GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

8 tips för att bota jetlag

8 tips för att bota jetlag

Jetlag är en tillfällig sömnstörning som drabbar resande som korsar mer än tre tidszoner under kort tid. I lekmans termer: det är den tiden när du reser där du är trött (och vaken) under fel tid. Vanligtvis vet din kropp exakt när det är tid att stänga ögonen eller när du bör vara hungrig. Men när du börjar korsa tidszoner förvirras allting och din inre klocka matchar inte din omgivning längre. Jetlag kan få dig att känna dig irriterad, illamående och till och med orsaka huvudvärk och en orolig mage. Precis vad du inte vill ha på din semester, så här är åtta tips för att bota jetlag och vara säker på att du justerar din inre klocka på flyget.

1. Anpassa dig innan du ger dig av

Packa inte bara din resväska innan din avresa, justera din inre rytm också: Ändra tid på måltider och sovtid närmare schemat som din destination – 30 minuter gradvis är både genomförbart och kan göra under: När du reser från Europa till USA till exempel, försök hålla dig vaken en halvtimma längre ett flertal nätter i följd innan du åker. (På vägen tillbaka behöver du lägga dig tidigare)

2. Justera lite till precis efter din avresa

Så snart du avrest kan du anpassa din klocka till din destinationstid och direkt börja låtsas leva i den nya tidszonen: Om alla på din destination sover, försök sova på planet. Ju snabbare du kommer in i det desto bättre och desto snabbare kan du bota jetlag.

3. Säg ”Cheers!”

Att inte bli uttorkad är ett måste – speciellt när du flyger. Se till att du dricker mycket vatten på flyget och håll upp vätskenivån efter att du landat då uttorkning förvärrar symptom för jetlag.

4. Ta en dag i taget

Det tar vanligtvis en dag per tidszon för din kropp att anpassa sig – så om du flyger från London till New York City kommer det ta dig cirka fem dagar tills din kropp har anpassat sig till din nya tidszon.

5. Åk mot väst

Det borde inte ändra dina reseplaner men det är skönt att veta: När du flyger från väst är jetlagen vanligtvis värre.

6. Ingen tupplur för dig

När du anländer försök att inte slumra till längre än två timmar trots ditt långa, tröttsamma flyg och en tidig morgon ankomst (när allt du kan tänka på är tupplurar, kuddar och sängar). Distrahera dig själv, med en promenad förslagsvis.

7. Promenera

Promenader är alltid en bra idé, speciellt efter att ha suttit på ett flyg i timmar. Var aktiv, gör lite sightseeing/turista och få lite dagsljus – det är en av de mest effektiva sätten att nollställa din inre klocka och bota jetlag.

8. Appen till att bota jetlag

Jet Lag Rooster skapar en personlig jetlagplan baserat på din plats och destination, ditt flygschema och dina regelbundna sovrytmer. Appen listar ut när du borde gå ut och utsätta dig för ljus, och när du bör stanna i mörkret. Det låter lite olycksbådande men kan hjälpa dig justera din inre klocka och bota jetlag.

Vinn över jetlag på din språkresa!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig