GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Netflix 10 bästa serier på tyska

Netflix 10 bästa serier på tyska

Okej, låt mig vara helt ärlig – att lära sig tyska är svårt! Tysk grammatik, likväl som språkets vokabulär och uttal är stundtals även utmanande för de som har språket som modersmål. Att studera tyska i Tyskland är förmodligen det bästa och mest effektiva sättet att få flyt i språket. Har du inte möjlighet att resa till Tyskland just nu, kan jag tipsa om Netflix 10 bästa serier på tyska som kan hjälpa dig att ta dina tyskakunskaper till en ny nivå. Som grädden på moset är alla faktiskt inspelade i Tyskland, vilket innebär att du får en känsla av hur det kommer se ut när du väl reser dit.

Viel Spaß!

Dark

Om du diggar Stranger Things eller Twin Peaks, kommer du att älska denna serie! Dark utspelar sig i den fiktiva staden Wenden. Ett barn försvinner och fyra familjer söker desperat efter svar, samtidigt som de börjar nysta i ett svindlande mysterium som sträcker sig över generationer. Serien är aningen otäck, men präglas av ett elegant mörker med skrämmande lugn.

Türkisch für Anfänger

Denna komiska serie lanserades under 2006 och blev snabbt en succé. Serien, som utspelar sig i Berlin, följer 16-åriga Lena vars liv faller samman när hennes mamma plötsligt förlovar sig med en turkisk polischef. Två olika världar kolliderar i denna fantastiska serie som inte enbart belyser vikten av acceptans, utan också den moderna multikulturalismens verklighet och alla dess hinder.

Bad Banks

Ett spännande manus, enastående skådespelare och vackra filmscener summerar denna tyska serie. ”Bad Banks” ger en fascinerande inblick bakom kulisserna i finansvärlden i Frankfurt, Luxemburg och London. Det är ett adrenalinstyrt spel om makt och manipulation, ekonomiska intressen och politiskt sunt förnuft, personliga ambitioner och skiftande lojaliteter. För att överleva i det här maktspelet måste du överträffa dig själv och vara villig att gå över gränsen.

Makt, frihet, status och spänning – denna beroendekallande serie kommer väcka en berg-och-dalbana av känslor som håller dig som fastklistrad framför skärmen.

Babylon Berlin

Detta är förmodligen den dyraste tyska serieproduktionen genom tiderna, och det märks. Det går inte att sluta titta på den här tyska monstersatsningen till kostymkriminalare, om 1929 års vilda Berlin. I serien får vi följa poliskommissarien Gereon Rath, som flyttar till Berlin – en kaotisk, dekadent och vild stad som präglas av liv, fest, nattklubbar och frigörelse, likväl som fattigdom, arbetslöshet, våld, politiska oroligheter och trauman.

Babylon Berlin är ju i grunden en kriminalserie, och sådana finns det kanske många av, men stämningen, det visuella och den spännande historiska och politiska kontexten gör att det verkligen blir något speciellt. Detta är en perfekt serie för dig som vill lära dig tyska, men är också ett måste för dig som inte kan få nog av tysk historia.

Charité

Denna publikframgång till sjukhusserie utspelar i slutet av 1800-talet på Europas största sjukhus, Charité i Berlin. I serien får vi följa läkarvetenskapens utveckling och epoker i ljuset av sanna händelser, såsom vaccinets genombrott och andra världskrigets rashygieniska åtgärder.

Dogs of Berlin

Serien utspelar sig i ett mörkt och hårt Berlin där vi får följa två poliser från vitt skilda bakgrunder som utreder ett mord på en berömd turk-turkisk fotbollsspelare. En av poliserna har kopplingar till den undre världen, vilket gör att fallet blir kontroversiellt. Av diverse anledningar försöker polisen hålla mordet hemligt tills efter att en avgörande match mellan Tyskland och Turkiet har ägt rum. Dogs of Berlin är en läckert urban historia präglad av droger, korruption och social kontroll i en stad där spänningarna mellan olika gäng närmar sig kokpunkten.

Berlin Station

Det är nu du förmodligen tänker – Vad är det med tyska TV-serier och Belin? Även om Tyskland har många fantastiska städer, skildras den fantastiska huvudstaden på ett unikt sätt i varje serie – och så även i Berlin Station.

I första säsongen får vi följa CIA-analytikern Daniel Miller som växte upp i Berlin, men inte bott där på flera år. Han får i uppdrag av sin chef och uppdaget är enkelt – att avslöja informatören Tomas Shaw och se till så att han inte läcker mer skadlig information till media. Men i en spions värld uppstår oväntade händelser och snart befinner sig Daniel i en värld av intriger där han inte vet vem han kan lita på.

Stromberg

Om du gillar ”The Office”, kommer du falla pladask för Stomberg (och dessutom förbättra din tyska!). Till skillnad från den nästan identiska amerikanske versionen av det brittiska orginalet, tar Stromberg inspiration men skapar något helt nytt.

Denna serie passar dig som vill kombinera tyskalektioner med humor och en dos av tysk sarkasm. Det finns totalt sex säsonger som du kan se fram emot!

Weissensee

Två familjer, två olika liv, två livsöden och ett uppdelat Tyskland. Det summerar mer eller mindre serien Weissensee, ett perioddrama som utspelar sig i 80-talets Berlin (förlåt, jag var tvungen att klämma in en sista serie från Tysklands huvudstad).

Serien handlar om viktiga, historiska händelser (såsom Berlinmurens fall och införandet av det tyska D-mark) samt hur dessa händelser format det tyska folket i en uppdelad stad.

Parfymen

Denna miniserie är en modern tolkning av Patrick Süskinds kända novell ”The Perfume”. En sångerska hittas mördad och hennes doftkörtlar har avlägsnats från kroppen. Utredningen riktar in sig på en grupp vänner som gick i samma internatskola som offret. Parfymen är en spännande, mörk och beroendeframkallande serie med sex avsnitt.

Så, släng dig i soffan, bunkra med popcorn, stäng av telefonen och slå på Netflix! Jag hoppas att mina tips med Netflix 10 bästa serier på tyska kommer att ge dig en härlig stund i soffan, samtidigt som du tar din tyska till nya höjder.

Vill du bli flytande i Tyska? Spana in EFs språkkurser i TysklandLäs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig