Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

5 lätta språk att lära sig

5 lätta språk att lära sig

Att lära sig ett språk är ingen lätt uppgift. Det krävs engagemang, beslutsamhet och motivation, men vissa språk är lättare att lära sig än andra. För att hjälpa dig på din resa till flerspråkighet har jag hittat 5 lätta språk att lära sig som du kan början med. Välj en eller två av dessa språk och gå sedan vidare till mandarin, kinesiska eller kanske finländska när du känner dig tillräckligt självsäker!

1. Engelska

Engelska är det mest talade språket i världen vilket gör att du har stora chanser att öva på språket var du än befinner dig. Språket består av relativt korta ord och det har inget genus utan orden ändras bara i tredje person (han, hon, den, det). Det finnns ungefär 360 miljoner människor som har engelska som modersmål, men fler än två miljarder kan språket. Det är 30% av världens befolkning!

2. Franska

Det är 100 miljoner som har franska som som modersmål, det är det officiella språket i 28 länder och talas på nästan alla kontinenter. Det här betyder att du kan öva på franskan nästan vart som helst. Franska tillhör den romanska språkfamiljen, vilket betyder att många ord och fraser påminner om det engelska språket. Lingvister uppskattar att de två språken har mer gemensamt än några andra språk, samt att upp till en tredjedel av alla engelska ord är influerade av franska.

3. Spanska

Språket är starkt påverkat av arabiska och latin (både i tal och skrift), det har även färre oregelbundenheter än några andra romerska språk. Det uppskattas att år 2050 kommer USA vara en tvåspråkig stat – engelska och spanska. ¡Viva Los Estados Unidos!

4. Italienska

Språket talas inte bara i Italien, utan även i Schweiz, Malta och Argentina (och dessutom i 25 andra länder). Omkring 70-125 miljoner människor pratar italienska världen över. Grammatiken liknar de andra romanska språken men har färre verbformer än franska och spanska. Dessutom har du redan en smygstart med spaghetti, pizza och ferrari!

5. Swahili

Swahili är ett Bantu språk som är starkt influerat av arabiskan men även engelska, franska, tyska och portugisiska. Språket använder sig inte av verbböjningar utan förlitar sig istället på roter och affix för att uttrycka verb tempus och subjekt. Över 140 miljoner pratar språket och det är det mest talade språket i östra Afrika (speciellt Tanzania och Kenya). Swahili är, efter arabiska, det mest talade språket i Afrika och anses vara en öppning till afrikansk kultur.

Lär dig ett språk med oss!Läs mer

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Språk