GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

15 anledningar att besöka Ryssland

15 anledningar att besöka Ryssland

Varierat och galet, stort och extravagant – Ryssland är världens största land. I Ryssland bor det över 114 miljoner människor, det har en historia som sträcker sig över 1156 år och landet har 11 olika tidszoner. Landet har också en rik kulturell mångfald och en enorm naturlig skönhet som inte liknar någon annan.

Från husky hundarna i de sibiriska bergen till norrskenet, från de kupolformade taken på Vasilijkatedralen till de världskända konstverken i Tretjakovgalleriet, det finns en oändlig lista med skäl att besöka detta spektakulära land (men oroa dig inte, jag har bara listat 15). Låt oss dyka ner i listan likt ryssarna som dyker ner i de iskalla poolerna på Banya-span.

 1. Förstå storleken och skalan på det som erbjuds

Fakta: 1156 års historia, 114 miljoner människor och 11 tidzoner. Blotta storleken på detta land gör det till den perfekta destinationen för alla typer av turister.

Vill du ha äventyr så beger du dig till bergen eller sjöarna för att vandra, åka skidor eller testa vattensporter. De som istället söker kultur och upplevelser på marknivå kan besöka någon av landets 1110 städer. De flesta turister åker därifrån med känslan av att det alltid fanns mer att upptäcka.

 1. Upptäck kulturens komplexitet

Ryssland är fullt av historier att avslöja. Med ett så stort land kommer en enorm historia, kulturkontraster och ett långt politiskt förflutet. Från det bysantiska rikets komplikationer och Sovjetunionens utveckling till kulturerna i över 100 identifierade minoritetsetniska grupper i Ryssland. Några är ursprungsbefolkningar med egna klädkoder, religiösa traditioner och till och med sitt eget språk.

 1. Beundra arkitekturen i all sin prakt

Rysslands städer är välsignade med överdådig arkitektur och unik design i varje hörn. I Moskva, som är Rysslands äldsta stad, så är till och med stadens tunnelbanestationer ett bevis på storheten som finns i landets palats. Detta beror på att Stalin begärde att stationerna skulle utformas som om de var ”Folkets palats”. Missa inte att åka tunnelbanan till Röda torget, där kommer du hitta extravagant arkitektur från det forna ryska imperiet.

Samtidigt anses Sankt Petersburg, den forna huvudstaden, vara Rysslands kulturella centrum. Där hittar du en salig blandning av stilar. Yelagin-palatset och Mikhajlovskijs palatset har en antik stil. I Sankt Petersburgs finns ”House of Soviets” som har en imponerande sovjetisk arkitektur. Vinterpalatset, en gång hem till Tsaren, är känt för sin påkostade barockstil.

 1. Ta en tur till Röda torget

Den här delen av Moskva förtjänar ett avsnitt helt för sig själv (och inte bara för att jag säger det). Alla stora motorvägar i landet och Moskvas gator leder tillbaka till kullerstenarna vid denna hisnande syn. Efter att du beundrat de berömda kupolerna på Vasilijkatedralen och funderat på om du av misstag klivit in i en filminspelning är det dags att besöka sevärdheterna på torget.

Här kan du besöka Lenins museum och se världens mest berömda mumie. Du kan shoppa i varuhuset GUM och förundras över dess stora takfönster. Du kan också ta en rundtur i Kreml, som består av fem palats, fyra katedraler och flera torn. Troligtvis behöver du avsätta en dag eller två för att hinna se allt runt Röda torget.

 1. Åk på den transsibiriska järnvägen

Har du tröttnat på alla utsmyckade palats? Gör något utöver de vanliga och hoppa på den transsibiriska järnvägen. Denna natursköna tågresa från Moskva till Vladivostok är 9300 km lång och resan går över Sibiriens slättar och stannar vid några av Rysslands mest förtrollande platser. Resan är 6 nätter lång från början till slut.

Svischa förbi den frusna Bajkalsjön på vintern eller ta tåget på sommaren och se solljuset dansa över det vidsträckta vattnet. Det finns mat och gratis WIFI ombord, men du kommer troligtvis vara för distraherad av utsikten för att kunna titta på en Netflix film. Du får avsluta den där långa _Krig och fred-_boken en annan gång (även om vi kommer prata mer om Rysslands imponerande litterära inflytande senare).

 1. Vandra i fascinerande landskap

Att titta ut på de dramatiska landskapen från tågfönstret är terapeutiskt, men varför inte uppleva dem själv? Du kan inte ha missat Bajkalsjön på din resa på den transsibiriska järnvägen (det är världens största sjö). Naturen runt sjön är perfekt för den som vill sträcka på benen, oavsett om du vill spendera ett par timmar eller ett par dagar där.

