GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

Netflix 10 bästa serier på spanska

Netflix 10 bästa serier på spanska

Har du någon gång haft dåligt samvete över att ha tillbringat för mycket tid framför Netflix? Förhoppningsvis kan detta blogginlägg få dig på bättre humör, i synnerhet om du har intresse för det spanska språket! Netflix erbjuder nämligen ett optimalt sätt för dig att kombinera nytta med nöje (= avkoppling med språkinlärning). Jag har samlat Netflix 10 bästa serier på spanska, vilka alla kommer ta din spanska till en ny nivå:

La Casa de Papel

Denna nagelbitande serie fastnade jag för direkt. Jag satt som på nålar under varje avsnitt. La Casa de Papel skildrar en noggrant planerad kupp mot det spanska myntverket. Hjärnan bakom planen, den gåtfulla professorn, samlar åtta färgstarka förbrytare som inte har något att förlora. Planen är dock inte att råna banken, utan att trycka sina egna sedlar och komma undan med över 2 miljarder euro, livet i behåll och folkets sympatier.

Fortfarande inte övertygad? La Casa de Papel är en av Netflix mest sedda icke-engelskspråkiga serie… Ge den ett försök – denna beroendeframkallande serie kommer inte göra dig besviken!

Narcos

Denna serie porträtterar de gripande och verkliga historierna om Pablo Escobar och knarkkartellerna som huserade i slutet av 80-talet. I serien får man följa dåtidens verklighet av narkotikahandeln i Latinamerika, korruptionen och politiken kring den samt hur amerikanska myndigheter blev involverade i kriget mot droger.

Narcos säsong 1, 2 och 3 handlar om Pablo Escobar och Cali-kartellen (som tog över efter Escobar) och i säsong 4 får man följa Miguel Felix Gallardo, Mexicos motsvarighet till Escobar.

Elitskolan

Denna serie har verkligen blivit en snackis! Amerikanska Out beskriver serien som en blandning mellan Big Little Lies och Gossip Girl, och jag kan inte annat än hålla med! Elitskolan utspelar sig på det mest exklusiva gymnasiet i Spanien, där rika barn slussas in i hopp om att de bästa universiteten i världen ska få upp ögonen för dem. Redan i det första avsnittet dras tre nyinflyttade elever in i ett mord och sedan späs serien på ytterligare med förbjuden kärlek, klasskamp och drama.

Oregerlig

En mexikansk Netflix-serie som många jämför med House of Cards. I Oregerlig får vi följa en mexikansk presidenthustru som startar en kamp för att rentvå sitt namn och sätta dit sina fiender. När hon upptäcker att hennes man, presidenten, inte är den man som hon tidigare trott bestämmer hon sig för skilsmässa. Men allt blir inte riktigt som hon tänkt då hennes man mördas och politiska motståndare försöker lägga skulden på henne.

Om du gillar “cliffhangers” och oväntade vändningar är detta en serie för dig!

Paquitas Salas

Denna serie var så otippat poulär att Netflix köpte upp rättigheterna efter första säsongen. Serien handlar om Paquita, en av Spaniens främsta agenter för skådespelare. När hon plötsligt blir av med sin främsta klient börjar hon, tillsammans med sitt ekletiska team, desperat leta efter nya stjärnor som kan rädda företagets överlevnad.

Paquitas Salas är en perfekt serie för dig som bara vill luta dig tillbaka, koppla av och njuta av en riktig komediserie – samtidigt som du förbättrar din spanska.

Velvet

I 1950-talets Spanien får man följa arvtagaren till ett prestigefullt modehus som faller pladask för en vacker sömmerska som är anställd på företaget. Den ”fina” modefamiljen protesterar mot att han träffar den enkla flickan av folket. Velvet är en händelserik serie präglad av villkorslös kärlek, intriger, vackra miljöer och fantastiska kläder.

Club de Cuervos

En lättsam serie där vi får följa en familj som blir arvingar till en framgångsrik fotbollsklubb, Club de Cuervos, när ägaren plötsligt dör. Familjen utvecklar snabbt ett ansträngt förhållande till varandra och en familjefejd är oundviklig. En humoristisk serie för dig som älskar fotboll och komedi (och spanska, såklart).

Krigets tid

Krigets tid skildrar Rifkriget, även kallat Andra marockanska kriget, som utkämpades under 1920-talet mellan kolonialmakten Spanien och de marockanska berberna i den bergiga regionen Rif. Serien skildrar en hertiginna och en grupp kvinnor från Madrids societet som öppnar ett sjukhus för att ta hand om de sårade, och givetvis uppstår drama, äventyr och kärlek.

La Reina del Flow

En kolombiansk thriller med 82(!) avsnitt. La Reina del Flow handlar om Yeimi, en ung flicka med stor talang inom musik, som efter sjutton år i fängelse vill hämnas på de män som mördade hennes familj. I samma veva blir Yeimis stora barndomskärlek rik på låtar som hon har skrivit, efter att han stulit ett kollegieblock med alla hennes låtar. Både hennes lycka och frihet är som bortblåst. Serien präglas av drama, kärlek, hat, brott, mord men framförallt musik.

3%

Okej… Denna serie är faktiskt på portugisiska, MEN(!) det är faktiskt möjligt att ändra språkinställningarna på Netflix till spanska, så vi kan kanske räkna med den ändå? Den är trots allt så bra! Serien utspelar sig i framtiden och handlar om strävan efter ett bättre liv. Man får följa befolkningen som är uppdelad i två olika läger – eliten bor på en paradisö och resterande i överbefolkade slumområden. En gång per år får de som fyller 20 år chansen att räddas undan misären. Problemet är bara att det endast är 3% som får bli en del av paradisön och konkurrensen är hög!

Så, släng dig i soffan, bunkra med popcorn, stäng av telefonen och slå på Netflix – med gott samvete! Jag hoppas att mina tips på Netflix 10 bästa serier på spanska kommer att ge dig en härlig stund i soffan, samtidigt som du tar din spanska till nya höjder.

Vill du bli flytande i spanska? Spana in EFs språkkurser på spanska.Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig