GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Varför Nice är nice!

Varför Nice är nice!

Nice är den perfekta staden för de som vill kombinera strand, kultur och shopping. Efter att man har njutit av enastående palats, underbara matmarknader och ett enormt utbud av restauranger, caféer och glassbarer och sju km strand, tar du dig lätt till närliggande sevärdigheter med buss. Nice, den femte största staden i Frankrike, erbjuder helt enkelt allt och lite till att göra i staden.

5 måsten att göra i Nice

Innan du kan skryta om din resa till Nice måste du göra åtminstone fem av dess oslagbara besök. En av de absolut populäraste turistattraktionerna är den ryska kyrkan, Cathédrale Orthodoxe Russe Saint Nicolas. Denna ortodoxa kyrka finansierades av den ryske tsaren Nikolaj II och byggdes under 1900-talet. Tänk på att du måste ha vårdad klädsel om du vill komma in i denna makalösa kyrka med imponerande lökkupoler.
Vieille ville, eller gamla stan på svenska, är en stadsdel som förtjänar ett besök. Denna stadsdel som kallas Vieux Nice erbjuder allt från mysiga restauranger, second hand butiker till delikatessaffärer. En promenad genom smala gränder och vackra torg som Cours Saleya och Place Rossetti är ett måste.
Den bästa panoramautsikten över Nice hittar du på slottskullen La Colline du Chateau. Det bästa av allt är att det är gratis att ”bestiga” denna slottskulle. Så ta på dig bekväma skor, fixa en härlig picknick med ljuva italienska baguetter och du kommer få ett minne för livet från Nice.
Har du inte promenerat i Place de Masséna så har du inte varit i Nice. Det är det största torget i Nice och förutom spårvagnar som åker genom torgets centrum är det helt anpassad för fotgängare. Om du är från Göteborg så kommer du känna igen de färgskiftande manliga statyerna som sitter på höga pelare. Dessa ljusskulpturer är skapade av Jaume Plensa och representerar de sju kontinenterna och kommunikationen mellan de olika befolkningsgrupperna i dagens samhälle. Place de Masséna är extra populärt under kvällstid, jul och Bastiljdagen den 14:e juli då hela torget fylls med människor som samlas för att titta på paraden av militären och fyrverkerier.
Promenade des Angles är ett av de vackraste ställena att besöka i Nice. Ca 7 km lång klapperstenstrand, turkosblått vatten som skiftar färg i olika väder, strandcaféer och restauranger är nog första anledningen till varför Nice är en populär turistdestination. Promenade des Angles är dessutom centralt beläget.

Mat

Maten i Nice behöver ingen närmare presentation då alla känner till det utsökta franska köket. Citron, olivolja, soltorkade tomater, vitlök och all slags härliga grönsaker är ett resultat av stadens 300 soldagar och ingår i de flesta rätter som har skapat ett namn i den kulinariska världen. En känd take-away rätt i Nice är la socca vilket är en sorts pannkaka gjord på kikärtor. Alla som åker till Nice bara måste smaka på socca och eftersom det finns gott om matstånd på Nice gator kan ingen komma med ursäkten att de inte hittade någon.
Visste du att den kända franska maträtten, ratatouille kommer från Nice? Denna underbara vegetariska rätt serveras ofta som tillbehör, dock är det en stor debatt kring hur den ska tillagas. Alla har säkert någon gång i sitt liv smakat denna rätt men att äta det i ursprungslandet är något helt extra.
Pissaladiére (lökpizza) kanske låter sådär men denna mycket gamla maträtt är väldigt populär i Frankrike. Även denna rätt härstammar från Nice och består av karamelliserad lök, oliver, vitlök och ansjovis. Du måste lägga till denna pizza på din ”måste smaka” lista.

Shopping

Nice är en perfekt destination för den som är ute efter shopping. Här finns allt från matmarknader till lyxshopping och allt ligger centralt eller runt omkring. Galleries Lafayette, Nice Étoile och Cap 3000 är exempel på tre stora shoppingcenter i Nice. Här hittar du kläder, accessoarer, mat, vin, möbler, CD-skivor och även exklusiva märkeskläder. Om du däremot inte är ute efter lyxshopping så bör du besöka blomstermarknaden Cours Saleya i gamla stan, Vieux Nice, och ta del av råvaror levererat från lokala odlare och även utsökta delikatesser.

Man kan prata om saker att göra i Nice hur länge som helst men det är lättare att se med egna ögon.

Upplev allt att göra i Nice med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig