GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

5 tips för att få ut det mesta (möjliga) av varje resa

5 tips för att få ut det mesta (möjliga) av varje resa

Jag är beroende av att resa. Min mamma flög mellan Tyskland och USA när hon var gravid med mig och någonstans över atlanten verkar reslusten ha blivit en del av mig. Jag menar, hur kan man inte älska att resa?  Tänk på saken – din karta över världen blir större varje gång du går nedför en ny gata. Bakom varje hörn väntar det okända. Det är uppfriskande. Du känner dig energifull. Hoppfull.

Men med det bra kommer också det mindre bra. Att resa kan också vara överväldigande. Förr planerade jag mina resor noggrant för att undvika överraskningar – vilka höjdpunkter jag inte fick missa, var jag skulle äta och vilka områden jag skulle utforska, dag för dag, jag hade planerat allt. Jag trodde det var nyckeln till en lyckad och oförglömlig resa. När jag anlände till mitt resmål och kände jag mig redo, men chockerande nog gick inget som planerat. Det visade sig att följa en noggrant planerad resplan hindrade mig från att vara helt närvarande och ha roligt. Det gjorde faktiskt min resa svårare. Så jag kom på ett bättre, mer balanserat sätt att planera mina äventyr.

Numera följer jag min intuition och har ett par enkla måsten för alla destinationer. Här kommer mina fem bästa tips för att få ut det mesta av varje resa:

  1. Lär dig språket

Det spelar ingen roll vart jag ska, jag försöker alltid lära mig några enkla fraser innan. Jag brukar lyssna på podcasten Coffe Break för att lära mig lite spanska, italienska och franska, annars brukar jag använda Google. Före min första resa till Paris lärde jag mig några vanliga franska fraser. Det ledde till att en polis flörtade med mig samtidigt som han dirigerade trafiken och att butiksägare behandlade mig som en riktigt parisare (Je suis désolée´, je ne parle pas français!). Det gjorde min resa så mycket roligare och mer avslappnad. Kanske älskar du språket så pass mycket att du bestämmer dig för att studera det (Det gjorde jag, oui!)

  1. Besök lokala marknader

En av mina favoritsaker med att resa är att besöka lokala marknader. Där brukar jag gå runt bland stånden med lockande varor och produkter och ta in alla färger och texturer. Jag  känner mig mer som hemma när jag betraktar lokalbefolkningen i deras vardag. Jag tycker om att ha ett boende med kök så att jag kan köpa färsk frukt och förbereda min frukost på morgonen. Det känns mycket hemtrevligare än en hotellbuffé.  Om du inte har tillgång till ett kök, köp med dig frukost och ha en spontan picknick. Det finns inget som ger mer ”semesterkänslor” än att bryta bröd med duvorna.

  1. Fråga lokalbefolkningen

När du reser finns det ingen tid att vara blyg. Var modig och prata med främlingar. Ett bra sätt att börja en konversation är genom att fråga om sevärdheter man inte får missa. Tro mig, det finns alltid fler än vad man tror. Jag har fått några av mina bästa tips från en tunnelbanearbetare i London och en servitör på en tapasbar i Spanien. Lita inte bara på böcker och Google – fråga dig runt för inspiration. Med ett vänligt leende kommer du långt.

  1. Ladda ner en lokal kollektivtrafik app

Om du ska åka till en stad, ta då reda på vad kollektivtrafiken heter innan du åker. Vanligtvis har de en app som du kan ladda ner gratis på din telefon. Jag tycker om att planera rutten mellan tågstationen eller flygplatsen och mitt boende innan jag åker så att jag slipper den stressen när jag kommer fram. Det är vanligtvis billigare att köpa endagsbiljetter än enstaka biljetter och veckobiljetter (om det finns) är bäst för längre vistelser. Att frustrerat leta hur man tar sig från punkt A till B när man är jetlaggad och i desperat behov av en dusch är för amatörer.

  1. Hitta utkiksplatser

Jag försöker alltid att få en överblick av där jag är från en höjd. Det hjälper när du ska orientera dig och det skapar ett perfekt fototillfälle. Om det inte finns några höjder eller berg du kan ta dig upp på, leta efter höga byggnader så som ett kyrktorn eller ett höghus för den bästa utsiken. Ett av mina mest minnesvärda ögonblick var när jag såg solen gå upp över Haleakalā kratern på Maui. Jag såg havet dansa i fjärran när solens strålar nådde marken och hela världen var tyst. Ögonblick som dessa följer med en livet ut.

Upptäck världen med ossLäs mer här
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer