GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

DYKNING PÅ HAWAII

DYKNING PÅ HAWAII

Eftersom Hawaii ligger så pass långt ifrån USA och så nära Polynesien så har det mer gemensamt med de polynesiska öarna än fastlandet. Alltså kan dykning på Hawaii inte jämföras med dykning i Kalifornien eller Florida utan har en större blandning av arter och naturen liknar Polynesien mer.

Hawaii består av åtta huvudöar som heter Niihau, Molokai, Maui, Kauai, Oahu, Lanai, Kahoolawe och Hawaii. Alltså kommer själva delstatens namn från en av öarna och det är också denna ö som är störst och kallas därför av amerikanerna för ”The Big Island”. Vattnet kring öarna håller sig varmt året runt med temperaturer från 20 grader upp emot 27 under sommarhalvåret, alltså kan man dyka året runt på Hawaii utan problem, dock bör man vara beredd på att få ställa in sin dyksession med kort varsel under orkanmånaderna som äger rum runt sensommaren och hösten.

Den näst största ön är Maui dit många väljer att åka för dykning på Hawaii. Här finns ett marint naturreservat som heter Molokini Crater där du kan finna ett revsystem att utforska. Det som utmärker denna plats är att du här har möjlighet att se Hawaiian Garden Eels och Long-Nose Hawk Fish. I detta område finns ett stup på 90 meter som kallas för Molokini Backwall. Här kan du vanligtvis se mer än 45 meter ner och många olika sorters havsdjur som gömmer sig i sprickorna längs väggen. Just vid denna plats bör du vara en erfaren dykare då det kan vara väldigt strömt vid detta stup.

Vid de grundare och lugnare vattnen kring Maui så har du möjlighet att se knölvalar, framförallt under tiden de får ungar. När det blir för kallt i Alaska så söker de sig ner mot Maui för att föda sina ungar. Den rekommenderade tidpunkten för dykare att se dessa valar är slutet av februari och hela mars månad.

Om du är intresserad av att testa något annat än de fyra största öarna så bör du testa Molokai. Denna ö är belägen väldigt nära det största barriärrevet i Hawaii. Varför området inte är lika attraktivt som andra är att du ofta bör vara en erfaren dykare för att dyka i dessa vatten. Exempel på fina dykplatser längs barriärrevet är Fish Rain, Fish Bowl, Hole in the Wall och The Cove. Om du letar efter en ö som har mycket för alla sorters dykare så bör du besöka Lanai.

Se till att planera vilka öar du vill besöka och vart du vill dyka då det kan ta lång tid emellan öarna beroende på väder och vind. Med allt från 30 min till upp emot flera timmars färdtid.

Det vi rekommenderar är i alla fall att testa att dykning på Hawaii eller åtminstone att snorkla, oavsett vilket är det en fantastisk plats med otroliga djurarter.

UPPTÄCK HAWAII MED EF!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig