Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

5 filminspelningsplatser du måste besöka

5 filminspelningsplatser du måste besöka

Har du tittat på en film och drömt dig bort till klippiga berg och storslagna byggnader? Många filminspelningsplatser är uppbyggda för den specifika filmen (Iris gulliga hus i The Holiday finns till exempel inte på riktigt!). De fem inspelningsplatserna på den här listan är dock alla riktiga platser, även om många av dem används på andra sätt i filmerna än i verkligheten.

OBS: Varning för spoilers!

1. Harry Potter och de vises sten (2001) – Duke Humfrey’s Library, Oxford

Om du har sett den första Harry Potter filmen kommer du känna igen det här biblioteket. Det är hit Harry går när han först får sin osynlighetsmantel och går till den förbjudna avdelningen för att leta efter Nicolas Flamel.

I verkligheten är Duke Humfrey’s Library en del av Bodleian Library på Oxford University. Det enda sättet att komma in, om du inte är en student, är att betala för en rundtur på minst 30 minuter. Fokus för rundturen är dock biblioteket och inte filmen.

Adress: Bodleian Library, Broad St, Oxford OX1 3BG, Storbritannien

2. Avatar (2009) – ZhangJiaJie National Forest Park, Kina

ZhangJiaJies fantastiska natur är det som inspirerade Avatars scenografi. I de delar av filmen då Jake och Neytiri flyger på sina leonopteryx går det att se stenpelarna som finns på riktigt i nationalparken.

ZhangJiaJie National Forest Park ligger i centrala Kina och är känd för sin natur. Den stora parken består av flera delar och Hallelujah Mountain är den som mest liknar naturen i Avatar. För att få den fulla upplevelsen bör du vara här i minst två dagar. De bästa perioderna är april till juni och september till oktober.

Adress: Wulingyuan, Zhangjiajie, Hunan, Kina, 427400

3. Crazy Rich Asians (2018) – Marina Bay Sands, Singapore

Marina Bay Sands finns i bakgrunden i flera scener till exempel i början av filmen när Rachel först kommer till Singapore. Hotellets mest minnesvärda framträdande är dock under Rachel och Nicks förlovningsfest på restaurangen Cé La Vi när konstsimmare uppträder i infinity poolen.

Det är svårt att missa hotellet när du är i Singapore. Det är dock svårare att ta sig till poolen. För att besöka den 150 meter långa poolen måste du bo på hotellet, något som kostar minst 4000 kr per natt. Om du ändå vill ha utsikten över staden kan du köpa en biljett till observationsdäcket, en klar dag kan du se hela vägen till Indonesien.

Adress: 10 Bayfront Ave, Singapore 018956

4. Star Wars: The Force Awakens (2015) – Skellig Michael, Irland

I slutet av den sjunde Star Wars filmen reser Rey till Ahch-To för att leta efter Luke. Platsen där Rey klättrar upp för stentrappan och träffar Luke är Skellig Michael. De porgs som syns på planeten är inspirerade av lunnefåglar som häckar på ön.

Det riktiga Skellig Michael är en klippig ö i Atlanten. Du kan besöka ön och dess bikupeliknande hyddor under några månader varje år. Det är endast 180 personer som får besöka ön varje dag, så boka i förväg om du vill se platsen där Rey träffade Luke.

Adress: 51°45’59.99″ N -10°31’59.99″ W

5. The Great Gatsby (2013) – International College of Management, Sydney

Vem har inte önskat att de kunde gå på någon av Gatsbys magnifika fester på hans Long Island herrgård? Det är i det här stora huset som kärlekshistorian mellan Gatsby och Daisy får sin start.

När regissören letade efter ett storslaget hus för Gatsby att bo i fastnade han för ett hus i Australien och inte USA. Huset var dock inte tillräckligt magnifikt så huset i filmen har fejkad murgröna, en ny fontän och CGI torn för att få det att se ut som i hans vision. Idag ligger det ett universitet i byggnaden.

Adress: 151 Darley Rd, Manly NSW 2095, Australien

Besök verkliga filminspelningsplatser!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Kultur