GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

HUR DU FÅR UT DET MESTA AV DIN TID PÅ COLLEGE UTOMLANDS

HUR DU FÅR UT DET MESTA AV DIN TID PÅ COLLEGE UTOMLANDS

“Man, I love college”, är en vanlig mening och inte bara ett utdrag från rapparen Asher Roths mest kända låt. Och helt ärligt är vi inte förvånade: från högljudda fotbollsmatcher till en färgstark skolanda och spännande mat i kafeterian.  Erfarenheten från ett college i USA är unik. (Och ja, ibland lite som i en film eller TV-serie). För de av er som funderar på att studera på ett amerikanskt universitet eller redan lever ett campusliv, här är några tips på hur du får ut det mesta av din tid på en plats.

1. GÅ MED I KLUBBAR PÅ CAMPUS

College är en perfekt tid att utforska sina intressen. Har du alltid tyckt om teater men är lite för blyg för att ställa dig i rampljuset? I så fall är att gå med teaterensemblen det perfekta sättet att kliva ur sin komfortzon och upp på scenen. Eller, säg att du har talang för reklam? Det finns en klubb för det också: gå med i reklamklubben för att hitta din inre Don Draper – och kanske till och med hitta din framtida karriär. Mestadels så finns det en klubb för alla ämnen, vilket är en bra möjlighet för dig att lära dig mer om din framtida karriär medan du träffar och lär känna andra studenter.

2. BO MED RUMSKOMPISAR

Det finns ingenting som förändrar livet så mycket som att bli sammanförd med en rumskompis som du inte känner – och sedan bo tillsammans i ett år. Du kommer att komma i kontakt med människor som du förmodligen aldrig hade gjort annars, och du kommer utan tvekan att lära dig mycket om dig själv och från varandra. (Jag pratar av erfarenhet. Jag bodde ihop med en Biologistudenten som var fascinerad av ödlor. Vem visste att de små djuren kunde lossa svansen när de ville?!)

3. UPPLEV SKOLANDAN

Inget annat land på Jorden har samma entusiastiska skolanda som USA – termen skolanda (“school spirit”) är amerikansk och den är svår att översätta: termen refererar till stolthet och beundran till sin skola, och den visas genom att gå runt klädd från topp till tå i campusuniform (se nedanför) och skrika sin skolramsa på fotbollsmatcher (se längre nedanför).

4. HA PÅ DIG CAMPUSUNIFORM

Ah, campusuniform: plyschtröja, sköna leggings, och cool T-shirt med tryck i form av ditt universitets namn. Det är sköna kläder som passar i princip för varje tillfälle. Och det blir bättre: du uppmuntras till – och förväntas – bära de här mjuka kläderna överallt och alltid.

5. VAR VOLONTÄR

Finns det något bättre sätt att uppleva din nya miljö än att vara volontär? Möjligheter till volontärarbete finns i överflöd på amerikanska universitet – oavsett om det handlar om att bidra till en burkinsamling eller handleda en yngre student. Förutom det att du kommer göra något bra för samhället, kommer du också att träffa likasinnade människor och förbättra dina språkkunskaper.

6. GÅ PÅ KARRIÄRMÄSSOR

När det är tid att hitta en praktikplats eller ett jobb är karriärmässor den bästa platsen att nätverka och komma i kontakt med rekryterare. Du kanske till och med kommer i kontakt med företag du aldrig trodde att du skulle komma i kontakt med! Du kan fylla din ryggsäck med gratissaker och visitkort medan du jobbar på att få in en fot och få den där speciella praktikplatsen. (Tips: det här kan vara en bra plats att inte bära din campusuniform utan se mer ut som en professionell jobbsökare).

7. ÄT I KAFETERIAN

Få saker symboliserar college så mycket som att sitta i en stor matsal – omringad av plastbrickor, vänner och läxor – och samtidigt som man gör sig redo för att äta pizza på sidan av en tallrik med mac and cheese till brunch. Självklart så finns det hälsosammare alternativ i kafeterian, men poängen är att det är en bra plats att möta och lära känna de andra studenterna, rumskompisar, och alla andra människor som du bara ser när du häller upp dina flingor i skålen på morgonen.

8. GÅ PÅ MATCHER

Sätt på dig din campusuniform, ta med dina kompisar, och öva på dina låtar: det är matchdag! Det spelar ingen roll om du tycker om basket, baseball, fotboll eller inte, matchdag är lite som en helgdag och ingen campusupplevelse är komplett utan den. Den mest spektakulära aktiviteten av alla är förmodligen amerikansk fotboll – tillsammans med galna fans, söta cheerleaders och coola förfester. (Förfesterna är i princip före-match grill på parkeringen vid fotbollsstadion. Det är som en fest innan festen och det är grymt bra.)

9. UTFORSKA OMRÅDET UTANFÖR CAMPUS

Det här kanske känns bakåtsträvande, men en del av campusupplevelsen är också att kliva ur bubblan: glöm inte den riktiga världen bakom studentrummet, kafeterian och klassrummet. Möt lokalbefolkningen, köp campusuniform på köpcentrumet, och utforska områdena.

GÅ PÅ COLLEGE I AMERIKA MED EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig