GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

5 saker att göra i Berlin

5 saker att göra i Berlin

Berlin är fylld av kreativitet, historia och spänning, vilket gör den till en fängslande stad att upptäcka. Staden förändras och utvecklas ständigt i takt med att nya invånare flyttar dit. År 2003 förklarade Berlins dåvarande borgmästare Klaus Wowereit att Berlin var "fattigt men sexigt", och det är svårt att komma på en bättre beskrivning.

Inte helt oväntat är Berlin ett populärt val för både studenter och turister. Så om du planerar ett besök i Europas coola huvudstad kommer du att bli positivt överraskad av hur prisvärt det kan vara. Här är våra tips på de bästa sakerna att göra i Berlin med en liten budget.

1. Ta dig runt med en esparkcykel

Precis som i de flesta europeiska städer är Berlin full av elsparkcyklar. Så ta dagen som den kommer och känn vinden i håret när du tar dig runt i Berlin. Passa på att besöka stadens viktigaste sevärdheter som East Side Gallery på Berlinmuren, Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie och Reichstag.

Voi erbjuder dagspass för cirka 7 euro (upp till 120 minuter), så att du kan åka till varje plats, parkera och sedan ta en ny plats utan att betala upplåsningsavgifter.

2. Spendera dina söndagar i Mauerpark

Mauerpark är en livlig stadspark i stadsdelen Prenzlauer Berg. Namnet kommer från det faktum att den var en del av Berlinmuren. Du kan besöka parken när som helst för att ha picknick eller titta på folk, men den kommer till liv på söndagar när det är loppmarknad och utomhuskaraoke.

Mauerpark loppmarknad har hundratals stånd som säljer vintageartiklar och begagnade varor från 7:00 till 17:00 varje söndag. Om du är i Berlin ett tag är det här också ett bra ställe att fynda en gammal cykel och ta del av stadens cykelvänliga kultur.

Efter lite shopping kan du bege dig till björngropen för den berömda utomhuskaraoken. Modiga själar tar plats på scenen i denna stora amfiteater och sjunger av hjärtans lust från ca kl 15 varje söndag. Det är gratis att titta på (och sjunga med).

3. Ät billigt

Berlin är en fantastisk matstad. Det finns några fina restauranger, men i andra änden av spektrumet är du bortskämd med valmöjligheterna. Med en stor turkisk befolkning och hem för Doner, kan du inte gå långt utan att stöta på en kebabbutik. Men det finns gott om andra läckra billiga rätter att prova:

  • Thai park: flera thailändska försäljare säljer utsökta och billiga måltider i denna park, ta med din egen picknickfilt

  • Currywurst och pommes frites på Wurstpate

  • Smakrika vietnamesiska rätter på Hamy Cafe

  • Ett urval av mättande wraps för bara 2 € på Libanon Falafel i Neükolln

  • Prova en av de billiga kultburgarna på Burgermeister

  • Pris/prestanda-förhållandet levererar på Pizza Dach

  • Börja dagen på rätt sätt med en stor frukost från 3 Azzam


4. Upplev kulturen

Berlin är full av många historiska sevärdheter och det är väl värt att besöka dem. Men eftersom det finns så många att utforska kan det snabbt bli dyrt, så vi har ett praktiskt tips till dig.

Med ett Berlin Museum Pass får du gratis inträde till över 30 museer och kulturattraktioner under 3 dagar i följd. Det är tillräckligt med tid för att hinna med många av dem. Det kostar 32 € eller bara 16 € mot uppvisande av studentkort.

Om du har en begränsad budget är det den första söndagen i månaden museisöndag i Berlin, då de flesta museer öppnar sina dörrar gratis. Köerna kan vara långa, men om du planerar i förväg kan du enkelt besöka ett par museer på en dag.

5. Se Berlin från ovan

Segerkolonnen är ett 69 meter högt torn som byggdes till minne av Tysklands segrar mot Danmark, Österrike och Frankrike mellan 1864 och 1871. Det står mitt i det vidsträckta parkområdet Tiergarten, 2 km från Brandenburger Tor. Och det bästa av allt är att det bara kostar 4 € och 285 trappsteg att ta sig upp till toppen. Så om du vill se Berlin från fågelperspektiv men inte har råd med TV-tornet (Fernsehturm) är det här ett bra alternativ. På hösten är de skiftande färgerna på löven i Tiergarten extra vackra.

Bonustips: Glöm inte att köpa en souvenirbild i någon av fotoautomaterna runt om i staden (det finns en vid East Side Gallery) för bara 2 €.

Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig