GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Att vara 15 år och resa utan sina föräldrar

Att vara 15 år och resa utan sina föräldrar

Det här är en berättlese om att vara 15 år och resa utomlands på språkresa utan sina föräldrar. Att lämna Sverige för att testa sina vingar i ett nytt land, i en ny stad, omringad av nya vänner i en ny miljö. Här kan du ta del av en av våra studenters berättleser om hennes resa till Florida sommaren 2016.

Den 29 juni 2016 lämnade jag mina föräldrar för att åka till andra sidan jorden. Tidigt på morgonen skulle jag möta många andra ungdomar på Arlanda som precis som jag skulle resa till Florida på sitt livs största resa. Pirrig i magen och förväntansfull kramade jag hejdå om mamma och pappa. Nu skulle mitt äventyr börja. Språkresan jag länge drömt om. En sådan här resa är något alla borde få göra! Man får uppleva massor och man utvecklar sig som människa på många plan. Man tvingas bli mer självständig och ta eget ansvar. Allt detta på ett lustfyllt och roligt sätt. Man får uppleva och lära sig av andra kulturer, träffa nya vänner från hela världen och utveckla sina språkkunskaper vilket också är det huvudsakliga syftet med att åka på en språkresa.

Min uppfattning är att många ungdomar tror att en språkresa bara består av massor av plugg och regler, men så är det inte alls. Man går i skolan halvdagar och undervisningen är inte som i vår svenska skola utan mer lättsam och rolig med grupparbeten och prat med sina nya vänner. Det bästa sättet att lära sig ett språk är att prata med andra. När vi inte var i skolan var dagarna fulla av aktiviteter som till exempel besök på Universal Studios, Kennedy Space Center, Rollerskate Center och Miami Beach. Jag hade galet roligt. Det bästa av allt var mina nya vänner och surfingen på stranden där vi bodde. Vi hade också roliga pool-partyn varje helg. Jag kan garantera att man kommer ha roligare än någonsin och att man kommer hem med massor av nya snapchat-vänner från hela världen. Jag vill definitivt åka på en språkresa igen. Eftersom jag blev så förtjust i surfing vill jag åka en gång till på språkresa men med fokus på surfing. Man kan nämligen välja bort skolundervisning mot halva dagar av olika aktiviteter. Jag upplever att jag lärde mig språket som allra bäst av att prata med andra även om skolan var väldigt bra. Även detta skulle kunna ge en klar språkförbättring inför nästa skolstart. Tänk dig att komma tillbaka till skolan grym på engelska. En ganska skön känsla. Kanske kan du höja ditt betyg.Det tänker i alla fall jag göra!

Många föräldrar är rädda att skicka sina barn på språkresa. Min mamma var jätteorolig. Många tror att det är mest fest och inte särskilt mycket regler och att ledarna inte har koll. Men dem har fel. Det är fester men under kontrollerade former och absolut ingen alkohol. Ledarna har järnkoll och den som missköter sig riskerar att åka hem. Som ett exempel lämnade jag och mina rumskamrater vårt rum efter den tid vi hade som regel att vara inne på rummet en av de första kvällarna. Det upptäcktes direkt och resulterade i en dags kvarsittning varpå vi missade roliga aktiviteter nästa dag. Efter det skötte vi oss exemplariskt. Det går inte att missköta sig.

Jag önskar att alla hade möjlighet att åka på en språkresa då det är ett minne för livet. Men jag vet att det inte är alla förunnat. Alla har inte den ekonomiska möjligheten att resa till Florida men jag vill passa på att tala om att det finns språkresor inom Europa som är mycket billigare och detta gör det i varje fall möjligt för fler att komma iväg. Detta är värt att spara för. Tack EF för en drömresa! Att vara 15 år och utan sina föräldrar är ett roligt, lärorikt och utmanande äventyr.

**– Frida, Florida, (Språkresa, 2016)
**

Åk på språkresa du också! Beställ en katalog redan idag!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig