GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

DET HANDLAR OM APAN: HUR DU ÖVERLEVER KINESISKA NYÅRET

DET HANDLAR OM APAN: HUR DU ÖVERLEVER KINESISKA NYÅRET

8 Februari 2016 är den första dagen på det nya året enligt den kinesiska kalender och markerar inte bara början av apans år utan också början på år 4714. Om det är så att du är ivirig om att vara med på en utav de största festligheterna mänskligheten har att erbjuda (det är faktiskt en trejdedel utav världens befolkning som firar) men inte har den minsta aning om hur, var och när. Oroa dig inte, vi har all fakta – här finner du den super fantastiska överlevnadsguiden till det kinesiska nyåret!

NÄR SKA MAN FESTA

Till skillnad från den Gregoianska kalendern då nyår alltid firas den 31 december så kan datumet för det kinesiska nyåret variera. Datumet bestäms utifrån det kinesiska månkalendern och infaller alltid mellan 21 januari och 20 februari. Festligheterna vara i 15 dagar, alltså mellan nymåne till fullmåne.

VAR SKA MAN FESTA

Ungefär en tredjedel utav världen firar kinesiska nyåret, detta eftersom högtiden även firas i Vietnamn, Taiwan, Indonesien och Filipinerna. Kinesiska nyåret är en utav de mest trafikerade högtiderna i världen eftersom biljoner utav människor reser för att spendera högtiden med deras familjer runt om i världen.

VILKET DJUR SKA HEDRAS

Varje år i den kinesiska kalendern är representerat  utav ett av de 12 zodiak-djuren. Där 2015 var fårets år så är 2016 apans år. Beroende på vilket år du är född och vilket djur året representeras utav sägs det att du även representerar vissa av dess karaktärsdrag så som de födda detta år (eller 1980, 1992 och 2004) under apans år som anses vara entusiastiska, sociala och innovativa: Leonardo da Vinci, Tom Hanks och Miley Cyrus var alla födda inom apans år.

VILKA FÖRBEREDELSER KRÄVS

Städa ditt hem och se till att klippa och fixa till håret innan nyårsdagen. Genom att städa ditt hus kommer du städa bort all otur och bjuda in tur inför det nya året medans en ny hårstil kan stoppa onda andra från att känna igen dig och kan därför inte följa med dig in i det nya året. Men se till att planera detta hårfixande noggrant för om du tvättar håret på nyårsdagen kommer du att spola bort all denna tur som du hade kunnat fått med dig. Detta gäller även om du har en skuld, frågar om ett lån eller är för nära saxar, alla dessa och att gråta innebär otur.

KLÄDER ATT BÄRA

Röd är färgen som innebär lycka och stoppar all olycka som kanske kan komma att finnas på vägen. Så när du är ute och reser borde din packning innehålla mycket rött – inklusive underkläder.

ORD ATT SÄGA

“Gott Nytt År” är på kinesiska “Xīnnián kuàilè” 新年快乐 (uttalas sshin-nyen kwhy-luh).

MAT ATT ÄTA

Eftersom att festligheterna varar i 15 dagar finns det massor utav chanser att samlas runt matbordet. Nummer åtta är turnummer inom den kinesiska kulturen så många måltider serveras med åtta rätter. Dessa rätter kan inkludera en hel fisk för att bringa lycka eller en glaserad anka för att försäkra sig om lycka. Söta risbollar serveras ofta på den 15e dagen utav festigheterna och representerar gemenskap. Om du vill attrahera välstånd, då ska du se till att äta massor utav dumplings: De ser ut som mynt och kan hjälpa dig att tjäna mer pengar under det nya året.

ATT SE FRAM EMOT MEST

The lantern festival, vilket innebär kinesiska lyktor, och drak-och lejondansen markerar slutet utav festivalen och är ett vackert spektakel att se: drak- och lejondans i parad skrämmer bort ondska och ger tur, vishet och ett långt liv. Lyktorna finns i alla storlekar, former och material – inkluderar även gåtor för personer att gissa på. Sist men inte minst, de stora fyrverkerierna ser till att alla de sista onda andarna blir bortskrämda.

Så nu önskar vi ett gott och tursamt år i apans tecken!

Upplev det kinesiska nyåret i KINA med EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig