GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

10 anledningar att älska Berlin

10 anledningar att älska Berlin

Berlin är utan tvekan en av de coolaste städerna i världen. Tro det eller ej, men staden har mycket mer att erbjuda än bara öl och bratwurst. Den tyska huvudstadens berömda konstscen i kombination med det pulserande nattlivet ger staden en energisk och skarp karaktär. Den tidigare borgmästaren beskrev Berlin som “fattig och sexig”. Idag lockar Berlin människor från hela världen med sin coola och mystiska atmosfär och mångfaldiga befolkning med över 3,6 miljoner invånare. Inte övertygad än? Ta en virtuell resa genom stadens bästa delar och upptäck bara några av de många anledningar till att älska Berlin!

1. Street food

Mat i Tyskland accossieras ofta med servitriser klädda i lederhosen som serverar bratwurst och surkål. Köket i Berlin går dock långt utöver den traditionella tyska maten. På grund av stadens mångfaldiga befolkning är det lokala köket faktiskt mycket varierade. Street fooden (gatumaten) är grym och finns på marknader över hela staden. En av anledningar till att älska Berlin oavsett om du vill ha en bit av traditionell turkisk baklava, ett gäng dumplings eller en saftig burgare med ett ”ramenbröd”, kommer gatumaten i Berlin att tillfredställa alla i ditt sällskap.

2. Språk

Jag kanske är lite partisk, men det finns få språk som är lika charmiga som tyska. I Tyskland stöter vi på ofattbart långa ord samt fraser som inte är vettiga på något annat språk. Tyska är coolt! Berlinich är dialekten du kommer att höra i Berlin, originellt sett från Brandenburg och har fraser unika för Berlin. Tillbringa tillräckligt med tid på ditt lokala kafé med “Kaffee und Kunchen” och se om du kan snappa upp en fras eller två.

3. Gatukonst

Den otroliga konstscenen präglar även gatukonsten. Den är dock långt från vanlig grafitti – den är ett unikt uttryck för ”underground-kulturen”. Gatukonsten är imponerande och färgstark och gör sig perfekt för ditt Instagramflöde. Spatsera genom staden och upptäck den imponerande konsten på egen hand eller häng på en guidad tur för att beskåda de dolda pärlorna, långt från det turisterna vanligtvis ser.

4. Ta dig runt med cykel

Berlin har en otroligt cykelvänlig kultur. I staden värderas cykeln som färdmedel främst ur miljösynpunkt, men också då det är budgetvänligt för stadens stora studentpopulation. Den vanliga cykelstadsstereotypen gäller dock inte här; på typiskt tyskt sätt är kollektivtrafiken extremt effektiv, vilket betyder att det finns många sätt att sig runt staden på ett billigt sätt.

5. Kultur

Tysk kultur är känd över hela världen – i synnerhet för Oktoberfest vilket firas i städer runt om i världen. Med stadens ölträdgårdar, museum och konstgallerier är Berlin optimal för att insupa en dos tysk kultur. För en allt-i-ett-upplevelse bör du ta dig till Kulturbrauerei (som bokstavligen översätts till kulturbryggeri), ett kulturkomplex bestående av över 20 byggnader med restauranger, butiker, danscenter, museum och mycket mer. Vill du ha något ännu mer tyskt? Spana in Currywurst-museet! Där kan du njuta av tysk kultur medan du chillar på en jättekorvsoffa.

6. Naturen

Även om många av världens mest trafikerande städer är betongdjungler, kan du i Berlin njuta av över 2 500 parker. Det finns således inte brist på stora grönområden i denna trafikerade storstad. I Viktoriapark kan du dessutom beskåda ett vattenfall och insupa en lugn atmosfär under de mest hektiska dagarna. För en mer “urban vibe” finns Mauerpark, uppkallad efter en tidigare del av Berlinmuren. Oavsett vilka parkpreferenser du har kommer du att hitta ett grönområde som passar dig!

7. Vintagebutiker

Vintagebutiker är lika associerat med Berlin som gelato för Italien. Staden är myllrar av trendiga vintagebutiker. Det bästa av allt är att du i många butiker betalar per vikt och inte per plagg. PicknWeight är en sådan butik – en butik där det i princip är omöjligt att inte hitta ett eller flera plagg att ta med sig hem.

8. Musik och nattliv

Techno har sitt ursprung i Detroit under mitten av 1980-talet och anläde sedan till Västtyskland i slutet av 80-talet. Efter Berlinmurens fall tog ungdomar över många av de övergivna byggnaderna och bunkrarna och skapade en ny typ av klubb. En partyscen utan stopp utvecklades, vilket gav berlinarna frihet efter återföreningen. Techno- och elektronikmusikscenen levde vidare och har blivit en viktig del av Berlins kultur- och nattliv som lockar musikentusiaster från hela världen.

9. Budgetvänligt

Berlin är kanske inte den billigaste staden i världen, men i jämförelse med storstäder såsom Zürich och London är Berlin mycket mer budgetvänligt. Stadens billiga kollektivtrafiksystem tar dig runt staden och till kulinariska upplevelser där du får mycket för pengarna.

10. Stränder

Det är alltid kul att få det bästa av båda världarna när man besöker en stad. När det livliga stadslivet blir lite mycket kan du enkelt ta dig till stranden för en dos av sol, sand och lugn. Stranden vid Wannsee är inte bara ett utmärkt ställe att hämta andan, det är även väldigt vackert och Instagramvänligt (speciellt när det är solnedgång).

Hoppas att vår guide av anledningar till att älska Berlin har gjort nytta för dig, och att du kommer älska staden lika mycket som oss!

Studera tyska i Berlin med ossLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig