Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
Menu

9 böcker att läsa som kommer inspirera dig att resa

9 böcker att läsa som kommer inspirera dig att resa

Att läsa är dörren, nyckeln och välkomstmattan till ett helt nytt universum. Du kan öppna en bok och förflytta dig själv vart som helst. Du kan läsa närsomhelst, vartsomhelst och på vilket språk du vill. (På tal om att läsa på ett annat språk så är det ett bra sätt att förbättra dina språkkunskaper, bara så du vet.)

Men jag måste erkänna att jag läser inte så mycket som en person med svartbågade glasögon och som jobbar med att skriva troligtvis borde. Jag har flera ursäkter till det och en har varit att jag inte vet vad jag ska läsa. Nu kan jag inte använda den ursäkten längre. Här kommer en lista på våra bloggares favoritböcker. De kommer inspirera dig till att klättra, simma, vandra, cykla och flyga världen över för att hitta både vackra destinationer och dig själv.

Isabel: Eat, Pray, Love (av Elizabeth Gilbert)

Denna självbiografi handlar om att hitta sig själv är baserad på den amerikanska författaren Elizabeth Gilberts liv. Efter en lång och hemsk skilsmässa och en kärleksaffär som inte slutade väl bestämmer hon sig för att resa jorden runt. Först åker hon till Italien för att äta gott och njuta av livet. Sen åker hon till Indien för att upptäcka sin spiritualitet och sist men inte mins till Indonesien i jakt på balans i livet. Under hennes resa upptäcker Gilbert, med hjälp av sina nya vänner och spännande äventyr, sakta men säkert vad hon vill ha i livet. Och i slutet… ja du får helt enkelt läsa den. (Om du inte känner för att läsa kan du fuska och kolla in filmen med samma namn, där Julia Roberts spelar Elizabeth.)

Tom: Londoners: The Days and Nights of London Now – as Told by Those Who Love it, Hate it, Live it, Left it and Long for it (av Craig Taylor)

Konstigt nog började jag läsa den här boken efter att jag flyttat från London. Den fick mig att minnas varför jag älskar (och älskar att hata) staden. Bokens författare, Craig Taylor, är en kanadensisk författare som har spenderat år med att resa runt i Englands huvudstad och intervjuat människor från alla typer av samhällsklasser. Han har träffat allt från piloter som landar på Heathrow till kvinnan som ropar ut stationerna på tunnelbanan. Resultatet är ett porträtt av London skapat från flera olika perspektiv som visar hur människor gjort denna stad till sitt hem

Tom: By Any Means (av Charley Boorman)

Den här boken är en uppföljare till tv-serien Long Way Round, en dokumentär med skådespelaren Ewan McGregor och hans bästa vän Charley Boorman. Tillsammans med en producent och en kameraman så åkte Charley på en egen resa runt jorden. Då åkte han från Irland till Australien utan att flyga. När du följer trion genom varje land och kultur får du en fascinerande geografilektion på köpet. Och om du kan, försök se tv-serien med samma namn också.

Emma: Neither Here nor There (av Bill Bryson)

Varje kapitel i den här boken presenterar, genom Bill Brysons anekdoter, olika länder i Europa. Hans beskrivningar av sina resor över kontinenten, hans entusiasm och hans ärlighet får dig nästan att tro att det är du som letar efter norrskenet i Norge eller befinner dig i den galna trafiken i Paris. Brysons utmärkta berättande i kombination med hans sarkastiska kommentarer om allt kommer få dig att skratta högt.

Emma: The Gringo Trail (av Mark Mann)

Följ med på en episk berättelse när Oxford University studenten Mark Mann åker på en resa genom Sydamerika för att hitta sig själv. Med sig på resan har han sin hippieflickvän och sin partyälskande bästa kompis. Du kommer förundras över den dynamiska trions skandalösa berättelser. Samtidigt som du faller för karaktärerna kommer du längta efter att få besöka Peru eller Bolivia. Märkliga äventyr blandas med informativa passager som förklarar varje regions historia, geografi och antika kulturer. Om du läser den här boken kommer du få värdefulla kunskaper samtidigt som du vrider dig av skratt.

Erin: A Walk in the Wood (av Bill Bryson)

Följ Bill Bryson och hans olyckliga vän Stephen Katz när de tar sig an en utmaning som visar sig vara mycket svårare och besvärligare än vad de först trodde. Utmaningen? Att vandra Appalachian Trail, en vandringsled i östra USA. Leden är 3500 km och sträcker sig från Georgia till Maine. På vandringen tvingas männen utstå flera olika prövningar så som problem med utrustningen, orken och en viss rädsla för björnar. Bryson och Katz kämpar med sin resa och deras erfarenheter kommer få dig att le.

Erin: Viva South America!: A Journey Through a Surging Continent (av Oliver Balch)

Journalisten Oliver Balch utforskar hem, fängelser och gatorna i Sydamerika i denna ibland underhållande, ofta tragiska och alltid tankeväckande bok. Författaren försöker inte bara förstå varje land politiska och sociala kamp utan också deras framgångar efter att Simon Bolivar (kontinentens ”stora befriare och Balchs symboliska guide) först drömde om frihet från det spanska styret. Resultatet är en gripande inblick i det moderna Sydamerika. Berättelsen är fängslande och bör läsas av alla som är nyfikna på denna livliga och föränderliga kontinent.

Livia: Into Thin Air (av Jon Krakauer)

Följ journalist-bergsbestigaren Jon Krakauer när han ska bestiga Mount Everest med Everest expeditionen Adventure Consultants år 1996. Lär dig om den långa acklimatiseringsprocessen för att anpassa sig till höga höjder och riskerna med att korsa Khumbu Ice Falls. Förstå de vördnadsfulla bergsbestigarna och Sherpas känslor för Chomolungma. Känn rädslan när de ska ta sig ner för berget och en storm ar livet av Krakauers kamrater. Denna tragiska men gripande berättelse om att bestiga världens högsta berg kommer lämna dig i vördnad och flämtande efter luft.

Livia: Swimming to Antarctica (av Lynne Cox)

När hon hamnade mitt i en hagelstorm under en simträning i nioårsålder så upptäckte Lynne Cox sin passion för att simma under extrema förhållanden. Hon fortsatte med att bli en rekordbrytande (engelsk) kanalsimmare vid 15 års ålder. Följ med på hennes reser världen över, från USA till Nya Zeeland. Genom sina långdistanssimningar på öppet vatten river hon barriärer mellan olika kulturer och nationer. Coxs inspirerande och uppfriskande berättelse kommer öppna dina ögon skönheten och styrkan i både havet och den mänskliga viljan.

 

That’s the ting about books. They let you travel without moving your feet.” – Jhumpa Lahiri

Upptäck världen med ossLäs mer här

Dela denna artikel

Senaste artiklar av Resor