GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Studera smartare med dessa 7 pluggtips

Studera smartare med dessa 7 pluggtips

Sitter du och sliter ditt hår medan du undrar varför du inte började plugga tidigare? Är blod, svett och tårar, i alla fall tårar, en del av dina pluggvanor? Att lära sig nya saker är oftast inte så lätt som att bara sätta sig med boken och kunna det som står. Här är 7 pluggtips som kan hjälpa dig att börja det nya året med nya vanor.

1. Sitt vid ett skrivbord

Att sitta vid ett skrivbord låter kanske självklart för vissa men det är inte lika självklart för andra. Med ett skrivbord har du en plats att förvara alla saker du behöver och har dem när till hands. På skrivbordet kan du även lämna allt för att fortsätta senare. Köksbordet i alla ära, men du måste plocka bort allt när du ska äta. Sängen är kanske lockande men den är oftare skönare än pluggandet är spännande.

2. Anteckna, anteckna, anteckna

Forskning visar att det är lättare att komma ihåg saker om du skriver dem för hand istället för på datorn. Vi kan nämligen skriva snabbare på ett tangentbord än vi kan komma ihåg. Då det tar längre tid att anteckna för hand är det lättare att minnas informationen, det kan därför vara bra att låta datorn vila på föreläsningen och skriva för hand istället. Anteckna även medan du läser kurslitteraturen, antigen efter varje sida eller kapitel. Det gör att det är lättare att gå tillbaka senare utan att behöva läsa om allt.

3. Med eller utan musik

Vissa älskar att plugga med musik, andra får inget gjort och blir distraherade istället. Det enda sättet du kan ta reda på hur det är för dig är att testa. Många tycker att filmmusik är väldigt bra att plugga till eftersom det oftast är instrumentalt och därför mindre distraherande.

4. Ta en paus

Ett av mina bästa pluggtips är att ta en paus. Gå på toa, ta en kopp kaffe eller gå ett varv runt huset. Det kanske ser ut, eller känns, som att alla är fullt fokuserade hela tiden men jag kan lova dig att de inte är det. Han som sitter och skriver för fullt är inne på Facebookchatten. Hon som ser fullt fokuserad ut dagdrömmer om sommaren. Ingen orkar gå i hundra hela tiden, och du borde inte ens försöka.

[

](https://www.ef.se/blog/wp-content/uploads/sites/11/2019/01/giulia-bertelli-196619-unsplash.jpg)

5. Klaga med dina klasskompisar

Att klaga kanske inte känns som ett pluggtips, men det har ett syfte. För det första är det skönt att klaga. Alla tycker det, även om de inte erkänner det. För det andra kommer klagandet, och att prata med andra, göra att du känner dig mindre ensam. Det kanske känns som att du är den enda som inte fattar, som är ute i sista stund eller har dåliga dagar. Det är du inte, och om du pratar om det kommer du märka att det är fler än du som känner på samma sätt.

6. Använd rätt material

Ett snyggt anteckningsblock och fina pennor kan göra pluggstunden lite roligare, det är dock inte det viktigaste du kan köpa (om det inte hjälper dig förstås). Det är viktigare att ha funktionella saker som faktiskt hjälper dig. Använd genomskinliga post-it lappar för att markera viktiga delar i litteraturen och för att skriva kommentarer. Använd highlighters för att markera viktiga saker och koppla ihop olika ämnen.

7. Hitta de små knepen

De flesta har små knep som de tar till och som de kanske inte ens tänker på. Dessa är sådana som du kommer hitta under tiden du pluggar. Ett litet knep och pluggtips som hjälper mig är att ha flera flikar upp i webbläsaren samtidigt, och att inte ha dokumentet jag skriver i på helskärm. Det gör att jag känner mindre press och det känns mindre allvarligt. Ett annat knep på samma tema är att ha vardagliga ljud runt omkring mig, vilket gör caféer till de ultimata pluggplatserna.

Är du redo att använda pluggtipsen?Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig