GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

8 tips för att bota din hemlängtan

8 tips för att bota din hemlängtan

Att vara långt från vänner och familj brukar få hemlängtan att krypa fram. Majoriteten av de som flyttar hemifrån drabbas av det någon gång. Även om hemlängtan inte är särskilt kul så påminner den oss om vad vi bryr oss om. Här kommer mina bästa tips för att råda bot på, eller till och med förebygga den!

1. 24 timmar av hemlängtan

Att längta hem är lite som att vara sorgsen över ett förhållande som har tagit slut. Du behöver vara olycklig och äta glass direkt ut förpackningen ett par dagar – men sen måste du gå vidare. Varför inte ha en dag du fokuserar på hemlängtan, så att du får ut det ur ditt system? Ät mat och lyssna på musik som påminner dig om hemma, prata med dina vänner och tänk på allt som är bra med Sverige. När det har gått 24 timmar slutar du, rycker upp dig, ringer dina nya vänner och fokuserar på nuet och ditt nya hem.

2. Sätt upp ett schema

Mitt absolut bästa tips för att du ska känna dig hemma i din nya tillvaro är att skaffa dig rutiner. Det kan vara allt från träning till att dricka te på söndagmornar. Schemalägg vissa aktiviteter och håll dig till schemat – det ger dig något att se fram emot och kommer hjälpa dig att känna dig hemma.

3. Hitta en trygg plats

Lika viktigt som det är att skaffa dig rutiner är det att hitta en favoritplats – en plats där du känner dig trygg och hemma. Det kan vara allt från en parkbänk med vacker utsikt till ett café med sköna soffor. Snart kommer du känna igen personerna som rastar sina hundar och baristan kommer komma ihåg din beställning.

4. Undvik tristess

En stor anledning till att du får hemlängtan är tristess– ju mer tid du har att tänka på familjen och vännerna där hemma, desto mer vill du hem! Se till att hålla dig upptagen med att träna, volontära eller anmäla dig till roliga aktiviteter. Att hålla dig sysselsatt är dessutom ett utmärkt sätt att träffa nya vänner och lära känna den lokala kulturen.

5. Välj bort sociala medier

Det har aldrig varit lättare att hålla kontakten. Finns det bara wifi kan du smsa, ringa eller ha videosamtal när som helst, var som helst. Nackdelen är att det kan bli svårt att inte fokusera på det som händer där hemma. Att välja bort sociala medier kan därför vara en bra idé eftersom det blir lättare att fokusera på upplevelsen. Att uppleva något nytt var väl ändå en av anledningarna till att du åkte, eller hur?

6. Träffa nya människor

Ju fler du känner, desto lättare är det att hålla dig sysselsatt och göra något kul. Att träffa nya vänner brukar vara lättare om du går på lektioner eller reser i grupp. Att kliva in i ett rum där du inte känner någon kan vara skrämmande, men våga gå utanför din bekvämlighetszon!

7. Ta (massor med) foton

Att ta foton är ett fantastiskt sätt att utforska din nya omgivning på. När du lär känna din nya miljö kommer du känna dig mer hemma. Ett annat plus är att du kommer uppskatta din nya stad och bli påmind om varför du valde att åka dit.

8. Se till att vänner och familj hälsar på

Det här är inte den billigaste lösningen på hemlängtan, men ibland kan det hjälpa att få besök av vänner eller familj. När du visar dem runt kommer du se hur exalterade de är över din nya stad och allt den har att erbjuda. Det här kommer troligen smitta av sig på dig och påminna dig om hur lycklig du är som får vara där!

Skippa hemlängtan och åk till en spännande destination utomlands!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig