GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Så äter du som en japan

Så äter du som en japan

Det är allmänt känt att det japanska köket är utsökt, men också att det är bra för din hälsa. Det beror delvis på de förstklassiga ingredienserna som används, men det beror också på en supersund inställning till vad man faktiskt äter.

 Forskare har tittat på den traditionella japanska kosten och föreslår att om du ägnar några veckor (eller en livstid) åt att äta deras vanliga rätter med färsk mat, obearbetade godsaker och enstaka jästa föremål, kommer din kropp (och smaklökar) att tacka dig. Sååå…. Hit med sashimin, tack!

 Ha rätt bordsskick

Det finns det några seder som är användbart att känna till när man äter i Japan eller äter middag med japanska värdar. Du bör exempelvis aldrig höja din mat högre än din mun – och även om du bör använda ätpinnar för att äta de fasta matbitarna i en soppa, får du aldrig använda dem för att sticka din mat. Det är också oartigt att låta ätpinnarna vila på sidan av din skål eller tallrik – lägg dem på den lilla vilostenen om en sådan finns, eller i förpackningen som de kom i.

Kasta inte i dig maten

För att verkligen äta som japaner måste du också tänka som japaner. Det finns ett traditionellt japanskt talesätt, "Hara hachi bu", vilket betyder att du ska äta tills du är 80% mätt. Du behöver alltså inte längre knäppa upp jeansen efter en måltid!

Frukosten är utsökt

En traditionell japansk frukost kan innehålla misosoppa, ångat ris samt rätter som grillad fisk, torkat tång (nori), pickles, fermenterade sojabönor (natto) och grönsaker. Du kommer inte hitta något stekt eller fet mat, eftersom frukosten är designad för att vara lätt och ge dig massor av protein för din dag.

Investera i en matlåda

Middagsmåltiden i Japan består ofta av ris- eller nudelrätter, exempelvis ramen, soba och udon. Många människor tar också med sig en lunchlåda, som i japan kallas bentō, till skolan eller jobbet. I en bentō-låda hittar du vanligtvis rullade ägg- och risomeletter, risbollar inslagna i tång, kokta ägg marinerade i sojasås, köttbullspett eller kycklingcurry. Det finns också en rolig sed att man äter med ögonen och att man ska försöka göra sin lunchmat vacker – exempelvis genom att skära upp äppelskivor i form av kaninöron!

Middagen är dagens huvudmåltid

Kvällsmåltiden innehåller nästan alltid ris. Några vanliga rätter inkluderar kyckling katsu curry samt sushi, och du kommer förmodligen också att äta soppa, pickles (tsukemono) och grönsaksrätter. Det som blir över kan läggas i följande dags bentō-låda.

Matcha är populärt

Grönt te är den vanligaste drycken och serveras ofta tillsammans med en måltid. Matcha – en sorts pulveriserat grönt te som innehåller mer koffein – har blivit superpopulärt även utanför Japan, och är fullsmockat med antioxidanter, som är bra för ditt hjärta.

Det är bra att äta råvaror som är i säsong

Det är viktigt att anpassa måltiderna till de föränderliga årstiderna i den japanska kulturen, och att äta ingredienser som är i säsong är en stor del av den nationella kosten. Om du bor i Japan en längre period, kommer du att upptäcka att se menyerna ändras med några veckors mellanrum för att återspegla vad som är bra vid respektive tid på året. Att äta råvaror som är i säsong är också mer miljövänligt, eftersom det innebär att mindre matvaror importeras från utlandet när de inte är redo att skördas lokalt.

Du kommer att se mycket färsk fisk

Japan består av över 6 000 öar, så det är ingen överraskning att det finns gott om färsk fisk på menyn. Färsk, rå fisk är en del av sushi – en typ av traditionell japansk mat som består av kokt ris med grönsaker, fisk eller skaldjursgarnering som har blivit internationellt uppskattad. Även om kötträtter med nötkött och kyckling också är populärt, är det fisk och skaldjur som härskar här.

Bästa tipset – prova Japans fermenterade livsmedel

Jäsning är grunden för många av Japans klassiska rätter. Fermenterad mat är fullproppad med nyttiga mikrober och näringsämnen som är bra för att hålla din tarm frisk samt för att din hjärna och kropp ska fungera väl. Miso är en välsmakande pasta gjord av jästa sojabönor och är basen i den älskade misosoppan, och nattō är en maträtt med klibbiga, jästa sojabönor. I Japan bor flest människor i världen som är över 100 år gamla, så de gör helt klart något rätt – så ignorera inte skålen med sojabönor vid bordet!

Upptäck Japans kultur Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Utforska världen på en språkresa med EF

Läs mer