ta en språkkurs samtidigt? Du kommer kunna anamma några fantastiska fraser som kommer hjälpa dig i vardagen i ditt resande så att det blir ännu roligare. Dessutom förvandlas ofta studiekompisar till resekompisar vilket typ innebär att du vunnit jackpotten.

2. ELLER SKRIV IN DIG PÅ EN ANNAN KURS

Du kanske förälskar dig så i kaninrätterna som serveras på Malta att du vill lära dig laga dem själv, därför börjar du på en maltesisk matlagningskurs. Eller så kanske du vill veta hur man gör en ordentlig origami-svan i Tokyo, självklart finns det även en kurs för det. Vilken kurs du än väljer så kommer du ha möjlighet att träffa nya vänner, det är precis som i skolan – bara lite extra kul eftersom du är utomlands.

3. BO MED LOKALBEFOLKNINGEN

Nu kan du ju faktiskt inte bara helt plötsligt knacka på någons dörr och begära att få komma in, få mat och att de ska bli vän med dig. Men det finns många andra möjligheter till att bli en del av kulturen och den lokala livsstilen, bland annat Couchsurfing och Airbnb. Att bo i en riktig lägenhet eller ett riktigt hus är ett fantastiskt sätt att lära känna en stad på och också en möjlighet att träffa nya människor, grannar och lokalinvånare.

4. VOLONTÄRARBETE

Varför inte göra något bra för både dig själv och samhället genom att volontärarbeta? Det kommer inte bara göra världen till en bättre plats genom att ge tillbaka till det land du befinner dig i, utan det kommer också hjälpa dig att bli en del av kulturen och få kontakt med människor som bryr sig om världen. (Och låt oss inte glömma att det är ett fantastiskt sätt att följa och finna din passion.)

5. ÄT OCH DRICK

Alla måste äta och dricka och genom att försöka välja restaurang har ni genast något gemensamt. Leta bara reda på någon annan som ska äta ensam. Det kan dock vara lite riskabelt då personen kanske vill äta ensam, men du kan gå fram och fråga om du får äta tillsammans med denne eftersom du upptäckte att han/hon åt ensam. I detta läge kan du bara vinna – du går utanför din bekvämlighetszon och kanske till och med ha en fantastisk konversation med en nyfunnen vän.

6. BOKA EN DAGSTUR ELLER FÖLJ MED PÅ AKTIVITETER

Flertalet hotell, skolor och städer erbjuder gratis (eller billiga) sightseeingturer, utflykter eller aktiviteter. Det kommer att hjälpa dig att upptäcka ditt nya hem och du kommer få information som du inte kan hitta i en bok. Vanligtvis utförs dessa turer eller aktiviteter i grupper, vilket gör det till ett perfekt tillfälle att prata med nya människor och ta selfies tillsammans. Vem vet, det kanske slutar med att ni testar den där restaurangen som ni gick förbi under aktiviteten eller så fortsätter ni att utforska tillsammans på annat sätt.

7. BO PÅ HOSTEL

Många backpackers och ensamma resenärer väljer att bo på hostel eftersom de tenderar att vara billigare än hotell. På hostel kommer du träffa öppna människor i samma sits som du, antingen i köket eller på gruppaktiviteterna. Ett extra plus är att alla där oftast har fantastiska restips så det är definitivt värt att höra sig omkring, detta gäller oavsett vart du bor.

8. NÅ UT TILL DITT NÄTVERK

Om du har vänner (eller vänners vänner) som nyligen varit i Sydafrika, skriv då ett meddelande till dem för att få lite tips. Vem vet, det kanske inte bara skickar en lista på saker du kan göra och upptäcka, utan kanske även skickar med kontaktuppgifter till sina lokala vänner som du kan ta en kaffe eller spana in sevärdheter med.

9. BLI EN STAMMIS

Om du stannar i en specifik stad en längre tid så kommer du börja gå till samma kaféer och restauranger. Vilket i sin tur kommer leda till att personalen känner igen dig. Det här är det perfekta tillfället att småprata och få rekommendationer på saker att göra och besöka. Serveringspersonal är ofta vana vid kallprat, att introducera personer eller hjälpa kunder så det finns en stor chans att ni kommer att göra något tillsammans med dem.

10. HITTA EN SOCIAL GRUPP

Ungefär alla som besöker en ny stad eller flyttar till en annan plats har svårigheter i början att träffa nya vänner och att hitta i staden. Det är till följd av det som många organisationer såsom Meetup och Internations har uppkommit. De har arrangerade träffar vecko- och månadsvis för att hjälpa alla att hitta nya vänner och utöka sin bekantskapskrets.

Upptäck världen med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer