GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

8 dystopiska böcker som hjälper dig att lära dig engelska

8 dystopiska böcker som hjälper dig att lära dig engelska

Är du fascinerad av hur framtiden skulle kunna se ut om pressande samhälleliga hot lämnas oadresserade? Då kan dystopisk litteratur vara något för dig. Finns det något bättre sätt att förbättra sina engelska språkkunskaper än att kasta sig in i en helt ny litterär värld?

Denna genre presenterar en framtidsvision som är dyster - men den innehåller vanligtvis den typ av osannolika hjältar som fångar våra hjärtan. De störtar korrupta regeringar, befriar förtryckta samhällen och strävar efter att göra världen till en bättre plats på vägen. Dessa berättelser som utspelas i en hemsk miljö är fulla av action, fängslande huvudpersoner och spännande vändningar.

Här är 8 gripande dystopiska ungdomsromaner som hjälper dig att lära dig engelska.

1. The Hunger Games av Suzanne Collins

I den postapokalyptiska nationen Panem tvingas 16-åriga Katniss Everdeen att delta i de 74:e Hungerspelen för att rädda sin yngre syster från den fasansfulla årliga tävlingen. Varje år måste två barn från vart och ett av de 12 distrikten i Panem tävla i ett TV-sänt spektakel som skapades för att upprätthålla kontrollen och ingjuta rädsla i hela nationen. Den här boken följer Katniss resa när hon kämpar för sin överlevnad och ifrågasätter den onda huvudstadsregeringen och dess motiv.

Om du gillar boktrilogin ska du se till att kolla in de ikoniska, actionfyllda filmerna med Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson och Liam Hemsworth i huvudrollerna.

2. Divergent av Veronica Roth

I denna serie på 3 böcker är samhället uppdelat i grupper för att behålla kontrollen och förhindra uppror från dem som vill ha förändring. Vilken grupp du tillhör avgörs genom ett test, men huvudpersonen Tris resultat är inte entydigt och hon klassas som "Divergent". Divergenterna är fruktade av de som har kontrollen. Efter att ha valt sitt öde måste Tris lära sig att navigera i sitt nya hem. På sin resa avslöjar hon mörka hemligheter om sabotage och uppror som försöker förstöra samhället som hon känner det.

Denna berättelse, full av action, ångest och till och med romantik, kommer att få dig att sträcka dig rakt efter nästa bok. Det finns också en filmatisering, men tyvärr blev det aldrig någon sista film (säg inte att vi inte varnade dig!).

3. The 5th Wave av Rick Yancy

I denna gripande dystopiska sci-fi-roman invaderar utomjordingar, kända som "de andra", jorden och försöker förstöra den i fem våldsamma vågor. De fyra första är förödande: öronbedövande mörker, våldsamma översvämningar, ett dödligt virus och utomjordingar som förklätt sig till människor. Som en av jordens få överlevande gör Cassie allt för att springa ifrån "de andra" och rädda sin bror. Men när den femte vågen närmar sig måste Cassie bestämma sig för vem hon ska lita på för att få det hon vill ha och klara sig igenom den sista vågen.

Denna trilogi kommer att få dig att ifrågasätta hur du skulle överleva i denna skrämmande apokalyps. Om de tre böckerna får dig att längta efter ännu mer kan du kolla in filmatiseringen från 2016.

4. Maze Runner av James Dashner

När Thomas vaknar upp och bara minns sitt namn vet han att han är illa ute. Han befinner sig tillsammans med andra killar vars enda minne är deras namn. De är omgivna av stora, hotfulla väggar med en dörr som leder till en labyrint. Dörren öppnas varje dag och stängs igen på natten. Det enda sättet för pojkarna att fly är genom labyrinten, men ingen har någonsin tagit sig in i den och överlevt. Allt förändras när en flicka kommer in i området med ett meddelande: Kom ihåg. Överlev. Spring.

Naturligtvis finns det en filmtrilogi som du kan titta på och som ger böckerna liv på ett nytt, mörkt och kusligt sätt.

5. Uglies av Scott Westerfeld

Den här boken avslöjar en dystopisk värld där skönhet är obligatoriskt och påtvingat av staten. För att bli vacker måste man genomgå en operation vid 16 års ålder. Berättelsens huvudperson, Tally, kunde inte ha varit mer förväntansfull inför den dag då hon äntligen skulle bli en "Pretty". Efter ett slumpartat möte med en grupp rebeller börjar Tally ifrågasätta allt hon trodde att hon visste om sitt liv. Hon gör uppror mot staten och dess påtvingade konformitet och undrar samtidigt om det verkligen är värt att förbli en "Ugly".

Böckerna om Uglies utspelar sig 300 år in i framtiden och utforskar teman om självupptäckande, samhällsnormer och individualitet. Den här serien kommer att få dig att ifrågasätta vad det egentligen innebär att vara vacker.

6. The Host av Stephanie Meyer

The Host utspelar sig i en postapokalyptisk värld där en utomjordisk ras som kallas "själarna" har invaderat jorden. "Själarna" tar över människornas medvetande och raderar alla deras minnen eftersom de anser att människorna är för destruktiva och våldsamma. En "själ" som kallas Wanderer tar över tonåriga Melanies kropp och upptäcker att hon inte kan radera medvetandet. Wanderer slits mellan sitt uppdrag och Melanies mänskliga känslor och minnen. Berättelsen följer Wandererers sökande efter svar gällande den enorma kärlek hon känner i sin mänskliga värds kropp, och hennes tvivel om sin egen arts närvaro på jorden.

Den här boken får dig att fundera över meningen med mänsklighet och identitet. När du är klar kan du passa på att titta på filmen från 2013 med Saoirse Ronan i huvudrollen.

7. Do Androids Dream of Electric Sheep? av Philip K. Dick

Denna postapokalyptiska dystopiska roman, som först publicerades 1968, följer prisjägaren Rick Deckard på hans uppdrag att döda sex androider som utger sig för att vara människor. Livet på jorden har förstörts av kärnvapenkrig och djuren är oftast utrotningshotade eller utrotade. I den här världen är djur en symbol för status och empati - det senare är något som androider inte är kapabla till. Med målet att få ett riktigt djur i utbyte mot sitt uppdrag strävar Rick efter att förgöra androidpopulationen.

Denna komplexa berättelse är kanske mer lämpad för avancerade engelska läsare, men det är ett bra verk att arbeta sig fram till. Om du letar efter filmatiseringen kan du kolla in Blade Runner med Harrison Ford i huvudrollen.

8. The Handmaid’s Tale av Margaret Atwood

The Handmaid's Tale berättar den skrämmande historien om ett samhälle där kvinnors rättigheter har avskaffats och strikta könsroller har införts. Välkommen till Gilead, en teokratisk totalitär regim där kvinnors enda syfte är att reproducera för den härskande klassen. Berättelsen följer Offred, en tjänarinna som tvingas bära ett barn åt The Commander, Fred, och hans fru Serena. Läs hur Offred berättar sin skrämmande historia och hur hon undkom den totalitära maktens händer. Boken utforskar teman som kvinnlig handlingskraft, förtryck, motståndskraft, extremism och genuspolitik. Det är en riktig ögonöppnare!

Detta är ytterligare en bok som lämpar sig bäst för mer avancerade läsare av engelska. När du har läst klart, se till att titta på den otroliga TV-serien med Elizabeth Moss i huvudrollen.

Dessa 8 tankeväckande dystopiska romaner sätter inte bara igång diskussioner om vår framtid utan är också ett utmärkt sätt att fördjupa sig i det engelska språket. Trevlig läsning!

Förbättra din engelska utomlandsLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig

Testa din engelska på några minuter

Läs mer