GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Så man skriver ett bra CV: En nybörjarguide

Så man skriver ett bra CV: En nybörjarguide

Ska du ge dig ut i yrkeslivet och kickstarta din karriär? Att skriva ett CV kan vara svårt första gången, men det är nödvändigt för att kamma hem ditt drömjobb. Ett CV, eller en meritförteckning, är i grund och botten ett verktyg för att marknadsföra dig själv – och som visar dina färdigheter, erfarenheter och utbildning för potentiella arbetsgivare. Det är viktigt att ditt CV är välformulerat och får dig att sticka ut ur mängden på något vis.

Även om du inte har en lång och varierande arbetslivserfarenhet just nu, finns det ändå några sätt att förbättra dina möjligheter att bli uppmärksammad på dagens arbetsmarknad. Här är några tips för att skriva ett CV som du kan vara stolt över:

1. Berätta om din utbildning

När du är i början av din karriär har du förmodligen inte jättemycket att skriva under arbetslivserfarenhet på ditt CV. Fokusera i stället på det du redan har uppnått – och var stolt över din utbildning. Inkludera alla relevanta, akademiska prestationer och höjdpunkter.

2. Nämn praktikarbeten, internships och volontärarbeten

Praktik, internships och volontärarbeten visar att du har en grund att bygga vidare din karriär på, även om erfarenheten i sig inte var inom samma område som du söker jobb inom. Volontärarbete (oavsett längd eller område) visar att du har ett engagemang för saker som är viktiga för dig.

3. Håll det kort och konkret

Även om det är viktigt att inkludera all relevant information på ditt CV, är det också viktigt att hålla det kort och konkret. Ditt CV bör vara en sida – och absolut max två sidor. Fokusera på den mest relevanta informationen.

4. Anpassa ditt CV för varje jobbansökan

Skräddarsy ditt CV för att lyfta fram de färdigheter och erfarenheter som är mest relevanta för jobbet som du söker, genom att anpassa ditt CV för varje jobbansökan. Det tar lite extra tid, men det är värt det om potentiella arbetsgivare kan se ett uppenbart samband mellan rollbeskrivningen och din bakgrund/erfarenhet.

5. Använd punktlistor och en lättläst design

I stället för att endast nämna dina ansvarsområden under din arbetslivserfarenhet, kan du försöka att beskriva specifika prestationer och ansvarsområden på ett organiserat sätt – exempelvis genom punktlistor. Det är också viktigt att ditt CV är lättläst med en enkel design – så se till att undvika röriga CV utan tydlig struktur.

6. Använd handlingsverb för att demonstrera resultat

Beskriv dina bedrifter med aktiva handlingsverb (exempelvis ”koordinerat”, ”assisterat”, ”skapat”, ”övertygat”). Med rätt handlingsverb kan du visa din kompetens samt bevisa att du förstått innebörden av rollbeskrivningen.

7. Skryt om de resultat du åstadkommit

Om du har arbetslivserfarenhet är det viktigt att du inkluderar eventuella resultat du har åstadkommit i ditt CV. Meningar som “Koordinerade en digital kampanj som resulterade i en ökad försäljning med 20%” visar exempelvis att ditt arbete haft en positiv inverkan. Så, var inte rädd för att skryta om dina prestationer (med stolthet!).

8. Korrläs, korrläs, korrläs

Det är viktigt att du korrekturläser ditt CV – inte bara en eller två gånger, utan minst tre gånger. Det är riktigt pinsamt att upptäcka stavnings- och/eller grammatikfel efter att du skickat in ditt CV. Även de små misstagen kan vara en röd flagg för många arbetsgivare.

9. Berätta om din internationella erfarenhet

Om du har studerat och/eller jobbat utomlands bör du absolut berätta om det i ditt CV. Inkludera i vilket land/stad du studerade/jobbade utomlands och vad erfarenheten berikade dig med. Arbetsgivare letar ofta efter kandidater med internationell erfarenhet, då det är viktigt att kunna kommunicera på olika språk och förstå andra kulturer. Internationell erfarenhet kan öppna dörrar till nya affärsmöjligheter samt förbättra kommunikationen mellan kunder och kollegor.

10. Share your language skills

Remember to include your language certifications in addition to any international exchange experience. List your language certifications, such as the EF Standard English Test (EF SET) or Cambridge ESOL examination certificates to demonstrate your ability to converse in English.

Now that you’re armed with these tips, you'll be well on your way to building a strong and competitive CV as you embark on your career journey. Here’s to taking the first step towards your dream job!

Förbättra dina karriärmöjligheter med en språkkurs utomlandsLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer