Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

Varför du bör lära dig ryska

Varför du bör lära dig ryska

Om jag säger Ryssland, vad tänker du på då? Kanske tänker du på kallt väder, stora hattar och ett otroligt komplext språk? Vädret är visserligen ganska kallt och mössorna är definitivt nödvändiga, men det ryska språket är lättare att lära sig än vad man kan tro och dessutom mycket användbart. Från att kunna beställa en perfekt blini på en rysk restaurang till att dra nytta av landets ökade socioekonomiska inverkan, det finns många anledningar till att lära sig detta vackra språk.

  1. Engelsknivån är sämre i Ryssland än i andra länder

I Ryssland kommer du inte kunna falla tillbaka på dina engelskkunskaper (bäst att börjar med de dåliga nyheterna). Men om du lär dig språket kommer du få otaliga belöningar. Det kan vara utmanande att försöka passa in i en ny kultur, oberoende av destination, men det är lättare att hitta din plats bland lokalbefolkningen om du talar deras språk.

Det är alltså inte bara en artig gest att kunna ryska, det är ett måste. Bara 5 % av ryssarna pratar engelska och deras engelskspråkighet överlag är lågt rankad enligt English Proficiency Index (EF EPI). Även om ditt mål är att bara utforska turistdestinationerna behöver du ändå vissa baskunskaper i språket för att kunna navigera dig då de i Ryssland använder det kyrilliska alfabetet på sina vägskyltar.

  1. Du kommer alltid ha gott om folk att prata med och platser att utforska

Är du ressugen? Då har du valt rätt ställe. Ryssland är världens största land och sträcker sig över nio tidszoner och täcker en åttondel av hela jordklotets yta. Här finns världens längsta järnväg, den transsibiriska. Järnvägen tar dig genom de enorma städerna Sankt Petersburg och Moskva, men också till hisnande naturunderverk så som Zapovednik, Uralbergen och Baikalsjön. Med över 144 miljoner människor bosatta runt om i landet finns det definit alltid något att prata med.

Om du någonsin lyckas checka av alla ställen du vill se i Ryssland (vilket inte är lätt), så ska du veta att du kan använda dina ryska språkkunskaper i andra länder också. Ryska är det åttonde mest talade språket i världen och är lingua franca i tidigare sovjetländer men även utanför dessa. Allt som allt är det beräknat att ryska talas av över 200 miljoner människor i 16 länder. De som älskar att resa har alltså ingen ursäkt för att hoppa över språkträningen.

  1. Ryssland är fullt av möjligheter

Ryssland är en viktig aktör på världsscenen. Som ett officiellt språk vid FN är Ryssland drottningen av det globala ekonomiska schackspelet. I Ryssland finns cirka en fjärdedel av världens kända naturgasreserver, en enorm handelsekonomi och inflytelserika relationer med viktiga världsaktörer. Ryssland är en kraftfull aktör och ett av de enklaste sätten att förstå dess inre funktioner är att lära sig språket.

I skolan får många av oss möjligheten att lära oss populära europeiska språk såsom franska, tyska och spanska. Men hur många av oss får lära sig ryska? Vi säger inte att FN kommer att rekrytera dig bara för att du vet hur man säger ”Sputnik” men de ekonomiska möjligheterna i Ryssland är stora och din karriär skulle kunna få en rejäl skjuts om du lär dig språket på en professionell nivå.

  1. Fördjupa din förståelse för Rysslands mångfaldiga kultur och historia

Med en historia som sträcker sig över 1156 år är Ryssland som en skattkista för historiker och kulturälskare. I Ryssland finns 29 världsarv från UNESCO, som t.ex. Baikalsjön, världens äldsta och djupaste sjö och de gamla fästningarna i Derbent. Rundturer runt det röda torget i Moskva diskuterar allt ifrån den omtvistade arkitektoniska stilen i Vasilijkatedralen till den symboliska naturen i Kreml, den ursprungliga bostaden till den ryska tsaren.

I Sankt Petersburg (den näst största staden i Ryssland efter Moskva) kan du hitta ”Nordens Venedig” och åka genom ett enormt kanalsystem med över 400 broar som härstammar från Peter den stores tid under 1700-talet. Att kunna språket ger dig ytterligare förståelse för rysk kultur och historia.

  1. Rysk litteratur, musik och teater

En av de mest värdefulla gåvorna som lära sig ryska kan de dig är tillgången till dess rikliga kulturella erbjudanden. Litteratur, teaterföreställningar och musik är bara början. Upptäck litterära genier på deras originalspråk: förstå de verkliga filosofiska och psykologiska djupen i Dostoyveskys ”Brott och straff” och läs originalversionen av Tolstojs banbrytande roman ”Krig och fred”.

Se föreställningar av ikoniska ryska dramatiker: ryska hjälper dig att förstå den underförstådda meningen bakom Tjechovs ”Måsen” och skratta åt Gogols teaterkomedi ”Bröllopsbesvär”. Fördjupa dig sedan i landets musikvärld från 1700-talets legender till pop- och rockmusiken i dagens Ryssland.

Vill du studera ryska med oss?Läs mer här

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Språk