Om du vill klättra högre, ta dig till Elbrus berget, som är en av de mest populära vandringsdestinationerna i Ryssland. Oavsett om du tar en vandringsled för nybörjare eller en för mer erfarna adrenalinsökare kommer du kunna njuta av en fantastisk utsikt.

 1. Stanna under vintern och se himlen lysas upp

Det här är något för din bucket list. Bege dig ut i naturen och se himlen explodera i färger under norrskenet. Norrskenet är som naturens egen belöning till dem som står ut med de oändliga mörka nätterna och den bitande kylan som finns norr om polcirkeln. En av de mest tillgängliga platserna för att uppleva norrskenet är tydligen Kolahalvön.

 1. Låt tiden passera med oändliga konstsamlingar

Alla konstentusiaster kommer tycka att tiden inte räcker till när de är i Ryssland. Besök Tretjakovgalleriet i Moskva för att titta på över 180 000 ryska konstverk från 1100-talet till 1900-talet. I Sankt Petersburg kan du njuta av över 3 miljoner konstverk och föremål i Eremitaget. Du får såklart inte missa den mest kända tavlan av dem alla: Rembrandts Den förlorade sonens återkomst.

 1. Upptäck de medeltida städerna i Gyllene ringen

Gyllene ringen är en populär turistrutt i Ryssland som går genom några viktiga medeltida städer. Dessa städer har huvudsakligen lämnats ostörda från moderniteter och industrialisering. Fångat i denna gamla ryska sfär finns den ortodoxa kyrkans andliga historier. Här kan du också smaka på traditionell matkultur och efter det testa några antika hantverk.

 1. Åk på Rysslands labyrint av floder

Det finns runt 100 000 floder i Ryssland och de slingrar sig in och ut genom städerna både stora och små. Att ta en guidad båttur på en av floderna är ett utmärkt sätt att upptäcka landet. När sevärdheterna glider förbi kan du luta dig tillbaka och lyssna på de antika fablerna och historiska berättelserna som ansluter till omgivningen.

 1. Besök en rysk banya (bastu)

Efter allt detta utforskande kan du testa att komma ner i varv på samma sätt som lokalbefolkningen gör och besöka ett ryskt spa. Du kan hitta ett banya-spa i alla större städer eftersom det är en väldigt populär fritidsaktivitet i Ryssland. Där kan du skämma bort dig själv med ett traditionellt ångbad. Efter ångbadet så kan du testa en Paranie-behandling med kvistar och eukalyptus som borstas över kroppen för att öka cirkulationen och släppa spänningar.

 1. Sola i Sotji

Kanske är Ryssland inte ditt förstahandsval när det kommer till vart du ska åka på solsemester, men Sotji är en populär semesterort bland ryssarna. Staden ligger vid Svarta havet och är subtropisk med palmer som kantar gatorna. Här kan du upptäcka ryska museer och arkitektur omgiven av gröna skogar och varmt solljus.

 1. Se en klassisk rysk balett

Balett är en orsak till nationell stolthet i Ryssland. Starkt sammankopplat med landets historia då balett varit en form av underhållning för ryska adelsmän i århundraden.

Ryssland är hem till några av världens mest skickliga balettdansare. Numera är baletten såklart inte endast reserverad för kungligheter. Boka en biljett till Bolsjojteatern och upplev en kväll som ingen annan.

 1. Se en rysk pjäs

Känd världen över för Anton Tjechovs pjäser, den ryska kultur tar teatern på lika stort allvar som baletten. Moskva anses vara en av världens främsta teaterstäder och trots sin relativt korta historia i teatersammanhang har staden nu över 70 teatrar.

 1. Läs verk av litterära storheter

Alla bokälskare kommer säkert uppskatta att resa till hemlandet för några av de mest berömda litterära storheterna: Leo Tolstojs Krig och fred, Nikolaj Gogols Döda själar, Fjodor Dostojevskijs Brott och straff – för att nämna några.

Varför inte ta en litterär rundtur i Ryssland och besöka några de ovannämnda författarnas museum? I Sankt Petersburg kan du gå på stadsvandringar som stannar till på platser som är med i Brott och straff. Om du så småningom behöver ta en paus, kan du ta med en poesibok av Aleksandr Pusjkin och läsa ”The land of Moscow” vid dess inspirationskälla.

Kort sagt, det finns många anledningar till att besöka Ryssland. Vill du läsa mer? Spana i vår lista “varför du bör lära dig ryska”.

Upptäck Ryssland med ossLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig