GO Blog | EF Blog Sverige
Läs det senaste om resor, språk och kultur från EF Education First
MenuGratis broschyr

De 8 bästa städerna för dig som älskar mat

De 8 bästa städerna för dig som älskar mat

När du reser, bor eller studerar utomlands är en stor del av upplevelsen att lära känna en ny kultur. När du utforskar landets  historiska bakgrund, seder och traditioner kommer du få en inblick i hur det är att leva i landet som en lokalbo. Eftersom mat är en så stor del av våra  liv är det inte konstigt att det första vi ofta lär oss om ett land kommer från köket.

Här har vi listat åtta favoritstäder som alla matälskare helt enkelt måste besöka- buen provecho!

1. Melbourne

Melbourne är Australiens bästa stad för dig som älskar mat och vill njuta av smaker från olika delar av världen. Tack vare att många människor immigrerade till Australien under slutet av 1900-talet och början på 2000-talet finns matdistrikt från både Europa, Sydamerika, Asien och Afrika. Bege dig ner till Londsdale Street för att smaka på helt oemotståndliga grekiska smårätter, Lygon Street för italienska godbitar eller Australiens äldsta Chinatown där många av restaurangerna haft öppet redan på 60-talet.

2. Berlin

Många anser att currywurst sammanfattar Berlins matkultur i ett enda smarrigt paket. (Kampen om “Berlins bästa currywurst” pågår fortfarande mellan Curry 36 i Kreuzbergs och Konnopke Imbiss i Prenzlauer Bergs). Men du får inte glömma bort de många alternativ från Mellanöstern och Turkiet som det finns gott i Tysklands huvudstad. Börja med att besöka Turkenmarkt, en turkisk utomhusmarknad där du kan handla färska råvaror, kryddor och turkiskt bröd. I Berlin finns dessutom några av världens hippaste (och billigaste!) restauranger som serverar allt från vietnamesiska burgare och asian fusion.

3. Madrid

Spanjorer har en förkärlek till mat av en enkel anledning, det spanska köket är helt underbart! Madrid kommer garanterat utmana dina smaklökar och det är verkligen en stad där du kan äta dig proppmätt. När du avklarat spansk tortilla och chokladfyllda churros är det dags att ge dig på madrileño (en spansk signaturgryta) och friterad bläckfisk. På kvällarna kan du slå dig ner på någon av restaurangerna längst La Cava Baja och La Vaca Alta, där du kan äta tapas tills du storknar.

4. Rom

Det italienska köket är utan tvekan ett av de bästa i världen och en matresa till Italien vore inte komplett utan att besöka Rom. Leta efter pizza bianca, fiori di zucca, carbonara på menyn (boka bord på Da Danilo eller Roscioli). Vill du komma bort från turistkvarteren ska du bege dig till områdena Testaccio och Trastevere, där du kan strosa runt på någon av alla marknader. Missa inte fiskmarknaden i Trastevere!

5. Seattle

Fisk, kaffe, körsbär och internationella delikatesser lockar matälskare från hela världen till Seattle, som ligger strax intill vackra Puget Sound. Alla sorters fisk och skaldjur ligger högt upp på listan med lokalbefolkningens favoritmat. Följ deras råd och beställ en skål med musslor på Pike Place Market eller ostron på Walrus och Carpenter (4743 Ballard Ave). Andra smarriga måltider du har att välja mellan är pulled pork burgare och våfflor.

6. Dublin

Dublin är en riktig pärla där du kommer njuta av dina måltider i sällskap av glada irländare. Du kan förvänta dig mycket ”comfort food” som korv, fish and chips, bröd och den irländska delikatessen salted ice cream. Söndagar i Dublin går i matens tecken och börja dagen med en lång brunch på Pepperpot Café (Powerscourt Town House), för att sedan gå vidare till Hatch & Sons eller Pig’s Ear om du vill testa på traditionella irländska rätter. Har du lite tid över och plats kvar för mer mat? Då rekommenderar vi dig att ta tåget till Howth och äta en superfräsch tapasmiddag med skaldjur på restaurang Octopussys. Sjunk sedan in i matkoma och avrunda dagen med en kopp te.

7. Tokyo

Fräsch, välsmakande och konstnärlig. Japansk toppar många människors lista på favoritmat. I Tokyo är god mat alltid inom räckhåll och du kan hitta läckerheter som sushi, tempura, shabu-shabu, andokonomiyaki i stort sett överallt. Du måste prova ramen (en lyxigare variant av nudelsoppa) på Ramen Street vid Tokyo Station eller köpa med en yakitori i farten från någon av snabbmats-haken på Yarakucho’s Street. Gillar du att testa nya spännande rätter kommer du älska alla fiskrestauranger på Tsukiji Shijo marknaden.

8. Lima

Älskar du mat och är påväg till Sydamerika? Grattis, låt Peru vara din guide! Börja med att prova savorceviche (skivad rå fisk i citronsaft som serveras med chili, sötpotatis och vit majs) innan du går vidare till andra peruanska läckerheter som tacu-tacu, lomo salteado, ají de gallina och causa. Är du sugen på fisk och skaldjur ska du börja din matresa på La Red (Avenida La Mar, Miraflores) eller Puto Azul (Avenida Primavera, Surco). Du bör även besöka italian fusion restaurangen Los Bachiche (Avenida La Paz, Miraflores), som serverar precis lika god mat som du drömmer om.

Upptäck en ny matkultur!Läs mer
Bli uppdaterad inom resor, språk och kultur i GOs nyhetsbrevRegistrera dig